≫ 

Snimci Zagreba iz vazduha posle 6 dana od razornog zemljotresa

- Na području grada Zagreba u prvih pet dana bilo je ključno izvideti kompletno sve zgrade, a posebno visoke zgrade koje su doživele znatna oštećenja - kaže zapovednik Vojno-obaveštajne službe

  • 1
krovovi, Zagreb, snimci iz drona posle zemljotresa

Printskri: Youtube/MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Hrvatska je ovih dana, posle razornog zemljotresa, snimana iz vazduha. Pripadnici Gardijsko oklopno-mehanizovane brigade na čelu sa zapovednikom Vojno-obaveštajne službe Mariom Maslovom su od nedelje, 22. marta angažovani na terenu gde i po 12 sati dnevno snimaju stradala područja u potresu: područje grada Zagreba, Medvednice i delove Hrvatskog zagorja, prenosi Večernji list.

Snimanje vazduhoplovnim sistemom bez posade i georadarom sprovode pripadnici Hrvatske kopnene vojske.

- Na području grada Zagreba u prvih pet dana bilo je ključno izvideti kompletno sve zgrade, a posebno visoke zgrade koje su doživele znatna oštećenja. Prilikom takvog načina izviđanja, utvrdili smo da na objektima postoje delovi koji su otpali ili su došli do ruba samih krovova pa predstavljaju veliku opasnost za građane i sve one koji prolaze tim lokalitetima, a nisu vidljivi sa zemlje. Ti podaci potom su poslati svim međuresorima kako bi se takve opasne stvari što pre stavile pod kontrolu, tj. sanirale - ispričao je zapovednik Mario Maslov.

- Poslednja dva dana angažovani smo na području Gornje i Donje Stubice gde sprovodimo snimanja iz vazduha. Osim vazdušnog snimanja, u ovom slučaju koristili smo i georadar. Koristili smo ga kako bismo obradili područje gde postoje opasna klizišta, kao što je recimo na području Čučerja i u selu Slani Potok. Upravo je u toku obrada te lokacije georadarom i verujemo da ćemo do sutra završiti sa svim izviđanjima - ispričao je Maslov.

Maslov je rekao da je vazdušnim snimanjem i izviđanjem iz vazduha sa besposadnim sistemima i georadarom prikupljeno više od 200 gigabajta materijala i da je sistem letelica multirotor – dron bez posade u vazduhu bio oko 30 sati.

Video: Apokaliptične scene na ulicama Zagreba: Vatrogasci izvlače ljude iz ruševina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mako

    29. mart 2020 | 04:07

    Zgrade se poprave ili naprave nove ali ljudski život je tragedija kada se izgubi . Sretno komšije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA