≫ 

Nove mere u Hrvatskoj: Otpisi i odlaganje poreza za kompanije, naknade za radnike

On je istakao da "ništa nije važnije od zdravlja i da moraju da pokažu odgovornost, solidarnost i snagu"

  • 1
Andrej Plenković Foto: Tanjug/AP

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas novi paket mera pomoći državi u suzbijanju uticaja pandemije korona virusa.

- Reč je o suzbijanju krize zbog korona virusa, najveće krize kakvu svet ne pamti poslednjih godina. Za nas je ovo najveća kriza još od Domovinskog rata - kazao je Plenković.

- Rekao sam da smo u ratu protiv korona virusa i panike, napada na naša radna mesta. Situacija je teška i zahtevna i niko ne može da proceni koliko će ovo trajati. Ovakav razvoj događaja uticao je na promenu naših života preko noći i znam da nikome nije lako - istakao je hrvatski premijer u obraćanju naciji, a prenosi "Index".

- Izbor koji je bio pred je sledeći: spasavanje života i odustajanje od našeg načina života do sada. Mi imamo jasan izbor, a to je da spasavamo živote. Kada gledam koliko smo zrelo pristupili u smislu dinamike i praćenja epidemije, pravovremene pripreme i reagovanja na pravi način, možemo reći da smo odgovorili efikasno, brzo i da za sada držimo pod kontrolom dinamiku i brzinu zaraze - dodao je Plenković.

On je istakao da "ništa nije važnije od zdravlja i da moraju da pokažu odgovornost, solidarnost i snagu". Apelovao je na sve da budu strpljivi i da pruže poverenje svima koji se trude da smanje rizik zaraze.

- Već više od 65.000 pduzeća je krenulo u sprovođenje naših mera i tako se spasavaju radna mesta. Taj cilj je važan jer su prve procene razmera veće od one iz 2008 godine - rekao je hrvatski premijer.

Nove mere - odlaganje i otpi otpis plaćanja poreza

- Odlučili smo sada da kao vlada čvrsto stanemo iza radnika. Podrška koja se već koristi za 400.000 ljudi da se podigne na 4.000 kuna (oko 520 evra) neto. Država će preuzeti teret davanja na tih 4000 kuna, što je 1.460 kuna (oko 191 evro) po zaposlenom. Ta mjera se koristi samo ako poslodavci zadržavaju radnike - otkrio je Plenković.

On je najavio da će kompanije koje imaju pad prihoda veći od 50 odsto biti od aprila do juna oslobođene plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose.

- Preduzeća koja imaju pad prihoda od 20 do 50 odsto dobiće oodlaganje plaćanja tih dažbina i mogućnost da ih otplaćuju na 24 meseca bez kamata. Kompanije koje imaju prihode iznad 7,5 miliona kuna (oko 983.227 evra) biće oslobođene ovih davanja proporcionalno s padom njihovih prihoda - istakao je hrvatski premijer.

Odlaganje plaćanja PDV-a

PDV će se plaćati po naplaćenom, a ne po izdatom računu, što, kako kaže Plenković, ne znači da oslobađaju od plaćanja PDV-a.

- Rok za predaju godišnjih financijskih izveštaja za 2019. odlaže se do 30. juna i ukida se plaćanje naknade Fini za njihovu objavu - kazao je Plenković.

Ministri su dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni za funkcionisanje države, dakle, samo nužnih rashoda, objasnio je on.

Plenković je najavio da će javni naručioci nabavljati najmanje 60 odsto poljoprivrednih proizvoda iz hrvatske prozvodnje ili prerade. Vanrednom merom otkupiće se svi viškovi mleka kod domaćih mlekara.

Promene u turizmu

Plenković je najavio promenu zakona u turizmu kako bi se, kako on kaže “lakše prebrodili svi problemi”. Napomenuo je kako se ove mere donose na rok od tri meseca.

- Posle toga ćemo pripremati nove mere s obzirom na razvoj krize. Ne znamo kada će sve završiti - rekao je Plenković.

- Mi ćemo u tri meseca pred nama ići postupno. Prvi izvori finansiranja biće u dogovoru s HNB-om. Država, Ministarstvo finansija, otkupljivaćemo sredstva i kredite. Razgovaramo o mogućnosti angažmana penzionih fondova, međunarodnim institucijama, Svetskom bankom... Svi su svesni da institucije moraju reaguju na vreme. Mi smo država na putu u evrozonu. Ta činjenica je važna. Bilo bi nam mnogo bolje da imamo na raspolaganju mehanizme evrozone, da izdajemo obveznice koje kupuje Evropska banka. Likvidnost je novac, to je šira rasprava. U turizmu je situacija kritična, ako nema kretanja, nema ni turizma. Ne bih pričao o efektima, turistički radnici dovoljno su jasno objasnili realnost situacije - rekao je Plenković.

Što se tiče ukupnog efekta mera, to će biti sigurno više od 30 milijardi kuna (3.933.952 evra), rekao je Plenković.

Pregovori sa sindikatima i plate za iduća tri meseca

- Smanjivanje troškova će biti ozbiljno i veliko. Mart ćemo da tretiramo kao uvod. Pravi rezovi krenuće s platama u maju, a tu temu ćemo raspraviti sa sindikatima - rekao je Plenković.

- Većina parafiskalnih davanja su tu da bi se osigurale neke aktivnosti. Pola ide na građane, pola na preduzetnike. Namera je da se ide u smanjivanje. To je bila mirnodopska reforma. To je vrlo osetljiva materija, ne želimo da odlučujemo preko noći. Ukidati nešto na tri meseca je besmisleno. U svim okolnostima, penzije nećemo dirati, to ne dolazi u obzir - objašnjava Plenković.

On je istakao da će razgovarati sa predstavnicima radnika, odnosno sindikatima.

- Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, pre svega sa sindikatima, gde moramo da razgovaramo kako možemo da uštedimo s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo srećni s porastom plata, ali u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, i da vidimo šta i kako dalje. Biće novaca i za penzije i za plate za mart, a o isplati za april ćemo videti šta ćemo se dogovoriti, s obzirom na izazove - kazao je Plenković.

- Da nema javnog sektora, danas ne bi mogli da budemo zahvalni medicinskim sestrama i lekarima koji se bore za naš život. Moramo naći sredstva. Kao odgovorna vlada moramo učiniti ono što i smo do sada radili, a to je da budemo biti odgovorni prema našim građanima - istakao je hrvatski premijer.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    1. april 2020 | 22:19

    Pa EU im je otvorila fond da firme amortizuju troskove.Pametniji od nas sta ce nama EU.Koja glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA