Kako je Hrvatska jedna od najboljih država u borbi protiv korona virusa

Zabranila je nešto što mi nismo

  • 51
Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Hrvatska je među zemljama koje se najuspešnije bore protiv epidemije korona virusa. Prema najnovijim podacima, u ovoj zemlji ima 1079 obolelih, 8 umrlih i 92 izlečene osobe, što su znatno bolje brojke od većine drugih zemalja.

Da se Hrvatska zaista dobro bori protiv ove epidemije, ocena je i profesora Igora Rudana, koji u svom današnjem komentaru na Fejsbuku taj uspjeh pripisuje oslanjanju na struku, piše Index.hr.

- Ovo sam čekao već neko vreme: dakle, nakon 6 nedelja otkad je virus prvog puta potvrđen u Hrvatskoj, nalazimo se prema rezultatima odbrane u 'društvu' najuspešnijih zemalja sveta, kako to ova slika i prikazuje: uz nas su Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Hong Kong, Novi Zeland i Estonija. Drago mi je da ljudi vide da mi, Hrvati, možemo ne samo biti u finalu svetskog prvenstva u fudbalu, već i među najboljima u zdravstvenoj zaštiti svog stanovništva. Ipak, preduslov je, naravno, da se stvari daju u ruke ljudima koji nešto ipak i znaju - napisao je Rudan.

Krunoslav Capak sinoć je, pak, u "Otvorenom" kazao kako je po broju umrlih u odnosu na broj zaraženih od Hrvatske bolji samo Japan.

- Naši rezultati su odlični u svakom aspektu. Naša smrtnost je ispod 1 posto, od nas je jedino bolji Japan - kazao je on.

Hrvatska ima najrestriktivnije mere u odnosu na broj zaraženih

Mere koje je uvela Hrvatska u odnosu na broj zaraženih među najrestriktivnijima su, što je potvrdilo i istraživanje Sveučilišta u Oxfordu. Njihovi naučnici uporedili su mere koje su preduzete po zemljama i broj zaraženih, te se Hrvatska našla pri vrhu lestvice.

Istraživanjem je uzeto u obzir 11 kriterija - zatvaranje škola, otkazivanje javnih događanja, restrikcije u saobraćaju i poslovanju i drugi.

Hrvatska je zatvorila osnovne i srednje škole, kafiće, restorane i sve trgovine osim onih koje prodaju namirnice i apoteke. Osim toga, uvedena je i zabrana napuštanja mesta prebivališta pa tako u drugo mesto ili grad mogu samo oni s propusnicom koju im je izdao poslodavac, ako posao nije moguće obaviti od kuće ili lokalni stožer, ako postoje neodložne privatne obveze poput lečenja i sličnog.

Vlada ima nezabeleženu podršku građana

Zanimljivo je da vlada uživa dosad nazbeleženu podršku u borbi protiv korona virusa. Pokazalo je to istraživanje koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 25. do 26. marta telefonskom anketom među 600 ispitanika.

Prema istraživanju, čak 94 odsto građana smatra da vlada poduzima odgovarajuće mere. Samo njih tri odsto misli suprotno, a takođe njih tri odsto izjasnilo se da ne zna.

Praktički cela zemlja je u karantinu, ne može se bez posebnih dozvola putovati iz grada u grada i uveden je čitav niz restrikcija, a 53 odsto građana misli da su sve restrikcije sada izrečene dovoljne. Zanimljivo je i da 43 odsto građana misli kako restrikcije moraju biti i veće, a samo 4 odsto građana je za manje restrikcije.

Većina građana, njih 65 posto, misli kako se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mere podjednake, misli njih 31 posto i tek jedan odsto misli da je sve lošije. Ne zna tri odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandra

    4. april 2020 | 05:24

    Pratim iz Srbije obracanja hrvatskog "stozera" kako ga oni zovu. Sve pohvale za smirenost, uigranost, strucnost. Izuzetna je akademik prof Alemka Markotic, zena je osnovala razlicite virusoloske laboratorije, imunolog, vrlo strucna. Hrvatska ima 6 puta manji broj preminulih i 5 puta manji broj pacijenata na respiratoru u odnosu na Srbiju, cini se da struka sve drzi pod kontrolom. To je najvaznije, imati u kriznom stabu visoko strucne ljude koji znaju svoj posao.

  • Grah

    4. april 2020 | 08:27

    Hrvati imaju strucnjake a ne kao kod nas vise se pise o izgledu doktorice nego koliko je strucna

  • Djerdj

    3. april 2020 | 23:36

    Svaka čast komšije na dobrim rezultatima puno sreće u daljnoj borbi protiv opakog virusa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA