Slovenci naručili 3 miliona maski od firmi iz BiH: Masno ih platili, pa shvatili da su prevareni

Za porudžbinu su im platili preko 300.000 evra

  • 5
Žena, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nekoliko državljana BiH uspelo je da prevari Vladu Slovenije da će im isporučiti tri miliona medicinskih maski, za šta im je uplaćeno skoro 600.000 maraka (oko 306.000 evra), međutim do realizacije posla nikada nije došlo, saznaje Srpskainfo.

Inspektori još odmotavaju klupko oko ovog slučaja, a zbog svega su reagovali i ministri iz Slovenije koji tvrde da se radi o klasičnoj prevari. Još nije poznato kako su predstavnici Vlade Slovenije ispali tako naivni da od firmi koje se bave proizvodnjom liftova i elektro-instalacija naruče tu količinu maske.

Zaštitna odela, maske, rukavice, merenje temperature, koronavirus Slovenija je poručila tri miliona maski Foto: Tanjug/AP

U celi slučaj uključila se i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je pretresla više lokacija, a sve po naredbi Tužilaštva BiH. U Tužilaštvu su rekli da je reč o međunarodnoj akciji i da se ona nastavlja.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je za Srpskainfo da su službenici ove agencije u sredu u Tuzli, Gračanici, Živinicama i Zavidovićima privremeno oduzeli dokumentaciju i predmete od četiri pravne i dve fizičke osobe.

-Akcija je provedena zbog sumnje da je počinjeno krivično delo pranje novca u iznosu od 586.749 maraka. Prilikom pretersa oduzeta je dokumentacija, mobilni telefoni, ali i snimci sa nadzornih kamera - pojasnio je Miladinović.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu otkrio nam je detalje kako je prevarena Vlada Slovenije.

- Pretresene su firme u Zavidićima, Gračanici i Banovićima. Sa tim firmama je sklopljen ugovor da u Sloveniju isporuče tri miliona maski, a koje su u tu zemlju trebale ići preko Italije. Međutim, za sada sve ukazuje da je reč o klasičnoj prevari - kaže naš sagovornik.

Belarusija, koronavirus, korona virus, maske, proizvodnja maski Maske nikada nisu krenule ka Sloveniji Foto: Tanjug/AP

On ističe da se radi o jednoj veoma poznatoj firmi koja se bavi proizvodnjom liftova i koja radi na području cele BiH, a da je osnovna delatnost druge firme porizvodnja i ugradnja elektro-instalacija.

- Samo kada se vidi sa čim se bave ove dve firme, očigledno je da nemaju nikakve veze sa proizvodnjom maski. Sastanak između predstavnika Vlade Slovenije i ove firme održao se u jednom hotelu i zbog toga su inspektori SIPA oduzeli snimke nadzornih kamera u tom hotelu - pojašnjava naš izvor.

Prema njegovim rečima, Slovenci nisu sumnjali da se radi o prevari i ubrzo nakon obavljenog sastanka na račun ovih firmi uplatili 586.749 maraka avansa.

Međutim, oni su videli da maske ne stižu i shvatili su da su prevareni pa se u eli slučaj uključila i policija.

Ministar odbrane Slovenije Matej Tonin je potvrdio da su naručili tri miliona maski i da se u ovom slučaju radi o klasičnoj prevari.

- Teretu se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari. Maske nikada nisu ni krenule prema Slovenije. To je bila prevara u celini. Manipulisali su sve vjeme da je prevoz bio u toku, ali zapravo nije. Neko je želeo zaraditi novac na štetu krize - rekao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodajući da će Slovenija sankcionisati svaki pokušaj ratnog profiterstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    4. april 2020 | 08:12

    Kakav posao između Slovenaca i Bosanaca? Koliko ja znam, jedina veza je što Slovenac ide u Bosnu da traži oca, za druge veze nisam znao...

  • Goran Kovačević

    4. april 2020 | 07:44

    Zar to nisu prijatelji i saveznici iz rata...?Janezi,javite se nama iako i nama trebaju naći ćemo jedan kontingent za vas... Bez para naravno...

  • J

    4. april 2020 | 01:20

    Znači jedna maska kosta 10c a kod nas se prodaje po 120din... hmmm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA