≫ 

Hrvatska lekarka otkrila nova saznanja o korona virusu: Jedna stvar je ključna da se ne zarazite

Simptomi kod teško obolelih pacijenta su visoka temperatura i otežano disanje

  • 2
Lekari, pacijent, bolnica, koronavirus, lečenje

Foto: Tanjug/AP

Direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je da su poslednjih dana naučnici došli do novih saznanja o Covidu-19, a u časopisu "Sajans" objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprečavanje širenja zaraze.

Ona je navela da je taj naučni časopis objavio i da za sve ostale elemente koji mogu pomoći, kao što su lekovi, vakcine i slično treba vremena, prenosi Hina.

Markotić je za HRT saopštila da je u Klinici 17 bolesnika na respiratoru. Većina bolesnika je starije životne dobi, ali četiri do pet su srednje ili mlađe, pa treba da bude jasno da ne obolevaju samo stariji.

Ponovila je da su simptomi kod teško obolelih pacijenata visoka temperatura i otežano disanje.

- Zamislite kao da vam neko sedi na grudima, da vas guši, i tako 24 sata. U teškim oblicima to je izuzetno opasna bolest, zato moramo biti pažljivi kako ne bismo sebe i druge doveli u takvu situaciju - istakla je doktorka.

Pre par dana kineski naučnici objavili su nova saznanja o interakciji virusa s njegovim receptorom, pa se sada puno više zna o strukturi virusa i njegovog vezivanja za ćelije.

To, kaže Markotić, pruža veliku šansu istraživačkim laboratorijima i biotehnološkim kompanijama da znaju u kom smeru da razvijaju lekove i vakcine.

Takođe, u SAD-u se radi na vakcini čije istraživanje sufinansira Nacionalni institut za zdravlje, pa postoje izgledi da bi se, srazmerno brzo moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Novo žarište korone u Srbiji: Nisu imali zaražene a sada se situacija potpuno promenila

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salle

    5. april 2020 | 03:15

    A jesi otkrila...sve ovo ja znam i pre tebe..tj kad je sve krenulo u kini

  • mama

    5. april 2020 | 02:07

    Ovo je 100% tacno,dakle mozete sve i u prodavnicu i u setnju samo drzite distancu 2 metra, perite ruke i koristite alkohol za dezinfekciju ruku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA