≫ 

Virus ušao u dom za stare u Hrvatskoj: Zaraženi štićenici završili na respiratoru

Čak 10 zaraženih štićenika doma za stare iz Splita na respiratoru

  • 2

Deset štićenika splitskog doma za stare zaraženo je korona virusom, potvrđeno je juče, a kako prenosi HRT, svi su na respiratoru u splitskoj bolnici. Slobodna Dalmacija je nedavno objavila kako prema informacijama kojima oni raspolažu niko nije na respiratoru.

Objavljeno je kako je na korona virus pozitivno i dvoje radnika doma u kom se ukupno nalazi 327 štićenika na nekoliko spratova. Drugi sprat na kom su bili zaraženi je evakuisan.

Tokom noći 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici prebačeno je u KBC Split, a prebacivanje je trajalo celu noć jer su to radile dve ekipe Hitne pomoći. Jutros je prebačeno još desetak štićenika.

U Split su zbog proboja koronavirusa u dom došli ministar zdravlja Vili Beroš kao i epidemiolog Bernard Kaić.

Penzioneri danima imali temperaturu

Direktor Doma za stare i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a pre dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno.

- Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali lekari - rekao je Škaričić.

Nije jasno šta se čekalo jer je upustvo dato domovima glasilo da se odmah po pojavi temperature ili simptoma posumnja u koronavirus i kontaktiraju nadležne službe.

Beroš: Tražiću odgovornost zbog korone u domu za stare

Minsitar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da će tražiti odgovornost ako se utvrde propusti, te da će odgovorni snositi posledice za pojavu korona virusa u domu za stare u Splitu.

Beroš je rekao da će obezbediti dodatni stručni nadzor u toj ustanovi, ali i da se razmišlja o testiranju svih ostalih zaposlenih u tom domu, pa i onih koji nisu bili na spratu na kojem su zaraženi štićenici doma.

- Do juče smo uspešno branili naše domove za starije i nemoćne. Juče je u Dom u Splitu ušla infekcija. Tu smo da podržimo lokalne zadravstvene zaposlene da umanjimo potencijalnu štetu. Na direktorima ustanova je da poštuju mere i umanje mogućnost zaraze - rekao je Beroš, koji je danas boravio u Splitu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Ispovest doktora Hitne pomoći: Pacijenti plaču, vrište, umiru nam u čekaonicama...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    8. april 2020 | 16:23

    Kod nas umrlo 61 osoba do danas, a kod njih evo 61 osoba inficirana. Koincidencija ili nesto drugo? Da nije ostala brojka u glavi onom iz "stozera za obmanu" protiv korone, koji je zaduzen za to da odabere brojku inficiranih svakog dana 😀

  • neko

    8. april 2020 | 11:59

    Hrvatska zvanično prijavila 18 mrtvih od virusa korona. Svaki dan pratim njihove portale, posebno Slobodnu Dalmaciju, rubriku osmrtnice. Sudeći po čituljama, osmrtnicama, tuga prava koliko poslednjih dana umire starijih ljudi kod njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA