≫ 

Makedonci pooštrili policijski čas: U regionu 4.528 obolelih, evo gde ima najmanje novozaraženih

Zemlje su uvele razne mere kako bi sprečile širenje korona virusa

  • 0
korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Prema poslednjim informacijama u zemljama regiona korona virusom ukupno je zaraženo 4.528 osoba, što je za 662 osobe više u odnosu na protekli vikend.

U Srbiji je zaraženo 2.447 ljudi, dok je 61 osoba preminula. Do sada je izlečeno više od 100 pacijenata, a zemlja je ušla u drugi mesec borbe protiv Covid-19. Policijski čas u zemlji radnim danima traje 12 sati dnevno - od 17 do 5 sati, dok je najavljeno da će vikendom možda trajati od petka do ponedeljka.

Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana, zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima. Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus, a privremene bolnice napravljene su na Sajmovima u Beogradu i Novom Sadu.

Beograd, Policijski Čas Foto: Nikola Tomić

U Crnoj Gori, državi koja prema poslednjim procenama od ove godine ima nešto više od 630.000 stanovnika, jutros je registrovano novih sedam slučajeva zaraze i sada ih je ukupno 248.

Najviše obolelih je u Podgorici i Tuzima.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je juče da sledi težak period i da od građana zavisi kakva će biti epidemija.

Inače, u Crnu Goru je danas stigao kontigent medicinske pomoći iz Turske, kao rezultat nedavnog telefonskog razgovora predsednika Crne Gore Mila Đukanovića sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik odbora za zdravstvu, Suad Numanović, izjavio je juče da u staračkim domovima u Crnoj Gori nema zaraženih korona virusom.

Svako ko uđe u BiH mora u karantin

U Bosni i Hercegovini je potvrđeno 777 osoba zaraženih virusom korona.

Trinaest novozaraženih otkriveno je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, dok su u Republici Srpskoj u poslednja 24 sata obolele dve osobe.

Republika Srpska i Federacija BiH usaglasile su plan delovanja i svako ko ulazi u BiH moraće 14 dana da provede u karantinu.

U narednim danima najavljeno je pojačano testiranje na virus u Republici Srpskoj budući da ima dovoljno testova.

Od pojave korona virusa u Federaciji BiH zabeležen je porast broja nezaposlenih za više od 15.000

U Hrvatskoj situacija, manje-više, stabilna

Hrvatska je od početka pandemije zabeležila ukupno 1.282 osobe zaražene korona, od kojih je 35 na respiratoru.

Tokom noći je iz doma za stare u Splitu evakusano 45 osoba zbog pojave zaraze, a do sad je utvrđeno da je 10 pozitivnih na korona virus.

Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Slovenija je zabeležila ukupno 1.055 zaraženih novih korona virusom.

Slovenija inače ima najviše testiranih osoba na korona virus - 29.455 osoba. Slovenački premijer Janez Janša je rekao da ograničavanje kretanja značajno smanjilo mogućnost širenja epidemije i najavio da bi drugi paket mera podrške ekonomiji mogao da bude primenjen pre kraja meseca.

- Vlada istražuje mogućnost ponovnog pokretanja proizvodnih, uslužnih, trgovinskih i transportnih aktivnosti - rekao je Janša.

Troškovi za bolovanja zbog epidemije povećaće se za 30 miliona evra.

Zaraza Korona virusom u Severnoj Makedoniji potvrđena je u 18 gradova, ukupno 599 osoba.

Najviše ih je u Skoplju - 254, Kumanovu - 128, Debru - 49…

Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče rekao je da ne očekuje eksponencijalni rast novozaraženih.

Do sada je testirano 5.879 osoba, rekao je ministar.

Korona virus, koronavirus, Španija Foto: Tanjug/AP

Karantin u Severnoj Makedoniji od danas će počinjati u 16 i trajaće do 5 ujutru narednog dana, dok će preko vikenda u potpunosti biti zabranjeno kretanje građanima od petka u 16 do ponedeljka u 5 sati ujutru.

Vlada je odlučila i da građani stariji od 67 godina mogu da izlaze vikendom između 10 i 12 sati, a oni mlađi od 18 godina u periodu između 13 i 15, prenosi MIA.

Građani koji su ostali bez posla, treba da podnesu zahtev za novčanu naknadu usled prestanka radnog odnosa Nacionalnoj službi za zapošljavanje u mestu prebivališta, u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa, napisao je premijer Oliver Spasovski na svom fejsbuk profilu.

Albanija je zabeležila najniži broj novozaraženih - šest novih slučajeva.

Do sada je testirano 2.753 osoba, od koji su 383 osobe zaražene korona virusom. Od ukupnog broja zaraženih 74 pacijenta je hospitalizovano.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u utorak da građani poštuju vladine mere za zaštitu od širenja korona virusa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA