“Imali smo privilegiju da budemo u stroju sa junacima": Veterani iz CG sećaju se bitke na Košarama

Predsednik Udruženja Ilija Mandić rekao je da su se oni koji su na Košarama položili svoje živote, svrstali rame uz rame sa "srpskim besmrtnicima"

  • 5

Udruženje ratnih veterana prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije iz Crne Gore - "Košare 1999." podseća da je pre 21 godine počela bitka na Košarama, "protiv najmoćnije vojne sile koju je svet ikada video", te naglašava značaj te borbe za generacije koje dolaze.

- Tada smo bili, većinom, redovni vojnici na odsluženju vojnog roka, dakle, jedva punoletni, i danas, kao sredovečni ljudi, najviše se ponosimo tim što smo imali privilegiju da budemo u istom stroju sa onim junacima koji su na Košarama i Paštriku ostavili svoje živote - saopštilo je ovo udruženje iz Crne Gore.

Košare

Printskrin: Youtube/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal/Zastava film

Predsednik Udruženja Ilija Mandić rekao je da su se oni koji su na Košarama položili svoje živote, svrstali rame uz rame sa "srpskim besmrtnicima".

Pre 21 godinu, oko šest časova ujutru, na Prokletijama je krenuo napad iz pravca Albanije u rejonu karaule Košare, čime je zvanično otpočela jedna od najslavnijih bitaka u novijoj srpskoj istoriji, kada je sprečena kopnena agresija na SRJ.

Od Velikog petka izjutra pa do Vaskrsa, na nadmorskoj visini od preko 1.000 metara, odvijaće se epski prizori, kada je Vojska Jugoslavije uspela da odbije napade daleko brojnijeg neprijatelja.

Otvorili smo dnevnik potpukovnika Dragutina koji je pisao o strahotama Košara: Boli svaka stranica

 

Dnevnik potpukovnika Dragutina Dimčevskog, zamenika komandanta 53. graničnog bataljona i komandujućeg u rejonu karaule Košare u vreme bitke, autentična je uspomena i sećanje na vojnike i događaje iz tog perioda.

Dimčevski priča kako je dnevnik o događajima na tom delu teritorije počeo da vodi još 1998. godine, koja je bila ispunjena stalnim graničnim incidentima, napadima terorista, presecanjem glavnih putnih pravaca ka Đakovici i Peći, kao i pogibijom vojnika.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA