Teško bolesnu ženu izbacili iz bolnice, ostavili je uveče pred vratima: Novi skandal potresa Split

Nakon zamene identita pacijenata i sahranjivanja žive žene, Split potresa novi skandal

  • 1
Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa izazvala je očigledan haos u Splitu, gde je nakon incidenta sa zamenom identiteta pacijenata i sahranjivanjem pogrešne žene, isplivao još jedan skandal. Naime, prema tvrdnji jedne splitske porodice, njihovu teško bolesnu majku su maltene izbacili iz bolnice s Križina i vratili je kući u 10 sati uveče i samo je ostavili pred vratima, piše Slobodna Dalmacija.

List podseća da je pre dve nedelje, 25. i 26. aprila sa Klinike za plućne bolesti splitske bolnice stigla loša vest - pet medicinskih sestara se zarazilo korona virusom.

Direktor bolnice, dr Julije Meštrović, sada u ostavci, rekao je 28. aprila kako je testirano i devet bolesnika čiji su nalazi negativni, ali kako se iz opreza nalaze u samoizolaciji i ponovno će biti testirani.

- Od devet bolesnika, šest ih je tokom nedelje i ponedeljka prebačeno na Infektologiju na Križinama - kazao je tada dr Meštrović za Slobodnu Dalmaciju.

Među pacijentima koji su prebačeni na Križine je i članica porodice koja se ovom listu javila zgrožena postupanjem u bolnici.

- Naša majka je ležala na Intenzivnoj nezi Klinike za plućne bolesti na Firulama dok nije stigla informacija da je jedna medicinska sestra pozitivna na koronavirus. Tada su je zajedno s još pet bolesnika s Intenzivne prebacili u karantin na Infektivnu kliniku na Križinama. Bilo nam je grozno kada smo čuli da je došlo do zaraze koronavirusom na odeljenju baš gde ona leži zbog njenog teškog stanja. Znaš da je to opasna situacija, a ti joj ne možeš nikako pomoći - govori potresena porodica pacijentkinje.

Na Križinama je njihova majka ležala do petka, 1. maja, kada je naprasno donesena odluka da svi ti teški bolesnici izolaciju nastave u svojim kućama.

- Na Križinama je svaki bolesnik ležao izolovan u svojoj sobi. Majka je 1. maja, u porukama, pisala kako se govori da bi mogli da ih puste kućama, ali nas tokom dana niko iz bolnice nije kontaktirao. Nju niko ništa nije pitao, a kada je do nje došla informacija da će je otpustiti kući, ona je rekla da ne želi. Prvo zbog njenog teškog zdravstvenog stanja, a drugo zbog straha da ne bi nekog od nas zarazila - govori porodica.

Vest o tome da im majka ipak stiže kući, dobili su u petak naveče i to od nje same, a ne od doktora ili nekog iz bolnice.

- Ona nam je oko 21 sat naveče poslala poruku da ipak stiže kući. Sat kasnije, oko 22 sata doveli su je pred kućna vrata, bez uputstava kako da brinemo o tako teškom bolesniku. Nisu nam dali ni otpusnu listu, ostala je u sanitetskom vozilu. Tri dana smo se borili da dođemo do nje. A i kada smo je konačno dobili videli smo da je prilično štura, samo s dijagnozom i nekoliko nalaza, bez uputstava o nezi, koje su nama neophodne - kažu u porodici.

Njihova majka zbog svog stanja treba da prima terapije kiseonik, a doveli su je, kažu na, u sanitetskom vozilu koje nije imalo kiseonik.

- Odeveni onako kao astronauti, doveli su je ispred vrata. Osim terapije, od njih smo dobili samo broj čoveka kojeg smo morali da zovemo kako bi došli do kiseonika. Ne samo da su je doveli kući, nego nam još nisu dali ni sve što je potrebno kako bi se o njoj brinuli. Strašno! -  tvrdi porodica.

"Ne budite sebični, treba osloboditi mesta za druge"

Oni kažu da majka zbog svog stanja vrlo teško govori tako da su sa njom mogli da popričaju samo na kratko.

- Kazala nam je kako nije želela da dođe kući i kako ju je strah zbog svega što se događa jer ne želi da se dogodi da ona nekoga zarazi - kažu članovi porodice.

- Kada sam doktorki rekla da ne želim kući, ona mi je samo hladno kazala: "Ne budite sebični, treba osloboditi mesta za druge" - govori pacijentkinja.

- Na Infektivnoj nemaju lekare koji bi se brinuli o pacijentima koji ne spadaju u njihovu specijalnost. Zato je kod nas trebalo svaki dan da dolazi lekarka s Plućnog. A u praksi je to izgledalo ovako: jedan dan bi došla, drugi ne, treći se javila telefonom... I otpustila me iz bolnice preko telefona - kaže šokirana žena.

Porodica objašnjava kako su je otpustili kući iako još nije prošlo 15 dana od kontakta sa zaraženom osobom. Rok od 15 dana istekao je u nedelju, 10. maja.

Pacijentkinja je testirana prvi put kada je ušla u bolnicu, na Plućno, a zatim i kada je ustanovljeno da je došlo do zaraze koronavirusom na Klinici. Njen test je tada bio negativan, ali kako je i sam direktor Meštrović tada rekao, pacijenti treba da budu ponovno testirani.

Ne znaju i dalje da li ima koronu

- Ona je s nama u kući, nepokretna i teško bolesna. Brinemo se o njoj najbolje što možemo, ali mi još nismo sigurni je li ona pozitivna i hoće li razviti kakve simptome. Šokirana je ona, ali i svi mi oko nje. Kako ćemo izvesti to testiranje, da vam budemo iskreni još ne znamo. Kako je moguće da u ovoj situaciji, oni teško bolesnu osobu koja je ležala na odeljenju gde su radile zaražene osobe, pošalju na kućnu negu. Bolnica bi trebalo da bude sigurno mesto za pacijente gde će dobiti stručnu pomoć koja je preko potrebna, ali zbog ove cele situacije hladno su je poslali kući - ističe porodice.

Bolnica se izvinjava zbog svega

Kako bi saznali što se tsčno događalo na Križinama, zbog čega su pacijenti otpušteni, kontaktiran je i KBC Split.

- Obaveštavamo vas da su svi bolesnici koji su iz Klinike za plućne bolesti premešteni u Respiracijsko-intenzivistički centar Križine (RIC) nakon premeštaja bili pod stalnom brigom specijalista infektologa i pulmologa, uz stalnu sestrinsku brigu. Upravo temeljem stručnog mišljenja, prvenstveno pulmologa, svi bolesnici koji su imali mogućnost kućne izolacije, u dogovoru s porodicama odnosno starateljima, otpušteni su kući. Svi otpušteni su u trenutku otpusta bili negativni na SARS-Cov-2. Boravak od 15 dana u ovim slučajevima nije nužan jer ne postoji klinička indikacija - odgovorio je pomoćnik direktora za kvalitet zdravstvene zaštite i nadzor, dr sc. Anton Marović.

U otpusnoj listi pacijentkinje piše kako je među ostalim lečena i oksigenoterapijom, a navedeno je i kako je potrebno nabaviti kućni oksigenator s protokom kiseonika od 1,5-2l/min.

Upitani kako je moguće da pacijent kom je propisana oksigenoterapija bude doveden kući bez potrebnog aparata, kazali su kako je moguće da se zbog velikog obima posla i prevelikog broja bolesnika, dogodio propust. Ističu kako postupanje nije bilo primereno, kako je trebalo to drugačije organizovati i razgovarati s porodicom i objasniti im sve.

- Izvinjavamo se pacijentkinji i porodici zbog ovog događaja - kazali nam iz uprave KBC Split.

Video: Veliki broj vernika na Ostrogu, nose se maske, a distanca se poštuje tu i tamo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIONIR

    13. maj 2020 | 10:00

    Pomutio im se mozak jer nema deviza ovo ljeto od turizma a na kune nisu navikli mnogo, divlji zapad idakje aktivan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA