≫ 

"Ne damo svetinje, ne damo sveštenike": Protestni skupovi u nekoliko gradova Crne Gore

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Bijelo Polje, Vijestima je saopšteno da ne stoje iza organizacije protesta i da je više sveštenika izašlo na ulice, po saznanju da su organizovani protesti, kako ne bi bilo nereda

  • 5
Nikšić, Crna Gora Građani su se okupili ispred parohijskog doma u Nikšiću, Foto: Printscreen/Youtube/ Острог Тв Студио

U nekoliko gradova u Crnoj Gori - Bijelom Polju, Pljevljima i Beranama, večeras su održani protestni skupovi građana zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Pre spontanog okupljanja na gradskom trgu, Bjelopoljci su automobilima, uz zvuke sirena, kružili ulicama grada, prenose Vijesti.

Povicima "Ne damo svetinje", "Ne damo sveštenike", "Evo nas, došli smo svetinje da branimo", u Bijelom Polju je počelo okupljanje u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i privođenja sveštenika u Beranama.

Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Bijelo Polje, Vijestima je saopšteno da ne stoje iza organizacije protesta i da je više sveštenika izašlo na ulice, po saznanju da su organizovani protesti, kako ne bi bilo nereda.

Protojerej stavrofor Darko Pejić zahvalio se građanima i Svetom Vasiliju "koji drži i okuplja narod i drži ga u jedinstvu".

- I da Bog da i Sveti Vasilije da čujemo jedni druge, da se konačno urazumimo, da čujemo jedni druge, da nađemo zajednički jezik i pravoslavlje u Crnoj Gori. Da se složimo, obožimo i obožimo molitvama, milošću Svetoga Vasilija. Nemojmo jedno jedino ime da pominjemo, naročito one koji ne priznaju crkvu - poručio je Pejić okupljenim građanima.

Joanikije i sveštenici SPC daju izjave policiji, veliki broj građana se okupio ispred zgrade

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije otišao je u policiju gde zajedno sa ostalim sveštenicima daje izjavu povodom litije u Nikšiću.

On se obratio okupljenim građanima i tražio od njih da se raziđu i ne vređaju policajce.

Ispred policije je veliki broj građana koji pjevaju o Kosovu i skandiraju "ne damo svetinje", a tu je i policija sa opremom za razbijanje demonstracija.

Video: Odlučeno da se litije održavaju uprkos korona virusu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    14. maj 2020 | 10:55

    Crna Gora je na putu da postane CoronaFree destinacija, poručuje premijer Duško Marković. A narodu zabranjeno izaći na ulicu. Ni sa maskom.

  • Skorih

    12. maj 2020 | 23:31

    Dana voda ce preliti casu onda ide izbacivanje kamenja iz bubrega!!

  • Милан

    13. maj 2020 | 08:57

    Реда и закона мора бити у свакој држави. Овако би ови да их се пусти и по Србији мантрали умишљајући да требају бити повлаштени и да су изнад других.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA