≫ 

Odbijene žalbe episkopa Joanikija i sveštenika SPC, ostaju u pritvoru

Određen im je pritvor od 72 sata posle litije u Nikšiću

  • 12
Nikšić, SPC, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/Острог Тв Студио

Sve žalbe advokata povodom određivanja pritvora episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima SPC su odbijene u zakonskom roku i spisi su vraćeni tužiocu, saznaju "Vijesti" nezvanično.

Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Episkopski savet traži puštanje vladike i sveštenika, zapanjeni su postupanjem policije u Crnoj Gori

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je ranije danas da je zapanjen postupkom policije i traži da episkop budimljansko nikšićki Joanikije i još sedam sveštenika budu momentalno pušteni na slobodu.

- Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu. Jasno je svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i verujućeg čoveka - navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Da nismo poslušali Amfilohija, Crna Gora bi bila blokirana": Mandić na molbu SPC odustao od blokade

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je danas u Skupštini da su planirali da pozovu sve pravoslavne vernike da izađu na ulice i blokiraju sve puteve dok se na slobodu ne puste episkop budimljansko-nikšički Joanikije i sveštenici.

Ipak, kako kaže Mandić, odustali su posle poziva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Snimak sukoba policije i građana kod Berana: Protestovali zbog hapšenja vladike, rasterani suzavcem

Jake policijske snage su oko 14 časova suzavcem i upotrebom sile razbile blokadu magistralnog puta kod Andrijevice u Crnoj Gori, i privele su nekoliko osoba.

Građani Andrijevice su od 11 sati držali pod blokadom put Berane-Andrijevica-Plav, kako bi izrazili protest zbog hapšenja vladike Joanikija i još sedmorice sveštenika.

Video: Evo šta je vladika Joanikije rekao kada ga je uhapsila crnogorska policija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milenko

    14. maj 2020 | 21:39

    Braća Crnogorci i Srbi ujedinjeni su jači od milogoraca.

  • BEPA

    14. maj 2020 | 21:37

    Слава и милост Светом Василију да се помире два ока у глави. Срби и Црногорци против комунистичке диктатуре.

  • Mihailo

    13. maj 2020 | 21:54

    Srpsko Sarajevo uz bracu su svoju... Pustajte vladiiku Joanikija i svestenike... ☦️☦️☦️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA