≫ 

Suzavac, tuča, hapšenje zbog srpske zastave:Sinoćnji haos u Crnoj Gori glavna tema kod nas i u svetu

Snimak na kom se vidi kako policajci krvnički tuku mladića u Pljevljima šokirao je region

  • 29
Nikšić, Crna Gora, policija, protest Foto: Tanjug/AP/Risto Bozovic

Nakon privođenja sveštenika SPC u Crnoj Gori strasti se ne smiruju. U više gradova Crne Gore sinoć su održani protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Nikšiću.

Građani su protestovali u Beranama, Budvi, Nikšiću... U Pljevljima se sinoć okupio veliki broj građana koji su na ulice izašli kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika SPC. Ubrzo se iz tog grada pojavio snimak na kom policajci pod punom opremom tuku mladića. Savet za građansku kontrolu rada policije jutors je saopštio da je mladić napao policajca s leđa, kao i da je policija opravdano upotrebila silu jer su napadani kamenicama i flašama.

Građani su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima, i skandirali "ne damo svetinje", a do ponoći se zdravstvenoj ustanovi u Pljevljima javilo troje građana, među kojima je i jedno dete, kao i četiri policijska službenika.

Više osoba privedeno

U Nikšiću i Pljevljima policija je ispalila suzavac i šok bombe na građane. Policija tvrdi da je napadnuta kamenicama i da je privela više osoba.

Vijesti navode da su u neredima na ulicama Nikšića povređena 22 policajca i da je reč o lakšim povredama.

Nakon što su juče popodne sklonjeni, građani su ponovo u večernjim satima blokirali put Berane-Andrijevica.

Hapsili i novinare

Novinar i dugogodišnji dopisnik beogradskih "Večernjih novosti" Veliša Kadić priveden je sinoć tokom nereda u NikšićuKadić tvrdi da je uhapšen u momentu kada je pokušao da snimi kako dva policajca vuku jednog momka, koji je pružao otpor, prenose Vijesti.me.

Veliša Kadić novinar dopisnik Nikšić Printskrin: Vijesti.me

- Dok je trajala ta drama, jedan od uniformisanih lica sa kacigom mi je prišao i rekao - ko ti je dao pravo da slikaš, ko si ti. Iako sam ja imao akreditaciju, nisam stigao da je pokažem, jer su me ščepali - kazao je Kadić.

On je dodao da mu je zatim prišlo drugo službeno lice koje je kazalo kolegama da ga vode.

Sveštenici ostaju u pritvoru

U međuvremenu, sve žalbe advokata povodom određivanja pritvora episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenicima SPC su odbijene u zakonskom roku i spisi su vraćeni tužiocu.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović pozvao je crnogorske vlasti da prestanu sa nasilnim ponašanjem prema, kako je rekao, mirnim i nenasilnim protestima i dodao da među povređenima na protestima ima i dece.

Srpski nacionalni savet ocenjuje da privođenje episkopa i sveštenika predstavlja čin ponižavanja i "očiglednu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu".

Vučić o neredima

Komentarišući dešavanja u Crnoj Gori, predsednik Srbije Aleksandar Vučiće rekao je da je ovo jako teška situacija, jer Srbija "ne sme da se meša u unutrašnja pitanja neke zemlje, a s druge ne može da ćuti jer se radi o našim ljudima i našoj Crkvi".

- Ne smete da se meštate u unutrašnje stvari druge države, a u putanju je SPC. Mi ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija, izrazio sam uverenje sa patrijarhom Irinejem da će vlast razumeti. Mi nemamo izbora, u grancama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i SPC - rekao je predsednik.

Svetski mediji pisali o neredima u Crnoj Gori

Sinoćni neredi privukli su pažnju i svetskih medijaBritanska agencija Rojters i američka agencija AP izvestile su o neredima, uz konstataciju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

- Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje - navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC.

Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU. SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe.

Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšseni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

Hapsili zbog srpske zastave

Jedan muškarac uhapšen je sinoć u Podgorici jer je na vozilu istakao zastavu Srbije na javnom mestu. Kako navodi "Pobjeda", uhapšen je Danilo Ražnatović (34) , a vozilo kojim je upravljao je inostranih registarskih tablica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Minut do 12

    14. maj 2020 | 12:28

    Loše shvaćena situacija od dela građana Srbije! Treba pružiti maximalnu podršku SVOM narodu u Crnoj Gori! Tamo je trenutno ispit zrelosti i odbrane Srpskog bića!!!

  • Niki

    14. maj 2020 | 14:42

    Evo oglasio se patrijarh Irinej moleban je danas u 17h u hramu Sv. Save na Vracaru za nasu bracu u CG i naseg vladiku Joanikija sa svestenstvom...

  • Марко Ћурувија

    14. maj 2020 | 14:14

    Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA