≫ 

Oko 4.000 ljudi protestovalo u CG: Građani u Pljevljima optužili policiju da je podmetnula huligane

Širom Podgorice građani su protestovali i tražili da se oslobode privedeni vladika Joanikije i sveštenici SPC

  • 26
Nikšić, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/Острог Тв Студио

Nekoliko stotina građana okupilo se i večeras ispred nikšićkog Centra bezbjednosti tražeći da se iz protvora puste episkop budimljansko nikšićki Joanikije i osam sveštenika iz Nikšića.

Nakon višečasovnog protesta ispred zgrade Centra bezbjednosti, okupljeni su počeli da se razilaze. Protest građana protekao je bez incidenata, javljaju crnogorski mediji.

Nekoliko devojčica, među kojima su dve ćerke sveštenika Slobodana Jokića, donele su ruže i darivale policiju.

Okupljeni su prilikom protesta skandalirali “Ne damo svetinje”, “Ne damo vladiku”, prenosi portal CdM.

Građani su, takođe,uzvikivali i imena sveštenika koji su u pritvoru, navode "Vijesti".

Ulica u kojoj je Centar bezbednosti kao i najveći deo ulica pored, jedno vreme je bila bez rasvete, dok je u ostalim ulicama ulično osvetljenje uključeno.Građani su mobilnim telefonima osvetlili ulicu koja je bila u mraku.

Pripadnici policije sa opremom za razbijanje demonstracija bila je ispred zgrade, a u trenutku kada je ispred kapije policije stala interventna opremljena sa opremom za razbijanje demonstracija, pozdravljena je aplauzom od strane građana, navode Vijesti.

Crnogorski portal ističe da okupljeni su pevali i "Ništa lepše i milije od narodne milicije" i aplaudirali su policiji.

U pet gradova CG protestovalo 4.000 ljudi

U protestima zbog zatvaranja episkopa budimsko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve večeras je u pet gradova Crne Gore učestvovalo oko 4.000 ljudi, saopštila je crnogorska policija.

U Nikšiću se, prema nezvaničnim podacima policije, okupilo oko 700 pristalica SPC, Beranama 1.500, Budvi 280, Pljevljima 1.500 i Bijelom Polju 60, prenosi podgorički portal CDM.

Za razliku od jučerašnjih okupljanja kada je bilo više incidenata između pristalica SPC i policije, protesti su večeras uglavnom protekli mirno, a jedino je u Pljevljima manja grupa mladića gađala kamenjem policiju.

Grupa mladića u Pljevljima gađala kamenjem policiju, protest ulicama grada završen

Veliki broj građana Pljevalja okupio se i večeras u centru grada protestujući protiv pritvaranja episkopa budimljansko-nikšićke eparhije Joanikija i osmorice sveštenika.

Jake policijske snage na raskrsnici kod crkve Svete Petke, kod Opštine i kod restorana Zelengora blokirali su prolaz pa su građani mogli samo da šetaju Ulicom kralja Petra I i Tršovom. Tokom šetnje čuli su se povici "Ne damo svetinje", "Ne damo vladiku", javlja portal "Vijesti".

,U ulici Kralja Petra I i na igralištu u Skerlićevoj ulici manja grupa mladića gađala je kamenjem policiju, koja za razliku od sinoć kada je bacila suzavac, večeras nije postupila na isti način.

U centru grada policija je uhapsila jednog mladića dok je šetao ulicom. Nije poznato zbog čega su mu lisice stavljene na ruke i da li je ta osoba učestvovala u gađanju policije. Tokom šetnje dvojica mladića sa kapuljačama i maskama na glavi bacila je petarde ispred prostorija Demokratske partije socijalista.

Građani koji su bili u njihovoj blizini mladiće su izdvojili iz mase otpužujući ih da ih je policija ubacila kako bi izazvali incidente.

Okupljanje je završeno nešto iza 21 čas.

Protest građana Budve, traže da se Joanikiju ukine pritvor

Više stotina Budvana i večeras je krenulo u protestnu šetnju u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nikšić, Crna Gora Foto: Printscreen/Youtube/ Острог Тв Студио

Okupljeni su skandarila "Pustite vladiku", "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit' mora", prenose podgoričke Vijesti.

Protest u Beranama protekao mirno, građani se razišli

Građani Berana prošetali su večeras od centra grada do manastira Đurđevi stupovi, u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika. Protest je protekao mirno, a građani su se pri povratku iz manastira zadržali oko 15 minuta ispred zgrade policije, posle čega su se razišli.

Pred zgradom CB ostala je samo policija, a nema najava da će se građani ponovo večeras okupljati.

Blokada puta u mestu Ribarevine, građani se okupili u centru Bijelog Polja

Magistralni put Bijelo Polje - Mojkovac u mestu Ribarevine je blokiran. Građani Bijelog Polja i večeras su se okupili u centru grada kako bi iskazali nezadovoljstvo, zbog hapšenja episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija i osam nikšićkih sveštenika.

Video: Crnogorska policija nasilno razbila blokadu puta kod Andrijevice

Perović: Sutra kad nas vide, neka hapse jednog po jednog

Oko stotinu pristalica Srpske pravoslavne crkve (SPC) prisustvovalo je večeras molebanu ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, ali su se nakon službe, na poziv rektora cetinjske Bogoslovije Gojka Perovića, mirno razišli, prenosi portal podgoričke Pobjede.

- Čekamo sutrašnji dan da vidimo šta će da se desi, veliki su pritisci iz međunarodnih centara. Obratili smo se sa zahtevom da sutra ujutro puste episkopa Joanikija i sveštenike, ako tako ne bude, eto nas opet na ovome mestu. Sutra kad nas vide, neka hapse jednog po jednog - rekao je Perović.

U Herceg Novom uhapšene dve osobe, pozivale na okupljanje

U Herceg Novom su uhapšene dve osobe za koja se sumnja da su izvršili krivično delo pozivanje na otpor, nakon što su pozvali građane na okupljanje u Igalu, saopštila je večeras crnogorska policija.

- Sumnja se da su N. L. (26) iz Berana i B. L. (29) iz Pljevalja, oba lica sa prebivalištem u Herceg Novom, putem jedne društvene mreže poslali više poruka kojima pozivaju na okupljanje građana 14. maja u 20 časova u Igalu - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su oni lišeni slobode jer su na taj način izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret, s obzirom na to da su sva okupljanja zabranjena Naredbom Ministarstva zdravlja.

Oglasio se Amfilohije: Ako neko treba da bude uhapšen i da odgovara onda sam to ja

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je vlasti da oslobode Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru. Amfilohije je rekao da ako neko treba da odgovara i da bude uhapšen onda je to on, prenose Vijesti.

Skup podrške u Beogradu

Ispred crkve Svetog Marka održan Skup podrške sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnog Gori, odnosno vladiki Joanikiju i osmorici sveštenika koji su u utorak privedeni u Nikšiću.

Video: Ispred crkve Svetog Marka održan Skup podrške sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnog Gori

Premijer Crne Gore o neredima: "Zemlja je izložena brutalnom napadu, sa nesagledivim posledicama"

Premijer Crne Gore Duško Marković je kazao da je Crna Gora izložena brutalnom napadu sa nesagledivim posledicima po zdravlje građana.

On je kazao da je masovnim kršenjem mera dovedeno u pitanje sve što je rađeno u prethodna tri meseca u borbi protiv pandemije, prenose "Vijesti".

- U više naših gradova došlo je do masovnog kršenja zdravstvenih naredbi i mera. Sve što smo postigli za tri meseca predanog rada i zajedničkih odricanja, dovedeno je u pitanje. Nema razumnog objašnjenja ni opravdanja za ovakvo ponašanje i njegove aktere. Svedočimo još jednoj gruboj političkoj destrukciji usmerenoj protiv države, njenih institucija. Svedočimo ponašanju koje ugrožava javno zdravlje, a sve pod plaštom odbrane verskih prava i sloboda. Sve ovo se događa u vreme nezapamćene zdravstvene i ekonomske krize, u trenucima kad se država suočava sa mnogim izazovima da sačuva ono najvrednije - čoveka i njegovo zdravlje - naveo je Marković.

Video: Amfilohije posle nereda: Ako neko treba da bude uhapšen i da odgovara onda sam to ja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bepa

    14. maj 2020 | 21:53

    Слава и милост Светом Василију да се помире два ока у глави. Срби и Црногорци против комунистичке диктатуре.

  • Mrcke

    14. maj 2020 | 20:31

    Gde god smo se mi Srbi busali, znase kako se to zavrsilo. Kad padne Milo, krece ludilo...pa zar neko misli da ce njegov pad mirno gledati Albanci, Bosnjaci i Hrvati. Zapamtite dobro sta sam rekao!!!!

  • Montenegro

    14. maj 2020 | 20:00

    Pobijedicemo diktatora skoro mu je kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA