≫ 

Partizanske pesme odjekivale Sarajevom tokom protesta zbog mise za Blajburg

Hrvatski političari, ali i većina verskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije

  • 86

U Sarajevu je danas održana misa za žrtve Blajburga, dok je Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini organizovao komemorativnu šetnju za žrtve Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima.

Misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koja je počela malo posle podneva, predvodio je nadbiskup Vinko Puljić, a jake policijske snage osiguravale su područje oko katedrale.

Među prisutnima na misi je bila delegacija Ambasade Republike Hrvatske u BiH, predvođena ambasadorom Ivanom Sabolićem, delegacija Hrvatskog narodnog sabora BiH na čijem je čelu Dragan Čović. Pored njih, svetoj misi prisustvovale su časne sestre i sveštenici.

Nadbiskup,  Puljić koji je predvodio ceremoniju, osvrnuo se na trenutnu situaciju kada je u pitanju poštovanje umrlih i citirao svetog Ivana Pavla II, čije oči na statui je neko prekrio povezom u znak protesta protiv održavanja ove mise.

- Sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrednost žrtava - poručio je Puljić citirajući riječi svetog Ivana Pavla.

Jake policijske snage u Sarajevu, ulice oko katedrale blokirane od jutra

Odluka o održavanju mise u Sarajevu doneta je nakon što je odlučeno da ove godine neće biti tradicionalnog obeležavanja na Blajburškom polju u Austriji. Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Policija Kantona Sarajevo objavila je juče da će omogućiti neometano odvijanje mise, a od devet sati, pa do završetka mise, ovo područje je zatvoreno za saobraćaj i pešake.

Hrvatski političari, ali i većina verskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije.

Najava održavanja mise u Sarajevu ne samo da je izazvala burne reakcije i osude, nego je održana i mirna protestna šetnja, statui pape Ivana Pavla II, koja se nalazi ispred katedrale u Sarajevu, neko je stavio povez preko očiju, a u Tuzli će biti organizovan i performans kao podrška antifašističkom Sarajevu.

Partizanske pesme na skupu tokom protesta zbog mise za Blajburg

U isto vreme ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) je organizovao komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svetskom ratu, jer, kako su poručili, smatraju da se na ovaj način revitalizuju žrtve.

Kako prenosi Klix.ba, u šetnji se nalazi nekoliko hiljada ljudi i građani još pristižu. Gradom odjekuju partizanske pesme, a građani se kreću ka "Vječnoj vatri", spomeniku vojnim i civilnim žrtvama Drugog svetskog rata.

Deo učesnika u šetnji izašao je na glavnu ulicu zbog čega je saobraćaj u potpunosti blokiran, nakon čega su zapevali pesmu "Bella Ciao", pesmu italijanskih partizana iz Drugog svetskog rata, a mogu se čuti povici "Mi smo Valter" i "Dole Blajburg".

Posle dolaska pred spomenik "Vječne vatre", učesnici komemorativne šetnje žrtvama fašističkih zločina u Drugom svetskom ratu su počeli polako da se razilaze, kako je i planirano, a saobraćaj je ponovo u funkciji.

Video: Ustaše su ga otele od majke kada je imao 2 godine od smrti ga spasla Diana Budisavljević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Војин

    16. maj 2020 | 13:30

    О каквим душама усташа се говори? Како се за некога може рећи да је имао душу а ко је као усташе чинио онакве злочине? Душе и усташе то је неспојиво. Усташе душе нису имали.

  • Pitanje

    16. maj 2020 | 12:59

    Gde su sada one silne Srbende iz Republike Srpske?

  • Лукавица

    16. maj 2020 | 13:13

    Сарајево љубави моја.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA