≫ 

Kako je teklo puštanje sveštenika u Crnoj Gori, do detalja: Tužilac čekao poslednji trenutak

Ceo dan iščekivala se juče u Nikšiću odluka istražnog sudije tamošnjeg Osnovnog suda o tome da li će episkop i osmoro sveštenika biti pušteni na slobodu

  • 0
vladika joanikije

Printskrin: FB/Sputnjik

Osnovni tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić čekao je poslednji trenutak da odluči da li će poslati u Istražni zatvor sveštenike kojima je policijsko zadržavanje isticalo pola sata poslije ponoći, pišu Vijesti.

Episkopu i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske je zbog litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću određeno zadržavanje do 72 sata, jer policija i tužilaštvo tvrde da su odgovorni za okupljanje građana uprkos zabrani zbog trajanja epidemije.

Video: Evo šta je vladika Joanikije rekao kada ga je uhapsila crnogorska policija

Ceo dan iščekivala se juče u Nikšiću odluka istražnog sudije tamošnjeg Osnovnog suda o tome da li će episkop i osmoro sveštenika biti pušteni na slobodu.

Građani su se ispred suda okupili oko 10 sati ujutru kada je bilo planirano saslušanje sveštenika, a oko podneva održana je pres konferencija predstavnika Mitropolije sa koje je poručeno da je vlast u Crnoj Gori iskoristila pandemiju da se obračunava i sa Crkvom. Do kasno u noć građani su čekali odluku suda, koja je zavisila od toga da li će tužilac tražiti određivanje pritvora do 30 dana.

Advokat episkopa Sava Kostić rekao je sinoć da je njihov zahtev za izuzećem tužioca odbijen i da sveštenici nakon isteka 72 sata moraju da budu pušteni.

- Zamenica višeg državnog tužioca Lepa Medenici je odbila naš zahtev i u prvoj odluci, stajalo je da nemamo prave žalbe. Međutim, odluka je revidirana i dozvoljena je posebna žalba. U ovoj fazi postupka ni postupajući tužioci ni starešina ODT-a ne mogu preduzimati bilo koju radnju dok ne postane odluka pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili se odluči o žalbama koje ćemo podneti, tako da po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata a to je pola sata nakon ponoći - kazao je Kostić.

Mitropolit Amfilohije rekao je da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vreme da se "prekine sa bratoubistvima" u Crnoj Gori.

Video: Amfilohije ispred suda u Nikšiću rekao kako je kriv, vernici ga prekinuli glasnim povicima: Svi!

On je podsetio da su se na verski praznik Svetog Vasilija Ostroškog u istomenom manastiru pridržavali propisa iako je na litirgiji, kako je procenio, bilo i do 10.000 ljudi.

- Ispoštovali smo sve što je traženo i u Ostrogu se nije dogodilo ništa drugačije nego u Nikšiću, to zna policija i vlast. Zato sam zapanjen da su te mere primenili samo na nikšićku litiju.

Objasnio je da je sa Joanikijem razgovarao u Ostrogu u vezi sa litijom u Nikšiću, te da je episkop predložio da je ne bude, već samo moleban.

- Ja sam sa tim njegovim stavom došao u Nikšić na moleban, Joanikije je insistirao da bude kako su se dogovorili, a ja sam rekao - ne možemo tako da prezremo ovaj narod, niko njega nije sazvao ovde, nema razloga da mi ne izađemo s ovim narodom. Ja sam glavni krivac, nije Joanikije niti sveštenici. Ako treba nekome da sude, neka sude meni - kazao je Amfilohije.

Udruženje tužilaca: Ne progonimo nikoga

 

Udruženje tužilaca juče je odbacilo kritike dela javnosti o selektivnosti pravde, tvrdeći da je "Državno tužilaštvo samostalan i jedinstven državni organ koji ne 'progoni' nikoga, već naprotiv, svim svojim kapacitetima nastoji da zaštiti svakog građanina i doprinese zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda".

- Udruženje državnih tužilaca poručuje da će svi ti pokušaji biti bezuspešni, jer se u Državnom tužilaštvu odluke donose isključivo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima... Udruženje podržava i istovremeno afirmiše pravo javnosti na opravdanu kritiku Državnog tužilaštva, ali napominje da između kritike i uvreda ispoljenih na prizeman način postoji velika razlika. Ovom prilikom ističemo da Državno tužilaštvo kao samostalan i jedinstven državni organ ne "progoni" nikoga, već naprotiv, svim svojim kapacitetima nastoji da zaštiti svakog građanina i doprinese zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda - navodi Vučković.

Video: Episkop Joanikije po puštanju iz zatvora: Ova borba će biti duga, čuvajmo snagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA