"Borba se nastavlja": Vladika Joanikije stigao u manastir Đurđevi stupovi, dočekali ga građani

Joanikija je sačekao i predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić

  • 2
vladika joanikije Printskrin: FB/Sputnjik

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije stigao je večeras u svoje sedište, u manastir Đurđevi stupovi u Beranama, ispred kog ga je sačekao veliki broj vjernika i građana.

On se zahvalio na podršci i osudio, kako je rekao, "vlasti koje ratuju sa Njegošem i Svetim Vasilijem", prenose "Vijesti".

Joanikije je kazao i "da će borba za svetinje biti nastavljena". On je rekao da će crkva podržati mlade i pametne ljude koji će znati da rešavanju ovakve komplikovane situacije.

Joanikija je sačekao i predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Prvo obraćanje vladike Joanikija nakon puštanja iz pritvora: Ova borba će biti duga

Da podsetimo, Vladika Joanikije i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve pušteni su 16. maja iz pritvora, u koji su bili stavljeni zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Vladika Joanikije se, čim je pušten, obratio narodu ispred Centra bezbednosi i zahvalio im za njihovu ljubav.

- Imali smo jedan mali nesporazum ovih dana sa vlastima. Nisu pokazali dovoljno pameti da shvate šta znači za ovaj narod praznik Svetoga Vasilija i šta znači litija Svetog Vasilija u Nikšiću. To je jedinstvena litija u celom pravoslavlju - rekao je tada vladika.

Na pomen vlasti narod je vikao "Uaaa", dok je vladikin govor bio prekidan i povicima "hoćemo litije" i "živeo vladika".

Advokat episkopa Joanikija uložio prigovor na rad policije

Advokat Sava Kostić, branilac episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, napisao je pritužbu na rad policije povodom hapšenja episkopa i sveštenika, pišu Dnevne novine. Kako je istakao pre nekoliko dana u izjavi za taj list, saslušana su dva svedoka zbog dešavanja 12. maja u Nikšiću.

Video: Episkop Joanikije po puštanju iz zatvora: Ova borba će biti duga, čuvajmo snagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA