"Litije su platforma velikodržavne srpske ideologije": Krivokapić kritikuje SPC

Krivokapić tvrdi da SPC danas kroz zloupotrebu vere pretenduje da bude i politička alternativa modernoj, evropskoj, sekularnoj državi

  • 14
Litija u Podgorici Foto: vijesti.me

Predsednik opozicione Socijaldemmokratske partije u Crnoj Gori Ranko Krivokapić tvrdi da su litije u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) platforma velikodržavne srpske ideologije devedesetih godina prošlog veka.

Krivokapić, čija je stranka dugo godina bila koalicioni partner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Ðukanovića, rekao je to u intervjuu agenciji Mina, odgovarajući na pitanje da li smatra da na rezultate narednih izbora mogu da utiču litije i poslednja dešavanja u Crnoj Gori.

Smatra da uvek treba podsetiti da veliki broj ljudi prisustvuje litijama iz potpuno različitih pobuda, ili čisto verskih, ili kao odgovor na trenutno stanje i nepravdu koja se može videti na svakom koraku.

On je optužio SPC da se u Crnoj Gori ponaša kao prema tuđoj državi, otkad je u tu državu došla, kako kaže, pre jednog veka (1918) na nestanku Crne Gore.

- Moglo im je biti, što se kaže u Crnoj Gori. I ne znam zbog čega se sada čude u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), jer su se do skora klanjali pred njihovom rukom, ili gradili stanove zajedno - rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, to je bio usko partijski interes na štetu egzistencijalnih interesa građanske Crne Gore.

- Gajena je SPC od zajedničkog ubijanja Jugoslavije pa sve do nedavno, dok nije ugrožena vlast DPS-a. Mitropolit Amfilohije samo kad je u nemoći krije svoj politički program i ideologiju kleronacionalizma, koja je vojno poražena devedesetih, ali kojoj je dozvoljeno da preživi bez odgovornosti propagatora mržnje i zločina -  naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, SPC danas kroz zloupotrebu vere pretenduje da bude i politička alternativa modernoj, evropskoj, sekularnoj državi, a tom konceptu se priklanja, na žalost, i veliki deo opozicije.

Na pitanje da li očekuje da će biti tenzija tokom predizborne kampanje i samog izbornog dana, s obzirom na celokupnu situaciju, Krivokapić je odgovorio da njih priželjkuju i na njima temeljno rade oni koji nemaju šta drugo da ponude građanima.

- Kada zarobite ustavne institucije i urušite poverenja koje je mukotrpno stvarano, kada ste nesposobni da rešavate političke izazove, onda imate stanje sukoba na političkoj sceni - kazao je Krivokapić.

To, dodao je, dovodi do scena primitivizma, banalnosti, rečju “sveopšte provincijalizacije Crne Gore”.

- Nastavi li se ovako, neće Crna Gora moći još dugo izdržati ni njene ''pink Crnogorce'', ni ''beogradske Srbe'', a zajedno povratnike u devedesete - kazao je Krivokapić.

Zaključio je da je Crnoj Gori potreban novi demokratski iskorak, državotvorna energija i okupljanje kompletnog reformskog potencijala.

Video: I večeras litije širom Crne Gore: Borba će da bude pooštrena

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    22. maj 2020 | 19:34

    Ovom bi bilo bolje da ide da neguje i kvasi čelo svome gazdi Milu. Zar ne vidi da mu je gazda pokupio Koronu? Sav drhti i obliva ga hladan znoj

  • aaaaaa

    22. maj 2020 | 19:55

    Kao i uvjek, puno priča a ništa ne kaže.

  • Peko

    22. maj 2020 | 21:10

    Krivokapić ispušena Muštikla. Milo ga koristio dok mu je treba. Sad mu samo ostalo da laprda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA