≫ 

Crna Gora prva država bez korone u Evropi: Virus kod njih stigao kasno, prvi otišao

Crna Gora više nema nijedan aktivan slučaj infekcije

  • 31
Korona virus, koronavirus, Crna Gora, Podgorica Vijesti.me/Save Prelević

U Crnoj Gori nema više obolelih od novog korona virusa, a 68 dana od prvog zabeleženog slučaja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje te zemlje.

U poslednja 24 sata testirano je 140 osoba, prenosi portal Vijesti.

Kako se navodi, od izbijanja epidemije ukupno su u Crnoj Gori obolele 324 osobe, od kojih se 315 oporavilo, a devet preminulo.

Crnogorske zdravstvene vlasti ranije su saopštile da će proglašenje kraja epidemije biti kada ukupno 28 dana ne bude zaraženih.

- U praksi i među strukom je uobičajeno da se epidemija jedne zarazne bolesti odjavljuje kada tokom trajanja dva prosečna vremena inkubacije nije bilo novoregistrovanih slučajeva obolevanja koji su se zarazili na jednoj teritoriji. U ovom slučaju, znači, radi se o situaciji da se tokom 28 dana niko virusom nije zarazio u Crnoj Gori - saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Oni su pojasnili da se obično za neku teritoriju kaže da je „slobodna“ (free) od određenih zaraznih bolesti kada nema registrovanog novoobolevanja u određenom vremenskom periodu.

- Termin „korona free“ je više kolokvijalni, a ne stručni izraz za označavanje da na nekoj teritoriji nema obljevanja. Idealno bi bilo da nema ni virusa, što je u okolnostima kada registrovanih slučajeva ima u okruženju gotovo nemoguće održati i sačuvati - saopštili su iz Instituta.

Crna Gora poslednja je evropska zemlja u kojoj je potvrđen koronavirus, 17. marta. Od tada su obolele 324 osobe, oporavilo se 315 osoba, dok je devet pacijenata preminulo.

Za 70 dana izolacije, zbog kršenja mera zaštite od zaraze, kazneno je procesuirano 1.768 stanovnika Crne Gore, koji su u dobrotvorne svrhe morali da uplate ukupno 106.000 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cg bunt

    24. maj 2020 | 22:07

    Prosla korona,dolazi kolona..Ne Damo SVETINJE!!!

  • Đekna

    25. maj 2020 | 11:20

    Kada bi svaka država testirala 140 osoba dnevno nigde korona ne bi postojala.

  • Sibin

    24. maj 2020 | 21:25

    Hahahah,tacno je da su oni minijaturna drzava ali u ove lazi ne veruju ni deca u osnovnoj skoli!!!!da smo pametni pa da im niko iz Srbije ne ode na odmor!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA