≫ 

Filip Zavadlav isplanirao masakr u Splitu do poslednjeg detalja: Nabavio pušku 3 meseca pre napada

Čudno je da osumnjičeni, koji je do tada bio relativno mirna osoba koja nije pokazivala nikakvu sklonost prema vatrenom oružju, nabavio oružje sa velikom količinom municije, naveo je tužilac Žarko Štrbac

  • 0
Filip Zavadlav

Foto: Facebook/Filip Zavadlav

U mobilnom telefonu Filipa Zavadlava, optuženog za trostruko teško ubistvo u Splitu, policija je pronašla video zapise iz kojih je vidljivo kako na nepoznatom i nenaseljenom mestu puca iz automatske puške, najverovatnije kalašnjikova, u improviziranu metu – metalnu bačvu s udaljenosti od pedesetak metara.

Video snimak je nastao između 16.17 i 16.30 sati 11. decembra 2019. godine, tačno mesec dana pre masakra. Na klipu se vidi i nepoznata osoba koja na istom mestu puca u istu improviziranu metu. Taj snimak nastala je istog dana u 16.20 sati, javlja “Dalmatinski portal”.

Policija je pregledom komunikacije utvrdila da se radi o 23-godišnjaku iz Splita. Zavadlav mu je poslao zapis i pitao ga kako je zadovoljan s videom.

- Bomba, dragi - odgovorio mu je mladić.

Vežbao gađanje

 

U mobilnom je pronađeno više fotografija na kojima Zavadlav sedi za radnim stolom na kom se nalazi okvir sa više metaka, a u ruci drži kalašnjikov. Slike su nastale u stanu gde je živeo kao podstanar 11. i 12. oktobra, 20. novembra, 11, 13, i 25. decembra prošle godine i 5. januara 2020. Na fotografijama je još jedna osoba za koju je policija utvrdila da se radi o 25-godišnjaku uz Splita.

Analizom je zaključeno da je Zavadlav najverovatnije u septembru 2019. nabavio kalašnjikov od nepoznate osobe zajedno sa najmanje dva šaržera i počeo sa vežbanjem.

Čudno je da osumnjičeni, koji je do tada bio relativno mirna osoba koja nije pokazivala nikakvu sklonost prema vatrenom oružju, nabavio oružje sa velikom količinom municije, naveo je tužilac Žarko Štrbac. Zaključio je kako je to uradio isključivo u cilju da oružje upotrebi za likvidaciju.

- Sve je dobro isplanirao, nabavio je ubojitu pušku i veliku količinu municije - izjavio je Štrbac.

- Doneo je čvrstu odluku, nije imao nameru da nasumično puca, već prema tačno utvrđenom cilju. Pripremio se i dodatno uredio. Par dana pre nemilog događaja, posetio je frizera, ošišao je dugu kosu na kratko, obukao urednu obuću i odeću kao i za tu priliku uzeo torbe, onu u kojoj je nosio kalašnjikov sa dodatnim okvirom i potrebnom municijom, kao i onu koju je nosio preko ramena. Kako je sve isplanirao, ubistva je hladnokrvno i realizovao - piše u optužnici.

Detalji krvavog pira

 

Zavadlav se sumnjiči da je zapucao čim je video Marina Bobana i Juricu Torlaka na motoru na Šperunu. Na licu mesta usmrtio je Bobana i potrčao za teško ranjenim Torlakom, koji je uspeo da mu pobegne i sakrije se u dvorište gde su ga pronašli radnici Hitne pomoći. Preminuo je u bolnici.

Zavadlav je, međutim, nastavio sa kretanjem u cilju izvršenja plana, prenosi hrvatski portal. “Dalmatinski portal” piše da nije tražio nikog drugog nego samo osobe iz navodnog narkomanskog miljea koje su već duži vremenski period fizički i psihički ugnjetavali brata Stanislava, dugogodišnjeg zavisnika o narkoticima i njega.

U Kamenitoj ulici potražio je Jerka Malvasiju, ali ga nije našao. Spustio se u Kamenitu ulicu i zapucao na Marina Ožića Paića. Kada je pogođen, pao je sa motora, Zavadlav je došao do njega da se uveri da li ga je pogodio, a onda je Plinarskom ulicom pobegao u Nazorov prilaz. Tamo je naišao na kontejner i u njega bacio automatsku pušku sa okvirom.

Ispalio je ukupno 37 metaka, jedan je ostao u cevi i još 12 u šaržeru.

Video: Kraj krvave drame u Splitu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA