≫ 

Krvava mapa Evrope i brutalne egzekucije: Gde su bili najveći kartel-sukobi Škaljaraca i Kavčana

U obračunima dva najpoznatija crnogorska klana poginula je najmanje 41 osoba, a brutalni obračuni odvijali su se i van Balkana: u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Grčkoj i Ukrajini

  • 6
Mapa sukoba Skaljaraca i Kavcana, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Krvavi rat škaljarskog i kavačkog klana, dva najveća crnogorska klana, ne prestaje ni posle pet godina i vodi se van granica Crne Gore, širom evropskih gradova. Poslednji u nizu okršaja dogodio se juče u ukrajinskoj prestonici Kijev, kada je pokušano ubistvo Radoja Zvicera, jednog od vođa kavačkog klana. U brutalnim obračunima koji su se dešavali i usred bela dana ubijena je najmanje 41 osoba, a žrtve obračuna nisu samo kriminalci, već i njihove porodice, saradnici, ali su u likvidacijama stradale i slučajne žrtve. Ubistva su se događala van Balkana: u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Grčkoj i najskorije, u Ukrajini.

Do 2014. godine u Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan, pod nazivom škaljarski, ali je zbog nestanka 200 kilograma kokaina u Valensiji došlo do podele. Sada na teritoriji Kotora dominiraju škaljarski i kavački klan. Imena su dobili po naseljima Škaljari i Kavaču iz Kotora iz kojih dolaze.

Škaljari, škaljarski klan Foto: S. Pikula

Već pet godina traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere. Škaljarci i kavčani ubijani su ispred svojih kuća, na šetalištima, javnim mestima, na ulicama ali i u restoranima naočigled drugih gostiju.

Kavači, kavački klan Foto: S. Pikula

U brutalnim obračunima od 2015. godine do danas poginula je najmanje 41 osoba, a likvidacije su se događale na ulicama Crne Gore, Srbije, ali i u gradovima širom Evrope.

Obračun zbog droge u Valensiji

Sve je počelo 2014. godine u Valensiji, nakon nestanka 200 kilograma kokaina koji su krijumčarili iz Južne Amerike u Evropu.

Naime, ljudi iz vrha škaljarskog klana su u skladištu pronašli ovu količinu droge, ne znajući čija je. Kada se ispostavilo da su drogu, bez njihovog znanja, doneli njihovu saradnici, kaznili su ih tako što su im oduzeli taj kokain.

Tako su dva klana, škaljarski i kavački, započeli krvavi rat.

Čovek iz vrha škaljarskog klana ubijen u Beogradu

Prva žrtva bio je Goran Radoman (37) sa Cetinja koji je ubijen 15. februara 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina 26 na Novom Beogradu.

U trenutku kada je Radoman parkirao blidirani "BMW" koji je vozio, ubica je sačekao da on izađe iz automobila i krene ka liftu koji vodi do stana u potkrovlju u kojem je živeo, do kojeg od parking mesta ima svega par metara, i zapucao iz automatskog oružja. Pretpostavlja se da je na oružju bio prigušivač.

Ubica je ispalio 25 metaka i žrtva nije imala nikave šanse. Njegovo ubistvo označilo je početak rata koji i dalje traje.

Najviše ubistava bilo 2016. godine širom Balkana

Prema istražnim radnjama do početka 2018. u ratu "kavčana" i "škaljaraca" su stradali: Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković i Petar Damjanović.

Video: U toku je velika reorganizacija narko-biznisa: Klanovi se bore za prevlast, ubistva su sve češća

Telo Kragujevčanina Gorana Dučića, inače šefa obezbeđenja vođe „škaljarskog klana“ Jovice Vukotića, isplivalo je 17. juna 2016. kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Goran Biskupović i Miloš Bošnjak ubijeni su 5. septembra 2016, kad je nepoznati napadač aktivirao bombu dok su išli ka porodičnoj kući. Biskupović je bio član „škaljarskog klana“.

Dalibor Ðurić, član škaljarskog klana ubijen je 22. septembra 2016. snajperom u zatvoru Spuž.

Radomir Ðuričković je likvidiran na Cetinju 10. oktobra 2016, a navodno iza zločina stoji „kavački klan“.

Đorđe Boreta ubijen je u decembru 2016. godine kada su na terasu kafića "Trofej" u Bečićima zapucali napadači sa skutera.

Prvi Roganović ubijen u sačekuši u Herceg Novom

Niko Roganović, otac Duška i Šćepana koji su sa podebljim kriminalnim dosijima, ubijen je 26. jula 2018. godine u sačekuši ispred svog stana u Herceg Novom. Mediji u Crnoj Gori pominjali su da je njegovo ubistvo možda osveta rivalskog kriminalnog klana iz Kotora, škaljaraca, ali da nije nemoguće da je atentat na Nika izvršen i zbog njegovih mutnih poslova, između ostalog zelenašenja.

Šćepan, Niko, Duško,Vladimir Roganović Šćepan, Niko, Duško i Vladimir Roganović, članovi kavačkog klana Foto: Facebook, MUP, Facebook/Podrska Za Novljane Roganovic Vladimira,Duleta i Cadja,Uz Vas Smo!, Facebook/Vladimir Roganovic

Kavčani Čađenović i Šaković smaknuti u Podgorici

Dražen Čađenović ubijen je u martu 2018. godine u eksploziji BMW-a u garaži hotela u Podgorici. On je bio 2009. na optužnici zajedno sa vođama kavačkog klana, braćom Vladimirom i Duškom Roganovićem zbog ubistva vođe navijača Crvene zvezde Marka Vesnića.

Miloš Šaković, član kavačkog klana, ubijen je takođe u martu dok je sedeo sa porodicom u kafiću na Trgu nezavisnosti u centru Podgorice. Pored njega, u pucnjavi je ubijen i slučajni gost kafića.

Advokat škaljarskog klana Ognjanović ubijen u Beogradu

Video: Uplakanu udovicu Miše Ognjanovića pridržavaju na sahrani

Dragoslav Miša Ognjanović, beogradski advokat koji je zastupao osobe bliske škaljarskom klanu, ubijen je u julu 2018. godine ispred zgrade na Novom Beogradu kada je sa sinom išao kući. Ubica ga je u mračnom ulazu ubio sa više hitaca iz pištolja sa prigušivačem.

Kavčanin Roganović likvidiran u Beču

Vladimir Roganović, visokorangirani pripadnik kavačkog klana, likvidiran je u februaru 2018. godine u Beču nasred ulice dok je posle ručka izlazio iz restorana sa Stefanom Vilotijevićem, koji je ranjen.

On je bio brat od strica Šćepana i Duška Roganovića.

Ubice nisu štedele ni članove porodice

Da je sukob između škaljaraca i kavčana eskalirao do te mere da više nisu bili zaštićeni ni njihovi članovi porodica, pokazalo je ubistvo Veselina Vukotića, oca dvojice vođa škaljarskog klana Igora i Jovice. Vukotić je ubijen u aprilu 2019. godine ispred svoje kuće u Kotoru.

Škaljarci izrešetani na spavanju u nemačkom gradu

Nekoliko maskiranih napadača upali su u maju 2019. godine rano ujutru u iznajmljenu kuću u nemačkom gradu Forst i izrešetali Darka Mijovića i Nikolu Jovanovića koji su na licu mesta preminuli, dok su još dva muškarca teško ranjena.

Ubica ili više njih ispalili su više hitaca iz vatrenog oružja u Crnogorce koji su u tom trenutku spavali.

Kako su mediji preneli, reč je o nastavku obračuna crnogorskih kriminalnih klanova, jer se sva četvorica povezuju sa barskim ogrankom škaljarskog klana, na čijem čelu je Alan Kožar.

Brat Luke Đurovića, nekadašnje desne ruke Luke Bojovića, ranjen u Amsterdamu

U pucnjavi koja se u oktobru prošle godine dogodila u piceriji u Amsterdamu ranjen je Jovan Đurović, brat Luke Đurovića, nekada jednog od vođa najjačeg crnogorskog klana i bliskog saradnika Luke Bojovića, koji je 2013. poginuo u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori.

U pucnjavi je ubijen Goran Savić, Đurovićev prijatelj, koji je, kada je video naoružane napadače, skočio ispred Đurovića kako bi ga svojim telom zaštitio od metaka.

Kum Gorana Radomana izrešetan u Beogradu

Video: Ubijen muškarac na Bežanijskoj kosi

Marko Vuković, pomorac iz Kotora izrešetan je 17. januara 2020. na Novom Beogradu dok je sedeo u automobilu. Prema prvim informacijama, sumnja se da je žrtva obračuna dva klana. Inače, Vuković je bio kum Gorana Radomana, prve žrtve ovog rata.

Dedovića izrešetali u Atini

Video: Mesto likvidacije u Atini: Ovde su ubice hladnokrvno izrešetale Škaljarce naočigled dece

U grčkoj prestonici u januaru 2020. pao je glavni Kavčanin Igor Dedović i Stevan Stamatović, vođa zagoričkog klana koji je blisko sarađivao sa škaljarcima.

Oni su ubijeni u restoranu u predgrađu Atine dok su sedeli sa suprugama i decom na večeri.

Stamatović Stevan  Igor Dedović, pucnjava ubistvo Atina Foto: MUP RS, Printskin: Youtube/OneTV

Sin Nika Roganovića ubijen na stepeništu kod Kanli kule

U nastavku obračuna dva klana ove godine ubijen je Novljanin Šćepan Roganović (36), navodni član kavačkog klana u Herceg Novom. Ubistvo se dogodilo oko 9 sati ujutru na stepeništu koje od Kanli kule vodi ka gradu.

Šćepan Roganović Foto: radiojadran.com, Facebook

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer ranjen u Ukrajini

Radoje Zvicer, jedan od šefova kavačkog klana, teško je ranjen u utorak u centru Kijeva, a policija je danas uhapsila četiri osobe, državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Osumnjičeni za napad na Zvicera prilikom hapšenja su pružali otpor i pokušali su da pobegnu ukrajinskoj policiji, međutim oni su uspeli da ih savladaju.

Kako je saopštila policija, uhapšeni su početkom maja ušli u zemlju, gde su potom kupili automobil, kao i oružje i pokušali da uđu u trag Zviceru, pažljivo planirajući atentat. Šefa kavačkog klana napali su sinoć nedaleko od kuće gde je živeo.

Video: Pogledajte snimak napada na vođu crnogorskog kriminalnog klana u Kijevu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe T.

    27. maj 2020 | 21:27

    Eto pravog razloga zašto se tamane ! Jedni imaju PLAVU a drugi ŽUTU tablu na ulazu u mesto !

  • Перагеније

    27. maj 2020 | 21:00

    Кукавице. Има и боља реч, али... Да имају петље, ико од њих, изашли би очи у очи па ко остане на ногама. Таквих су се очеви некада одрицали...

  • Ja

    27. maj 2020 | 19:34

    Odgovor na “pitanje” ili ti konstantaciju iz naslova: U SRBIJI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA