"Ne očekujem da mi verujete, ali nisam znao": Marković progovorio o hapšenju Joanikija i sveštenika

Premijer Crne Gore tvrdio da je za hapšenje episkopa Joanikija i osam sveštenika "saznao tek sutra ujutru"

  • 14
Duško Marković Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Premijer Crne Gore Duško Marković, kazao je danas u parlamentu odgovarajući na pitanja poslanika Gorana Danilovića, da nije naredio hapšenje episkopa budimsko-nikšićkog Joanikija i osam sveštenika, te da je za to saznao sutradan ujutru.

U ime posebnog kluba poslanika Danilović je Markovića pitao na koji napad je mislio kad je 14. maja na vanrednoj konferenciji rekao da je "Crna Gora izložena brutalnom napadu koji može da ima nesagledive posledice po zdravlje građana".

- Da li ste, s tim u vezi, Vi sredili da nakon svetovasilijevskog hoda ulicama Nikšića bude priveden vladika Joanikije, kao i osam sveštenika, uz naređenje da episkop budimljansko-nikšićki po svaku cenu bude transportovan policijskom maricom - pitao je Danilović.

- Trebalo bi da znate da predsednik Vlade ne izdaje naređenja ko će biti uhapšen i kojim automobilom, to je nadležnost tužilaštva. Tek sam sutradan ujutru dobio informaciju da je tužilac odredio pritvor sveštenicima. Odkud vam informacija da sam ja naredio, to nije tačno. Dajte činjenice. Pre i nakon hapšenja sam bio u kontaktu sa mitropolitom. Nije tačno da sam naredio i znao da je Joanikije uhapšen, ne očekujem da mi verujete. Nezakonita okupljanja širom Crne Gore 12. maja su mogla da imaju nesagledive posledice po zdravlje. Razgovarao sam sa mitropolitom Amfilohijem, brinuo zbog toga šta će se desiti pod Ostrogom i ukazivao kakva opasnost može da bude u Nikšiću - rekao je Marković.

Premijer je potom optužio Danilovića da na ovoj temi pokrene kampanju.

- Vi često govorite pa zaćutite. U Crnoj Gori se ćutanjem ništa ne završava nego razgovorom i dijalogom. Bojkotujete pa ste opet tu, šetate pa opet ne šetate. Moram priznati da sam istini za volju prestao da uzimam za ozbiljno vaš pristup politici. Pitam se samo gde ste bili prethodnih meseci, kako to da niste bili u prvim redovima da pomognete sugrađanima u borbi protiv bolesti. Ali ste među prvima izašli da odobravate kršenje mera. Sme li u kršenju zakona biti razlike između prodavačice, vozača ili sveštenog lica. Obaveza Vlade je da se sloboda i prava ne ugrožavaju od strane neodgovornih. Otkud vam pravo da bilo koga stavljate iznad zakona radi prikupljanja političkih poena - pitao je Marković Danilovića.

Video: Amfilohije stiže pred sud u Nikšiću, celivaju mu ruku i skandiraju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    27. maj 2020 | 17:29

    Ako nisi znao saznao si sutradan pa što si držao Vladiku 3 dana u Zatvoru izrode ?!

  • Pera poskok🐍

    27. maj 2020 | 18:04

    Markoviću, pozdravio te Tramp. Eto vam slika tog vašeg ku*čenja. Pokazano vam je koliko ste bitni u toj zločinačkoj NATO organizaciji.

  • terza1.

    27. maj 2020 | 21:16

    Korona je samo odložila odlazak milogoraca sa vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA