≫ 

Slovenija bez komentara na "oslobađanje" Trsta od Jugoslavije

- Sa Italijom smo deo Evropske unije, saveznici smo u NATO - kažu iz slovenačkog ministarstva

  • 5
Trst, Italija Foto: Profimedia/AFP

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije neće komentarisati novi Dan sećanja, 12. jun, koji je gradska uprava Trsta proglasila za dan oslobađanja od jugoslovenske okupacije.

Ministarstvo je saopštilo da "ne komentariše datume povezane sa istorijom uzete za nove praznike" i dodalo da je odluka gradske uprave Trsta da proglasi opštinski praznik u znak sećanja na dan kada su 1944. godine jugoslovenski partizani napustili Trst bila nezavisna odluka opštine Trst, prenosi slovenačka agencija STA.

- Sa Italijom smo deo Evropske unije, saveznici smo u NATO, negujemo dobrosusedske i prijateljske odnose dveju manjina, i okrenuti smo prema budućnosti - kažu iz Ministarstva.

Slovenačko kulturno i privredno udruženje (SKGZ), jedna od centralnih organizacija slovenačke etničke manjine u Italiji, saopštilo je da novoproglašeni praznik u Trstu stvara podele i da „oživljava stare sukobe“.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    28. maj 2020 | 08:21

    Pametno. Gledaju kako ce svima biti bolje u buducnosti. Istorija je za istoricare I pomalo za nas amatere. Proslost donosi nerazumevanje I nerviranje.

  • rat i mir

    28. maj 2020 | 05:07

    Istra je historijski i etnoloski sustavni deo Italije!!

  • Milorad

    28. maj 2020 | 08:24

    Ne smeju da pisnu. Normalno kada je sadašnji premijer Slovenije rasturao SFRJ po njihovom nalogu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA