≫ 

I Hrvati zabranili Srbima ulazak: Objasnili su razloge

Hrvati doneli istu odluku kao i Crnogorci. Naime, objavili su spisak zemalja iz kojih su turisti dobrodošli, na njemu nije Srbija

Croatia Hrvatska Policija policajac hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas otvaranje granice za turiste iz 10 zemalja, među kojima nema Srbije.

- Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letonija, Litvaniju, Poljsku i Nemačku - rekao je Plenković, preneo je zagrebački portal Index.

On je rekao da su prema analizi i epidemiološkim slikama, ovo zemlje "u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu", rekao je Plenković.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati da navode razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije koronavirusa.

- Prilikom ulaska državljana tih država u Hrvatsku evidentiraće se njihov ulazak uz prikupljanje podataka kao što su mesto odredišta, broj mobilnog telefona i e-mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučujemo stranim građanima da unapred dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas - rekao je Božinović i dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku, da će za nekoliko dana biti dostupna na nizu jezika te da će tamo biti i epidemiološka uputstva.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke.

- Putnici koji ne dostave unapred podatke moći će sve to da obave na graničnim prijelazima, ali će za to biti potrebno više vremena, verovatno u posebnoj traci - otkrio je Božinović.

Video: Vučić: U regionu ima onih koji hoće da asimiluju i unište srpski narod kao što su to radile ustaše

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gvozdeni

    28. maj 2020 | 17:10

    Na letovanje ko hoće i kome baš treba more ima na svetu sem Crne gore i Neovisne na hiljade i hiljade boljih destinacija.Gde se mogu odmoriti i lepo provesti,a da ne budu ponižavani već poštovani. Ja lično u Neovisnu ljepu(kakoje oni nazivaju) ni u tranzitu ne prolazim. Ne cenim ljude koji su umno poremećeni od rođenja i sluge su Nemcima ili Amerima. Na prvom mestu ustaše pa onda ovi brđani Crnogorci a verni drugovi treći šiptari. Sve moj do mojeg.Nezna se ko je gori i gluplji.Takmiče se snekim glupim potezima što im je neko nametnuo da stim nerviraju Srbe. Neće ni to dugo.Sve ima svoj početak i kraj. Hvala na pažnji!!! pa bilo objavljeno ili ne.

  • Soko

    28. maj 2020 | 13:59

    Onaj ko je isao u hrvatsku je lud neka se zapita jel normalan-a

  • Dule

    28. maj 2020 | 16:20

    Njemacka je za Hrvatsku uvijek imala povoljnu epidemiolosku sliku jos iz vremena Hitlera ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA