Položili živote u temelje Republike Srpske: Služen pomen u čast pripadnika Bobanske čete

Na čelu čete, od njenog osnivanja bio je Vojvoda Nedeljko Vidaković, koji je 1994. godine poginuo na Boračkom jezeru kod Konjica

  • 6
Bobanska četa Foto: Printscreen/Youtube/ Nebojsa Vukanović

U selu Rapti, na Bobanima, danas je služen pomen poginulim borcima Bobanske čete, koji su svoje živote položili u temelje Republike Srpske.

Bobanska četa formirana je 25. maja 1992. godine u selu Šćenica, i bila je elitna udarna jedinica Trebinjske brigade. Držala je liniju fronta dugu oko 15 kilometara. Od 120 boraca, 23 su poginula i gotovo svaki drugi pripadnik ove jedinice bio je ranjen u borbama sa neprijateljem.

Na čelu čete, od njenog osnivanja bio je Vojvoda Nedeljko Vidaković, koji je 1994. godine poginuo na Boračkom jezeru kod Konjica. Zajedno sa Vojvodom na Boračkom jezeru je poginuo i najmlađi borac Hercegovačkog korpusa VRS, sedamnestogodišnji Aleksandar Masleša.

Meštani ovoga kraja, u znak sećanja i zahvalnosti, 2000. godine, podigli su spomenik poginulim pripadnicima Bobanske čete, javlja portal “Hercegovina online”.

Neprijatelj je napao trebinjsku teritoriju u leto 1992. godine sa svih strana, a na Bobanima je bilo najžešće, jer su upravo na tom prostoru bili dominantni i strateški važni visovi.

Najvažniji vrh bio je Zelenikovac, kojeg je neprijateljska vojska tri puta osvajala, ali se na njemu ne bi zadržala duže od jednog dana, jer bi kontranapad Bobanske čete bio nezaustavljiv i za daleko jačeg neprijatelja.

Pripadnici ove čete nisu ratovali samo na području Bobana, već su položaje držali, povremeno i na Treskavici i Boračkom jezeru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA