Mladi Francuz ubijen kod Rijeke: Spaljeno telo našli u šumi, deda nudi novac za informacije o ubici

Mladi turista iz Francuske pronađen je mrtav u jednoj šumi u Hrvatskoj

  • 3
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Telo mladića pronađeno u šumi Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

- Spreman sam da ponudim 5.000 evra onom ko policiji da informaciju koja će otkriti ko je ubica mog unuka. Moja ćerka je slomljena zbog sinovljeve smrti i nije ni u stanju razgovara. Ukratko, Eliot je u Hrvatsku došao kao turista avionom, nadao se da bi mogao da nađe posao u nekom restoranu, ali je brutalno ubijen. Želimo da policija pronađe njegovog ubicu, ali mi nažalost od policije u Rijeci nismo dobili nikakve informacije - tako za Jutarnji.hr priča Cezar Kolaveči, deda mladog Francuza koji je brutalno ubijen a potom bačen u šumi na području Gornjeg Jelenja.

Telo Eliota (24) pronađeno je 20. marta. Od tada, osim šture informacije da se radi o nasilnoj smrti i da je istraga u toku, te da će se o rezultatima kriminalističkog istraživanja obavestiti javnost, nikakvo novo saopštenje od policije nije stiglo. Za ubicom se i dalje traga, a nadležni, pravdajući se tajnošću istrage, kažu da nemaju nikakve nove informacije za javnost.

Porodica ubijenog mladog Francuza koji je najverovatnije ubijen u petak 20. marta na još nepoznatom mestu, pa potom dovezen na područje gde je pronađen delomično spaljen, je ogorčena.

Za policiju je još zagonetka ko je i zašto ubio Eliota. Egzekutor je njegovo telo zapalio benzinom nadajući se da će izgoreti, ali na njegovu nesreću telo je bilo samo delimično nagorelo i riječka policija je, u saradnji s Europolom, uspela da ga identifikuje. U Zavodu za sudsku medicinu riječkog Medicinskog fakulteta telo je do 8. maja bilo u limenom sanduku kad ga je preuzelo jedno pogrebno preduzeće, koje je telo prevezlo u Francusku gde je Eliot i sahranjen.

Eliot žrtva krijumčara migranata?

Nakon pronalaska mladićevog tela, počele su da kolaju različite priče. Jedna od njih je da je, s obzirom na to da je telo pronađeno u šumi koja je na migrantskoj ruti, mladić bio žrtva međunarodnog obračuna krijumčara migranata, ali je ta pretpostavka na “klimavim nogama” zato što je mladi Francuz ubijen na drugom mestu i dovezen u šumu.

Ko zna koliko bi dugo njegovo telo bilo skriveno na livadi u šumi do koje vodi poljski put koji uglavnom koriste šumari da nije bilo pasioniranog ljubitelja prirode, riječkog fotografa M. M., koji je tog dana krenuo u još jedan foto-safari. U objektivu je uočio nešto sumnjivo, i kad je prišao bliže shvatio je da postao “krunski svedok” otkrića zločina.

- Ostajem kod onog što sam već rekao, dao sam svoj iskaz policiji, nemam vam šta više reći, nervozan sam, nije mi nešto u redu s autom, čekam tehnički - kratko je rekao fotograf novinarima.

Ništa više nisu imali da kažu ni u ambasadi Republike Francuske u Zagrebu, već su sve usmeravali na policiju.

Deda pisao i Milanoviću

Potom se novinarima obratio Cezare, koji tvrdi da je deda ubijenog momka. On je rekao da on i roditelji ubijenog Eliota sve informacije o njegovom ubistvu crpe iz medija. On je, umesto Eliotove majke odgovorio na pitanja hrvatskih novinara.

Čovek, koji za sebe tvrdi da je bio telohranitelj predsednika Francuske Šarla de Gola rekao je da je Eliot došao u Hrvatsku sa nadom da će tamo pronaći posao.

- Eliot je putovao avionom kao turista u Hrvatsku koja mu se učinila prelepom i sanjao je da će naći neki posao u restoranu ili hotelu. Nažalost, njegovi roditelji su još u šoku i o svemu ne mogu da pričaju jer je Eliot nedavno sahranjen. Pre nego je otišao u Hrvatsku, on i ja smo o tome razgovarali. Rekao mi je da ne poznaje nikog u toj zemlji. Ubijen je zbog nekoliko stotina evra. Eliot je bio dobro odgojen i pristojan mladić i mislim da je možda upoznao u nekom baru nekoga ko ga je kasnije ubio jer je primetio da ima nešto novca kod sebe - napisao je Eliotov deda.

Nezadovoljni što nemaju nikakve informacije o istrazi o smrti svog sina i unuka napisali su i pismo Zoranu Milanoviću, predsedniku Hrvatske 16. maja.

- Eliot je došao kao turista, sanjajući i nadajući se da će tamo naći posao. Nažalost, pronašao je samo jezivu smrt; zadavljen je, prevezen u šumu i poliven benzinom. Spaljen je kao smeće i to za nekoliko stotina evra (ne vidimo nijedan drugi razlog), i sama pomisao da je, nakon što je počinio svoj ‘prljavi posao’ ubica otišao kao da se ništa nije dogodilo za nas je nepodnošljiva. Obraćamo se vama, u svojstvu šefa države i bili bismo vam zahvalni ako možete da intervenišete kod riječke policije da nas obaveštava o napretku istrage, jer za nas je čekanje moralno mučenje. U znak sećanja na našeg sina, koji je imao samo 24 godine i koji je umro groznom smrću u vašoj zemlji, zahvaljujemo vam što ste ovo uzeli u obzir kako bi se mogla ostvariti pravda - piše u pismu koji je rodbina ubijenog Eliota naslovila za predsednik države.

Pismo međutim, nikad nisu poslali. Tvrde da su prvo hteli da ga "puste u etar".

- Kao bivši tajni agent koji je bio blizak de Golu, iako mi je preko 80 godina nastavio bih da se borim do kraja da vidim kako ti kriminalci trunu u hrvatskom zatvoru i zato i nudim nagradu od 5.000 evra svakom ko policiji da informaciju koja bi otkrila ubicu mog unuka - rekao je deda ubijenog mladića.

Osim grozne smrti, strašno im je bilo kad se te subote 9. meja Eliotovo telo vratilo u zavarenom limenom sanduku, u koji oni kažu da ne bi stavili ni psa. Međutim, otkriće jezivog ubistva u šumi na području opštine Bakar dogodilo se u vreme epidemije koronavirusa i trebalo je više od mesec dana da pogrebno preduzeće dogovori prevoz njegovog tela.

Davili ga, udarali po glavi, pa ga zapalili

Dan pre nego je telo odvezeno u mrtvačnicu u Francuskoj, matičar u Bakru ga je upisao u matičnu knjigu umrlih. U knjizi umrlih piše da je Eliot Šarlet, rođen 14. marta 1996. godine, umro 19. marta ove godine u Gornjem Jelenju, pet dana nakon što je navršio 24 godine. Dan kasnije, fotograf je otkrio njegovo telo. Iako se spekulisalo da su na telu nastupile truležne promene, obdukcija je to opovrgnula i ustanovljeno je da je smrt nastupila unutar 24 sata od pronalaska tela. Osim davljenja naneseno mu je više udaraca po glavi. Mladić je bio obučen slojevito u nekoliko majica.

S obzirom na to da je telo pronađeno na migrantskoj ruti, pojavile su se pretpostavke da bi se moglo raditi o obračunu krijumčara ljudi, ali zasad nema odgovora na pitanje šta bi to mladog francuskog plivača uvuklo u međunarodni lanac krijumčarenja ljudi. Međutim, činjenica da je Francuz ubijen na nekom drugom mestu možda i ne ide u prilog tvrdnji da se radi o nekom obračunu vezanom uz posao s migrantima.

Iako su porodici, kako navode u francuskom veleposlanstvu, sugerisali da angažuju advokata u Hrvatskoj, oni se nadaju da će i putem medija, ali pre svega i ponuđena nagrada dovesti do rasvetljavanja jednog od misterioznijih ubistava u Hrvatskoj.

Činjenica da je telo nađeno na području koje je ubica možda dobro poznavao kao i put kako pronaći skrovito mesto za rešavanje tela, možda bi moglo da ukazuje da je ubica neko s tog područja, ili neko ko ga jako dobro poznaje. Dokle je istraga riječke policije došla odgovora nema, osim što je poznato da je telo identifikovano u saradnji s Europolom.

Video: Još jedno nasilno hapšenje potresa Ameriku: Momka i devojku elektrošokovima izbacili iz auta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    1. jun 2020 | 18:07

    Strasno kakvi su ovi Hrvati zlikovci. Potrošili su nas Srbe i sad ubijaju koga stignu

  • Krv

    1. jun 2020 | 18:01

    Sta reci za njih jos zive u proslom vekku izgleda. 🤷‍♂️

  • Дејан Младеновић

    1. jun 2020 | 17:37

    Мејд ин кроејша....у недостатку Срба добро је што год дође под руку

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA