≫ 

Ipak bez litija u Crnoj Gori: Na Trojičindan obaviće se samo krsni hod

Iz MCP kažu da na Trojičindan neće biti litija u Crnoj Gori

  • 9
Crna Gora, protest, građani, litija

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Na Trojičindan neće biti litija ulicama gradova u Crnoj Gori, čak ni u onim mestima gde se one tradicionalno održavaju povodom hramovnih slava, a zbog zabrane masovnih javnih okupljanja koja je još na snazi - kazali su iz MCP, navodeći da će vernici i ukupna javnost o svakoj novosti povodom litija biti blagovremeno obavešteni, prenosi Portal Analitika.

Iz Mitropolije su saopštili da će najave eventualne obnove takvih litija biti javne i biće učinjene najpre preko zvaničnih crkvenih glasila i ustanova.

- U originalnoj izjavi barskog sveštenika datoj mediju koji je prvi objavio ovu vest, nema ni jedne reči o tome da se na Trojičindan obnavljaju pomenute litije. On je samo podsetio na vekovni običaj iznošenja krsta Svetog Jovana Vladimira na taj dan i najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u čitavoj državi. Iznošenje krsta na Rumiju je takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja - navode iz MCP.

Video: Odlučeno da se litije održavaju uprkos korona virusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnobradi

    1. jun 2020 | 17:41

    😒 A autogrami vec afirmisanih i u narodu poznatih setaca? Fino bi bilo da se izdaju i slikice setaca kao nekada fudbalera. Ako znamo imena farmera iz kojekakvih farmi i parova... sto ne bi znali poimenice i imena poznatih setaca sto setaju od mitniga do mitnga, ops pardon od litija do litija.

  • Laki

    1. jun 2020 | 17:51

    Kakva su ovo došla vremena da se više ni u litija ne možeš pouzdati da će se održavati bar dva puta sedmično.A taman su postala turistička atrakcija i prepoznatljiv simbol vaskolike CG.Bojim se samo da vlast CG ne kazni odgovorne što samovoljno otkazuju tako popularnu i prepoznatljivu manifestaciju.

  • Lujo

    1. jun 2020 | 17:44

    Eeee, kakvo razočarenje. A zdravlje naroda, zar nije ono najbitnije? Šetnje su dobre za zdravlje. Naročito one po ulicama i cestama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA