Aco bez dozvole u gradu drži vukove: Komšije ga prijavljuju, ima čitav čopor, niko ga ne dira

Aco Novović u zatočeništvu, bez dozvole, drži 23 vuka

  • 9
Vuk u kavezu Foto: Shutterstock

Podgoričanin Aco Novović drži više od 20 vukova u zatočeništvu, u naselju Tološi, a uprkos tome što nema dozvolu za držanje - nadležni, sem brojnih rešenja, ne preduzimaju ništa uprkos nezadovoljstvu komšiluka i zakonskim normama, pišu Vijesti.

Novović je pre nekoliko godina najavljivao da će izgraditi nešto nalik zoo-vrtu i da će vukove premestiti, ali se to nije desilo.

Novović za držanje divlje životinje - vuka, nikad nije dobio dozvolu nadležnih, što su “Vijestima” potvrdili i iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

Slučaj Novovića i “toloških vukova” javnosti je poznat godinama. Zbog toga što drži vukove u naseljenom mestu i u blizini njihovih kuća, više puta negodovale su i komšije. Više puta reagovale su i nadležne službe - iz UIP podsećaju da je zbog toga što nema dozvolu za držanje vukova, i ranije reagovala ekološka inspekcija.

- U prethodnom periodu Aco Novović je bio predmet kontrola inspektora za šumarstvo i lovstvo i ekološke inspekcije zbog držanja divljih životinja - vukova u zatočeništvu. Zbog činjenice da nije posedovao dozvolu za držanje vukova, protiv Aca Novovića je ekološka inspekcija podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu za prekršaje uz koji je sudu dat, shodno tada važećem Zakonu o zaštiti prirode, predlog da se izvrši oduzimanje divljih životinja i da se iste smeste kod ovlašćenog pravnog lica koje za to ispunjava uslove - rekli su “Vijestima” iz UIP na čijem je čelu Alija Košuta.

Poslednji put, inspektori su, u saradnji sa drugim institucijama, Novovića obišli 25. maja.

- Kod Novovića je izvršen inspekcijski nadzor od strane inspektora za šumarstvo i lovstvo i ekološke inspekcije iz UIP, veterinarske inspekcije Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i komunalne policije Glavnog grada Podgorica, uz asistenciju pripadnika Uprave policije. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Aco Novović drži vukove u zatočeništvu, a da za to nema dozvolu nadležnih organa - navodi se u odgovoru UIP.

Da u njihovoj evidenciji ne postoji registrovan nijedan držalac vukova iz naselja Tološi, kazali su redakciji i iz EPA.

- U evidenciji Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, nije registrovan nijedan držalac vukova iz naselja Tološi u Podgorici - piše u odgovoru.

Obećavao da će napraviti zoo-vrt, i ništa

Iz Uprave za inspekcijske poslove rekli su da je Novović, u toku nedavnog inspekcijskog nadzora, izjavio da je podnosio zahtev za dobijanje dozvole kod EPA, ali da dozvolu nije dobio zbog nedostatka prostora - zbog toga što su njegovi kavezi manji od propisane površine.

Novović je, kako dodaju iz UIP, izjavio i da radi na obezbeđivanju uslova za držanje vukova, odnosno da priprema na drugoj lokaciji odgovarajući prostor za držanje. Slično obećanje Novović je dao i pre desetak godina, kao sagovornik “Vijesti” u priči o držanju divljih životinja.

Baš u vreme kad je ekipa “Vijesti” bila u poseti Novoviću, stigla je i ekološka inspekcija.

- Dobio sam opomenu zato što moji vukovi nemaju veći prostor i što ih držim u naseljenom mestu. Upravo iz tog razloga trenutno na Vranićima gradim neku vrstu zoo-vrta, gde će oni biti na slobodi, van kaveza, u ograđenom prostoru. Nadam se da ću ih za pola godine premestiti tamo - ispričao je Novović reporterki prije skoro 10 godina.

Učetvorostručio broj vukova

U to vreme, Novović je imao pet odraslih vukova i tri mladunčeta. Tokom inspekcijskog nadzora pre nekoliko dana, utvrđeno je da u dvorištu kuće, u više kaveza, u naseljenom mestu drži više od 20 vukova. U jednom od kaveza, kako su kazali iz UIP, zatočene su tri ženke starosti do godinu dana, u drugom je par vukova - mužjak starosti do dve godine, ženka starosti do tri godine i četiri mladunca do sedam dana. U trećem kavezu je ženka sa sedam mladunaca, takođe do nedelju dana starosti, u četvrtom, koji ima i jazbinu, zatočen je par - mužjak starosti 12 godina, ženka stara pet godina i četiri mladunca starosti do sedam dana. Ukupno osam odraslih i 15 mladih vukova.

Izveštaj UIP o starosti i broju mladunaca, kako su kazali iz inspekcije, zasnovan je na iskazu Novovića, “jer direktan uvid u kaveze nije bio moguć”.

Građani snimali kako Acini vukovi proždiru prase

Dodaju i da je Novović izjavio kako vukove drži 35 godina, kada je nabavio prve mladunce. U izveštaju piše i da je rekao da su trenutno zatečeni vukovi četvrta generacija, da su uzgajani u zatočeništvu, te da nijedan od nije direktno iz prirode.

“Vijesti” su uz pitanja inspekciji uputile i video-snimak čitaoca, koji tvrdi da je sadržaj originalan i snimljen kod Novovića, a na kojem je kojem prikazan vuk u zatočeništvu, dok jede prase.

Iz UIP “Vijestima” su kazali da je Novović tokom inspekcijskog nadzora negirao autentičnost video-snimka.

- Kao i navode da iste hrani prasićima sa farme prasadi koju takođe drži na ovoj lokaciji. U trenutku nadzora na lokaciji nisu bili vidljivi tragovi koji bi ukazivali na pre navedeno - saopštili su i UIP.

Odgovaraće ako pobegnu životinje

I kao više puta dosad, Novoviću će biti naloženo da premesti vukove i pribavi dozvolu za držanje vukova u zatočeništvu na odgovarajuću lokaciju.

- Protiv istog će inspektor za šumarstvo i lovstvo i ekološki inspektor podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu za prekršaje - kazali su iz UIP.

Inspektori su Novovića upozorili i da je, prema Zakonu o zaštiti prirode, dužan da kao vlasnik divljih životina brine da životinje ne pobegnu.

- I da je odgovoran za štetu koju ta životinja prouzrokuje u slučaju bega - kazali su iz UIP.

Ako Novović ne postupi prema nalogu nadležnih - ne izmesti vukove i ne dobije dozvolu za držanje, ako država oduzme životinje, neće imati gde sa njima, a to se potvrđuje i u odgovoru UIP.

- U Crnoj Gori ne postoji ovlašćeno pravno ili fizičko lice kod kojeg bi se shodno Zakonu o zaštiti prirode moglo izvršiti privremeno ili trajno zbrinjavanje primeraka divljih životinja - vukova - navode iz UIP.

U slučaju da Novović ne postupi prema nalogu nadležnih, institucije će tek da se međusobno konsultuju kako da nađu odgovor na to pitanje.

- U slučaju da Aco Novović ne izmesti vukove na odgovarajuću lokaciju i za istu ne pribavi dozvolu nadležnih organa, dalje postupanje po ovom pitanju, podrazumevaće pribavljanje odgovarajućih obaveštenja i informacija od drugih državnih organa, kao i preduzimanje određenih mera i radnji u koordinaciji sa drugim nadležnim državnim organima, a sve u cilju obezbeđivanja adekvatnih uslova za smeštaj ovih životinja.

Kazna za nelegalno držanje i do 40.000 evra

Prema Zakonu o zaštiti prirode, svi koji nabave divlju vrstu životinja koju nameravaju da drže u zatočeništvu, u obavezi su da podnesu zahtev za izdavanje dozvole i da o tome obaveste nadležne, u roku od 30 dana od dana pribavljanja životinje. U suprotnom, rizikuju novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 evra za pravno, odnosno 250 do 2.000 evra, za fizičko lice.

Kako bi napravili nulto stanje, iz EPA su pre dve godine uputili javni poziv držaocima divljih i zaštićenih životinja da prijave primerke koje drže u zatočeništvu. Do kraja prošle godine, kada je poziv zaključen, Agencija je dobila preko 60 pojedinačnih prijava, na osnovu kojih je formirana evidencija i započeti su postupci za dobijanje dozvola.

Pored kaveza, vuku treba i bar 100 kvadrata “slobode”

Prema Pravilniku o držanju zaštićenih divljih životinja koji je donesen pre deset godina, sisari se ne mogu držati isključivo u kavezima, već je za njih neophodno obezbediti uređen spoljašnji prostor. Tako je za par vukova, prema domaćem propisu, neophodno obezbediti 100 kvadrata spoljašnjeg prostora.

To je značajno manje u odnosu na prostor koji je zahtevan recimo u Austriji i Srbiji, gde se za par sa mladuncima preporučuje najmanje 800 kvadrata.

Video: Ove zveri kao da su izašle iz Igre prestola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    2. jun 2020 | 18:12

    To je ta krimi drzava.Imaš veze u vlasti i možes kako hoćeš.Nije to 3 meseca ni 2 godine već više od decenije!Kazu nema dozvolu za držanje vukova?Onda kazu da je"obećao"da će napraviti zoo vrt ali nije???Za zoo vrt ne treba dozvola?Nije bitan na kraju krajeva on već u kakvim uslovima zive te zivotinje?Eko drzava?Smesno...

  • mima

    2. jun 2020 | 17:26

    pa neka ih drzi, sta vas briga, ta divljac je bolja i humanija nego vi, ne gledaj tudje dvoriste gledaj svoje

  • Mimi

    2. jun 2020 | 18:37

    Milogorac. Oni mogu sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA