Skandalozna odluka: Sud dozvolio Tompsonu da sme da urla "za dom spremni" na koncertima

Poklič "za dom spremni" na početku Tompsonove pesme "Bojna Čavoglave", prema odluci suda, nije prekršaj

  • 28
Marko Perković, Tompson Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX / Sipa Press / Profimedia

Poklič "za dom spremni" na početku Tompsonove pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj - odlučila je danas velika većina sudija Visokog prekršajnog suda na opštoj sednici tog suda.

Na nju su bile pozvane sudije svih odeljenja tog suda, a odazvalo ih se, kako prenosi Jutarnji.hr, devetnaest. Od devetnaest prisutnih sudija, čak četrnaest ih je glasalo za stav da je taj poklič na početku Tompsonove pesme dopušten, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj dok je jedan sudija ostao suzdržan.

Time je više od dve trećine sudija Visokog prekršajnog suda potvrdilo kontroverznu presudu koju je u novembru prošle godine donelo veće tog suda.

Temeljem te presude koju je danas podržala velika većina sudija Visokog prekršajnog suda Marko Perković Tomson će poklič "za dom spremni" i dalje moći neometano da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj.

Podsetimo, presuda u slučaju Tompson suprotna je nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. do novembra prošle godine doneo Visoki prekršajni sud u kojima su odreda prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

U junu prošle godine Visoki prekršajni sud je novčano kaznio makarskog pevača Maria Rosu, upravo zbog uzvikivanja pokliča "za dom spremni" na početku izvođenja Bojne Čavoglave na koncertu u Makarskoj.

Ustavni je sud u više odluka zauzeo stav da je reč o pozdravu suportan temeljnim načelima Ustava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rudolf

    3. jun 2020 | 20:03

    Bravo za sud.Nisu oni tu da ispunjavaju necije zelje.Volimo Tompsona i njegovu glazbu.

  • Дејан Младеновић

    3. jun 2020 | 14:34

    Вук длаку мења али ћуд никако..... никад у еу

  • Hogar

    3. jun 2020 | 17:05

    Šta se drugo moglo očekivati. Pa na RTV Vojvodina čovek je držao predavanje da je za vreme NDH bio najčistiji jezik, predsednik lepe njihove beži od ustaški skupova, pođite Hrvatskom i pogledajte grafite. To nam sve govori da EU nije za nas, makar ovakva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA