Vandalizam na Hvaru: Ustaškim simbolima devastirano zaštićeno kulturno dobro

Grad Hvar je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog oštećenja kulturnog dobra

  • 5
ustaški grafiti

Foto: Facebook/Grad Hvar

Zbog grafita neprimerenog i uvredljivog sadržaja, ispisanih na severnom zidu tvrđave Veneranda, Grad Hvar je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog oštećenja kulturnog dobra, piše Dalmacija danas.

Zakon za ovo krivično delo propisuje kaznu do tri godine zatvora, a u slučaju da se utvrdi da je delo počinjeno iz niskih pobuda ili je njime prouzrokovana znatna šteta propisana je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Nekadašnja crkva sagrađena je u 16. veku za potrebe mornara istočnog obreda u mletačkoj floti, a crkva je s postavljanjem latinskog oltara imala dvoobrednu namenu. Napoleonska uprava početkom 19. veka ukida samostan i pretvara Venerandu u utvrđenje izgradnjom odbrambenog zida, a austrijska vlast nastavlja s fortifikacijom nekadašnjeg konačišta. Od 1858. u nekadašnjem zvoniku nalazi se najstarija meteorološka stanica u Hrvatskoj koja deluje i danas, a od sredine 20. veka Veneranda ima kulturnu svrhu. Jedna od najatraktivnijih letnjih pozornica na Jadranu mesto je brojnih kulturno-umetničkih događanja i omiljen hvarski letnji bioskop.

– Oštro osuđujemo ovaj besprizorni vandalizam i devastaciju Venerande, hvarskog i hrvatskog spomenika baštine, upisanog na Listu zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske - poručili su iz Grada Hvara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    6. jun 2020 | 07:27

    Svi ustase ja I dalje sedim

  • SALE

    6. jun 2020 | 14:40

    Toliko su glupi da i u 21 vijeku tjeraju kokosarske ideje kojih se srami planeta. Nemate sanse protiv NOBa Tita i Partizana, uz njih je svijet uje glupe, a protiv vas cijela planeta. Meni licno se gadite isto kao sto je vas idiot hitler i musolini. Bagra teska, Bosanci vam pokazase gdje vam je mjesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA