Policija će ipak nastaviti postupak protiv Tompsona zbog pokliča "Za dom spremni"

Jutarnji podseća da je Policijska uprava šibensko-kninska podnela tri optužna predloga protiv Tompsona zbog izvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku pesme “Bojna Čavoglave”, i to na dva koncerta u Kninu 2015. i 2016. i na koncertu u Vodicama 2017

  • 4
Marko Perković, Tompson

Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX / Sipa Press / Profimedia

U obrazloženju hrvatskog Visokog prekršajnog suda koji je utvrdio da ustaški poklič “Za dom spremni” u pesmi Marka Perkovića Tompsona nije protivzakonit, stoji, između ostalog, i da je na njegovom koncertu bila dobra atmosfera i da niko nije bio uznemiren, piše zagrebački Jutarnji list.

Portparolka Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za zagrebački dnevnik da još nisu dobili pravosnažnu presudu u slučaju Perkovića, ali da će je, kada je dobiju, proučiti i iskoristiti sve pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

Učiniće to, kaže Kosorova, u komunikaciji s nadležnim državnim tužilaštvom.

Jutarnji podseća da je Policijska uprava šibensko-kninska podnela tri optužna predloga protiv Tompsona zbog izvikivanja pokliča “Za dom spremni” na početku pesme “Bojna Čavoglave”, i to na dva koncerta u Kninu 2015. i 2016. i na koncertu u Vodicama 2017.

Po dobijajanju pravonažne presude, piše list, ostala je još samo mogućnost za njeno osporavanje, a reč je o vanrednom pravnom leku - zahtevu za zaštitu zakonitosti, tj. preispitivanju pravosnažne presude pred Vrhovnim sudom.

Međutim, navodi se, nijedna od stranaka u postupku, pa ni policija u slučaju Tompsona, ne može da podnese zahtev direktno Vrhovnom sudu, već isključivo pravo na to ima samo Državno tužilaštvo (DORH).

Ako Vrhovni sud prihvati zahtev DORH-a, pravosnažna presuda u slučaju Tompsona bila bi ukinuta, a posledično bi u vodu palo i “pravno mišljenje” Visokog prekršajnog suda doneto na sednici svih sudija 3. juna.

A u pravosnažnoj presudi, dostavljenoj Jutarnjem listu, Visoki prekršajni sud je, između ostalog, naveo da policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu da se radi o autorskoj pesmi koju je Tompson izvodio na legalno organizirovanim koncertima, kao i činjenicu da je ta pesma registrovana u Hrvatskom društvu kompozitora i da za nju pevač već godinama prima od ZAMP-a naknadu za autorska prava.

Navodi se, takođe, da “nije dokazano da je upravo sporni pozdrav koji je sastavni deo stihova pesme Bojna Čavoglave “u eksplicitnoj vezi s ustaškim obeležjima niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svedoka i policijskih službenika proizlazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili ni jednu pritužbu građana”.

Video: Crnogorska televizija na Dan pobede pustila Tompsona

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    11. jun 2020 | 19:30

    Postalo nam dosadno o ovome hercegovackom konjusaru citati

  • Mihailović

    11. jun 2020 | 16:13

    Kažu niko nije uznemiren, a šta je sa Srbima, Jevrejima i Romima...narodi koji su stravično ubijani uz taj pozdrav...

  • SALE

    11. jun 2020 | 23:07

    Ovo je fasisticki pozdrav od idola pavelicevog i ustasa, sa tim pozdravom je ubijan narod zbog vjere i bio udruzen sa hitlerovim fasistima, da su ustase u pravu, tad bi i Nijemci izvikivali zig heil. Njima treba stat na rep, sto prije to bolje jer im ustasluk nece proc, boli ih poraz od PARTIZANA I TITA, i posle toliko godina. Necete ISTORIU, pro mijenit dok je ijednog Pionira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA