Žene ustale protiv sramne izjave Škora o silovanju: Posle Kolinde sve redom mu pokazuju srednji prst

"I ja u znak podrške dižem srednji prst za nas žene, ali i za muškarce koji nas podržavaju" rekla je Grabar Kitarović

  • 1
Kolinda Grabar Kitarović, izbori Hrvatska, izbori u Hrvatskoj Foto: Tanjug/AP

Nakon izjave Miroslava Škore i Nine Raspudića o pobačaju u slučaju žena koje su silovane, oglasile su se brojne Hrvatice i jednim potezom pokazale šta misle o tome da neko drugi gospodari ženskim telom. Među njima je i bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

- Pridružujem se svim ženama koje ovim "nepristojnim" činom pokazuju svoj stav i dižu glas protiv onih koji nas pokušavaju vratiti stolećima unazad. Prošlo je vreme kad je žena sedela u ćošku i čekala šta će "baja" reći. Uvek sam bila za život, ali i za život koji ima pravo na izbor. Bez pritiska, bez stigmatizacije i uslovljavanja, posebno u najosetljivim životnim situacijama poput silovanja. Stoga i ja u znak podrške dižem srednji prst za nas žene i naša prava, ali i za muškarce koji nas podržavaju - rekla je bivša predsednica Kolinda Grabar Kitarović ekskluzivno za Jutarnji list i poslala fotografiju sebe kako pokazuje srednji prst.

Da podsetimo, Miroslav Škoro izjavio je da bi se žena, ako zatrudni nakon silovanja, morala dogovoriti sa porodicom šta će učiniti, a Raspudić je tokom sučeljavanja sugerisao da pobačaj ne bi trebalo dozvoliti ni silovanim ženama.

Nakon tih izjava usledila je lavina reakcija na društvenim mrežama, a danas se o tome putem Fejsbuka oglasila i ministarka obrazovanja Blaženka Divjak. Ona je rekla da je zgrožena takvim izjavama.

- Treba biti potpuno jasan - radi se o sadističkom ponižavanju žena, kao i njihovih prava te nedopustivom iskorišćavanju bolnih ličnih trauma u političke svrhe. Otkud im obraz da, kao muškarci, uopšte zamišljaju nametati ženama kako bi trebalo da se osećaju ili kako bi trebalo da razmišljaju ili čije bi mišljenje trebalo da traže u bilo kojoj situaciji vezanoj za njihov život. Valjda je sledeće na dnevnom redu da žene mogu glasati uz konsultacije s (muškim?!) članovima porodice. To nije poruka koju mladi treba da slušaju u 2020. godini. Hrvatska kakvu ja vidim je otvorena, saosećajna i tolerantna Hrvatska, a ne Hrvatska u kojoj se propituje mogu li žene racionalno rasuđivati - napisala je Divjak.

Reagovala je i zamenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš (HNS), koja je objavila fotografiju na kojoj pokazuje Škori srednji prst te je pozvala i druge žene da učine isto.

- Milo moje, evo damski odgovor na džentlmensko razmišljanje genijalaca koji imaju savete šta silovana žena treba da napravi. Pa se posavetuj! - poručila je Gamoš.

Na Fejsbuku se oglasila i novinarka Danka Derifaj.

- Celi dan sam iskopčana i sad vidim da je glavna tema imaju li silovane žene pravo glasa. Muškarci nas uzeli u usta i ne puštaju. Popi*dela sam. Odje*ite više od moje maternice i moje pi*ke, isto tako i od onih moje prijateljice, koleginice, majke, kćeri ili bilo koje druge žene. Ima da nas pustite na miru i poštujete. A za sve koji će se zgroziti nad mojim rečnikom nek' usmere svoje zgražanje prema onima što bi gospodarili tuđim telom. Moja maternica, moja stvar, moje telo moja stvar, moja pi*ka, moja stvar i nema te sile koja će njom gospodariti - napisala je Derifaj.

Video: Zbog ovoga joj se svi smeju: Pogledajte kako predsednica Hrvatske pokazuje tri prsta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    19. jun 2020 | 11:54

    A zašto i za muškarce koji vas podržavaju?Da li ona zna šta to znači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA