Hrvatski ministar: Situacija još uvek nije takva da bismo uvodili restrikcije za Srbiju i BiH

"Ako ne postoji neka nužna potreba, preporučuje se da se ne putuje u zemlje gde je lošija epidemiološka slika", rekao je ministar

  • 2
Croatia Hrvatska Policija policajac hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Ministar unutrašnjih poslova i čelnik Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović komentarisao je prilikom obilaska šeste izborne jedinice u Velikoj Gorici situaciju s korona virusom u Hrvatskoj.

Božinović je na početku kazao kako se pridržavaju mera na skupovima zbog toga što je to dobro za sve ljude koji su prisutni na predizbornim skupovima te zbog toga što je to jedna od temeljnih instrukcija kojima se štiti zdravlje ljudi.

- Vrlo je važno da se svi pridržavamo mera - rekao je Božinović, a preneo N1.

Rekao je kako je odlazak Krunoslava Capaka u samoizolaciju sigurno epidemiološka mera jer je on na čelu HZJZ-a.

Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Mislim da je postupio vrlo odgovorno. Negativan je na koronavirus. S obzirom na to da je bio na jednom skupu gde se naknadno ispostavilo da je tamo bila osoba pozitivna na virus - pojašnjava.

Kazao je kako još nema informacije o današnjem broju zaraženih i kako će ih, kad ih bude imao, predstaviti javnosti, prenosi N1.

- Uveren sam da će naša zdravstvena struka i ovu situaciju staviti pod kontrolu. Sve zavisi od toga koliko se svi skupa pridržavamo mera. Ukoliko budemo u tome dosledni, ukoliko budemo odgovorni onda će situacija s koronavirusom biti kao i do sada, odnosno povoljna - rekao je Božinović.

Božinović je rekao kako se situacija s graničnim prelazima prati.

- Poznato vam je da Štab razgovara praktično 24 sata dnevno, pratimo sve što se događa u široj i bližoj okolini. U zavisnosti od situacije sigurni smo da ćemo doneti mere koje će zaštiti zdravlje ljudi, ali i ostaviti ekonomiju otvorenom. Mi se nismo potpuno otvorili, osim za nekih 10 zemalja EU. I državljani BiH i Srbije moraju imati poseban razlog za putovanje u RH. Nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti dodatnih restrikcija, to ćemo odlučiti. Još uvek ne mislimo da je situacija takva da bi iziskivala jednu takvu meru - pojasnio je Božinović.

Kaže kako je preporuka da se, osim ako ne postoji neka potreba, ne putuje u zemlje gde je lošija epidemiološka slika.

- Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je da uverimo ljude da ako ne postoji nužan razlog da se suzdrže od putovanja - ističe.

Ističe kako će zdravstveni radnici biti premeštani ukoliko bude potrebe zbog situacije s koronavirusom, s obzirom na to da ministar zdravlja u uslovima epidemije ima ovlašćenje premeštati zdravstvene radnike po potrebi.

Video: Na Horgošu nikad praznije: Ovako izgleda ulazak i izlazak iz zemlje posle otvaranja granica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    19. jun 2020 | 14:40

    Sve moze a neide nijedan autobus niti voz a kako misle da obican narod putuje??... Gluposti ima puno ljudi koji nemaju auto a sad su zarobljeni u jednoj od drzava i ne mogu da se vrate jer autobusi i voz ne saobracaju nikako.....

  • Dexter

    19. jun 2020 | 13:49

    U NDH nikako Nek im braca Siptari idu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA