≫ 

Ustavni sud Hrvatske odlučio: I zaraženi korona virusom smeju da glasaju na izborima

Odluka da se pojedinim ljudima koji su zaraženi korona virusom zabrani glasanje naišla je na osudu u javnosti

  • 0
IZbori, korona, glasanje

Foto ilustracija: Shutterstock

Ustavni sud Hrvatske saopšto je danas da ne sme da se uskrati biračko pravo obolelima od korona virusa na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati 5. jula u toj zemlji.

Ocenu ustavnosti odluka vezanih za parlamentarne izbore zatražio je SDP-ovac Peđa Grbin, pošto je Državno izborno poverenstvo zabranilo glasanje svima zaraženima korona virusom, ali i onima koji pokazuju bilo koji simptom te infekcije.

- Žao mi je da u 2020. još uvek nekima treba objašnjavati da se ne može dekretom oduzimati pravo glasa starima i bolesnima. Ova odluka Ustavnog suda je velika pobeda u borbi za ravnopravnost i drago mi je što sam to pitanje doveo pred Ustavni sud, koji je ovoga puta pokazao da je na visini zadatka. Sada očekujem brzu reakciju DIP-a i upute biračkim odborima kako bi se odluka Ustavnog suda sprovela u praksi - rekao je Grbin nakon odluke Ustavnog suda.

Kako ističe "Index", odluka da se pojedinim ljudima zabrani glasanje naišla je na osudu u javnosti. Valja naglasiti da je Državno izborno poverenstvo (DIP) promenilo svoju raniju preporuku vezanu za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

Izbacili su preporuke biračima da ne dolaze na biračko mesto ako imaju temperaturu, kao i respiratorne i druge simptome karakteristične za korona virus. Ove mere izazvale su reakcije nekih ustavnopravnih stručnjaka koji su upozorili na to da prema Ustavu svako ima pravo da bira i bude biran. Međutim, DIP nije promenio svoje ključno pravilo, koje je bez dvojbe protuustavno, a reč je o zabrani glasanja zaraženima korona virusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi.

Video: Plenković: Porast novih slučajeva nije dramatičan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA