≫ 

Buknula korona u Požegi: Zaraženi muškarac stigao iz Nemačke, pa sejao virus na sahrani

Prema pisanju hrvatskih medija, zaraza je eskalirala 25. juna, posle povrata dvojice žitelja tog grada iz Nemačke

  • 4
Sahrana, pogreb, mrtvacki sanduk, udovica, kovceg

Foto: Profimedia

Požeško slavonska županija, tačnije grad Požega u Hrvatskoj, ovih dana je u žiži zanimanja epidemiologa i šire javnosti zbog većeg broja pozitivnih na korona virus. Nakon 47 dana bez i jednog zaraženog, zaraza je eskalirala 25. juna, posle povratka dvojice žitelja Požege iz Nemačke.

Kako portal “24 sata” nezvanično saznaje, njih dvojica su navodno vrlo brzo uspeli da zaraze veliki broj članova porodica, poznanika i prijatelja. Osim njih, bilo je pozitivnih i na sahrani muškarca (72) u Vidovcima kod Požege koji se utopio 20. juna u Savi kod Jasenovca.

- Od tog dana do sada testirano je 388 ljudi i utvrđeno je da je 20 njih pozitivno na korona virus. Broj zaraženih sigurno će biti veći, jer očekujemo rezultate testova većeg broja kontakata dvojice povratnika – rekao je dr Željko Glavić, direktor Opšte županijske bolnice u Požegi dodavši da je u tom gradu do sada ukupno 45 pozitivnih na korona virus od koji je troje na bolničkom lečenju.

- Njihovo stanje je srednje teško, niko od njih nije životno ugrožen – rekao je dr Glavić.

On je istakao da je pozitivno i četvoro medicinskih radnika, odnosno dva lekara i dve medicinske sestre.

- Testiraćemo i ostale s dva odeljenja s kojima su zaraženi kontaktirali, uključujući i pacijente – rekao je direktor bolnice, dodavši kako su odeljenja dezinfikovana i da je iz mera predostrožnosti preostalo osoblje otišlo u dvonedeljnu samoizolaciju.

Po rečima dr. Glavića simptomi korona virusa su kod zaraženih mnogo blaži nego oni što su bili u proleće.

- Jedan muškarac doneo je virus iz jednog noćnog kluba u Zagrebu. Epidemiolozi su preopterećeni, jer u toku provera uzetih uzoraka od kontakata muškaraca, kao i kontakata njihovih kontakata, krug se širi. Očekujemo da ćemo u petak imati te rezultate - rekao je Vedran Neferović, načelnik Stožera civilne zaštite Požeško slavonske županije.

Video: Koronavirus stigao u Hrvatsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA