≫ 

Odata počast Srbima stradalim u Podrinju devedesetih godina

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca

  • 21
Bratunac groblje Printscreen/Youtube/BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu danas je služen parastos i odata je počast za oko 3.265 Srba stradalih 90-ih godina u Srednjem Podrinju.

Pomen srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizuje se u znak sećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživeo, prenosi RTRS.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je premijer Radovan Višković koji je nakon polaganja venaca kazao da su u Podrinju počinjeni stravični zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

- Hrišćanski je praštati, ali ne smemo da zaboravimo. Kako oprostiti zločincima koji su ubijali decu dok ne odgovaraju za zločine - rekao je Višković i dodao da RS nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.

Od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i dece.

Uništena su 43 srpska sela sa više od 100 zaselaka i više verskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.

Kako se navodi, nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom demilitarizovanom zonom UN u proleće 1993. godine, upadi muslimanskih jedinica iz te enklave i dalje su bili česti jer su zloupotrebljavale zaštitu, a nisu bile razoružane i izvodile su razne diverzantske akcije na srpska sela i položaje.

Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajuci i paleći srpsku imovinu.

Za brojne masovne zločine nad srpskim civlima u ovom kraju niko nije odgovarao, piše RTRS.

Video: Polaganje venaca na spomen-obeležje Drinskoj deviziji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    5. jul 2020 | 15:59

    Ova vest treba da bude udarna i na naslovnoj strani! Kako da očekujemo da nas drugi poštuju kad mi sami sebe ne poštujemo! Pravda za Srbe!!!

  • Biserko

    5. jul 2020 | 14:19

    vjecna im slava

  • Pera

    5. jul 2020 | 14:28

    Vecni im pokoj dusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA