≫ 

HDZ pobednik izbora u Hrvatskoj, već u ponedeljak pregovori o novoj vladi

HDZ najavio da će već u ponedeljak početi pregovore sa koalicionim partnerima o formiranju vlade

  • 7
Hrvatska,, izbori 2020, glasanje

Foto: Tanjug/AP

HDZ Andreja Plenkovića pobednik je izbora u Hrvatskoj. Prema 83,37 odsto obrađenih glasačkih listića HDZ ima 68 mandata.

Restartu, koalicija okupljena oko SDP-a, ide 43. Domovinski pokret ima 15 mandata, Most 8 mandata i platforma Možemo! 6 mandata.

U štabu HDZ-a je čitave večeri uzavrela atmosfera. Lider stranke Andrej Plenković stigao je u sedište partije oko 20.30 gde su mu okupljeni, kako pišu hrvatski mediji, aplaudirali čitav minut.

Nedugo potom, Plenković se sa saradnicima "evakuisao" u obližnji kafić, a potom se par minuta pre ponoći obratio okupljenima.

Već sutra kreću pregovori

 

Zamenik predsednika HDZ-a Tomo Medved najavio je da će od sutra započeti razgovore s potencijalnim koalicionim partnerima.

- HDZ će od sutra započeti pripreme za formiranje nove vlade. HDZ će biti nosilac formiranja vlade i ona će u konačnici biti činilac sigurnosti i stabilnosti Hrvatske - rekao je Medved novinarima u izbornom štabu.

Poručio je kako će započeti razgovore s "partnerima koji programski podupiru HDZ".

Bernardić spreman da podnese ostavku

 

Na društvenim mrežama u Hrvatskoj tokom večeri bile je sve više zahteva da Davor Bernardić, lider SDP-a i Restart koalicije do objavljivanja prvih nezvaničničnih rezultata podnese ostavku.

Potpredsednik SDP Rajko Ostojić je tada rekao da će o tome odlučiti sam Bernardić. Prilikom obraćanja u štabu SDP-a Davor je rekao da je spreman da ode.

- Nije lako govoriti nakon ovakvog izbornog rezultata. Dopustite da se obratim građanima RH i svima vama, dopustite mi da vam zahvalim. Svima koji su danas glasali, bez obzira za koga su glasali. Vi ste preuzeli odgovornost i zato želim da vam se zahvalim. Hvala svima koji su nama dali glas - rekao je Bernardić, navodeći ša je sve SDP radio kada je u dva navrata osvojio vlast u Hrvatskoj.

- Mi smo 30 godina na braniku ličnih sloboda, u borbi za sve one ugnjtavane i potlačene. Verujemo u otvorenu, modrenu, tolerantnu Hrvatsku u kojoj svaki čovek, bez obzira odakle dolazi, zaslužuje jednaku sigurnost, pravnu zaštitu i šansu za uspeh. Naravno da je ovaj rezultat loš za SDP. Spreman sam otići, ali SDP ide dalje. Idemo dalje naslikati i dovršiti onu Račanovu sliku Hrvatske koju nam je ostavio u amanet - rekao je Bernardić.

U Varaždinu razbijena dvojezična ploča

 

Inače, tokom današnjih izbora, nepoznati počinalac je razbio dvojezičnu ploču na prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina.

Kako je za portal hrvatskog nedeljnika Novosti izjavio predsednik gradskog VSNM-a Mile Sekulić, o incidentu ga je obavestila policija. A kada je, kaže, došao na lice mesta istraga je radila svoj posao, dok je on u policiji dao izjavu.

- S obzirom na to da imamo video-nadzor, oni su izuzeli snimke kako bi ustanovili ko je grubom silom skinuo ploču sa zida i demolirao je jer smo je našli na licu mesta - rekao je Sekulić.

Dodao je da ga je policija kasnije obavestila da imaju bliži opis počinioca.

Ovo nije prvi put da je razbijena ploča varaždinskog VSNM-a, piše portal hrvatskog nedeljnika.

Zabeležena manja izlaznost

 

U Hrvatskoj je danas zabeležena manja izlaznost nego na izborima pre četiri godine. Do 16.30 časova svoje biračko pravo na izborima za novi saziv Hrvatskog sabora iskoristilo je milion i 150.000 birača, odnosno njih 34,04 odsto, saopštila je danas Državna izborna komisija (DIP).

Kako prenosi zagrebački portal Index, to je slabiji odziv birača nego na izborima 2016. kada je do istog vremena glasalo 37,68 odsto, što je za 3,64 procenta više u odnosu na ovu godinu.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača, među njima i 830 zaraženih korona virusom koji su mogli da glasaju uz pomoć osobe od poverenja, najverovatnije člana domaćinstva koji je po njihovom uputstvu popunio glasački listić.

Video: Plenković: Danas je trenutak kada imamo susret sa voljom naroda

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • no comment

    5. jul 2020 | 22:57

    Normalan narod je odavno napustio tu „lijepu“ drzavu, tako da je ovaj rezultat bio svakako za ocekivati. Interesanto je slusati komentare stanih medija koji su „sokirani“ danasnjim ishodom. Pa taj film gledamo vec 30 godina...

  • @Kiki

    5. jul 2020 | 22:54

    Suma sumarum oko 150 poslanika. A mi hranimo 250 džabalebaroši! Zašto i dokle. Sad znam zašto smo lideri, imamo najviše neradnika po glavi stanovnika BRAVO

  • vuk

    5. jul 2020 | 21:03

    da je pavelic ziv bio vecno presednik HR

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA