≫ 

Biljana falsifikovala potpise, pa glasala u ime drugih: Izborna prevara kakvu region ne pamti

Istragom je utvrđeno kako je falsifikovala potpise drugih osoba na biračkom spsiku

  • 0
Srbija, Izbori 2020, glasanje Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ponedeljak je podiglo optužnicu protiv žene koju tereti za izbornu prevaru jer je na poslednjim izborima održanim u toj zemlji pre dve godine glasala u ime drugih osoba.

U prvom postupku takve vrste koji je ikada pokrenut u BiH Biljana P. (47) iz Brčkog sada je optužena da je tokom opštih izbora 2018. godine na biračkom mestu u brčanskom naselju Popovo polje glasala umesto šest drugih osoba koristeći pritom njihov identitet, odnosno imena.

Kako su saopštili iz Tužilaštva BiH, istragom je utvrđeno da je optužena falsifikovala potpise drugih osoba na biračkom spisku odnosno, kako se na njemu potpisala njihovim imenima i umesto njih glasala. Sada je suočena s optužnicom za krivično delo prevare pri glasanju koje je kažnjivo po članku 152. Kaznenog zakona BiH.

Tim je člankom propisano kako će osoba koja na izborima za tela vlasti BiH ili pri glasanju o opozivu predstavnika u tim telima ili na referendumu ponovo glasa ili glasa umesto drugoga pod njegovim imenom biti kažnjena kaznom zatvora od tri meseca do pet godina. Optužnicu sada treba da potvrdi Sud BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA