Na hrvatskom ostrvu još od 1991. uskraćeno pravo glasa: Poslednji put birali da li su za otcepljenje

Najbliže biračko mesto bilo je na ostrvu preko puta, a država im nije obezbedila prevoz

  • 0
Biševo, ostrvo, Hrvatska, more, turizam, leto

Foto: Shutterstock

Stanovnici ostrva Biševo u Hrvatskoj poslednji put su na birališta izašli kad su odlučivali žele li otcepljenje iz Jugoslavije. Naime, 29 godina na naseljenom ostrvu nisu održani ni referendumi ni izbori ni ostali praznici demokratije.

Na Biševu ni za nedavne parlamentarne izbore nije bilo glasanja. Najbliže biračko mesto nalazilo se na Visu, ostrvu preko puta. A država im nije omogućila prevoz, prenosi Večernji.hr.

I šta su nesuđeni birači trebali da urade? Preplivati do Komiže? Možda to i nije loša ideja, prenosi hrvatski portal, jer kad bi mokri izašli na rivu, otresli s odeće komade mreža, našli bi se u zemlji glasačkih kutija.

Pa iako na ostrvu Biševu nema nijedna, na ostrvu Visu ih je osam, piše 24sata. Od toga su u gradu Visu dva biračka mesta udaljena sitnih stotinak metara.

Da je slična situacija i u Komiži, tvrdi Stjepan Tafra, pokretač inicijative "Spasimo Biševo".

- Smatram da su zakinuta temeljna ustavna prava stanovnika ostrva Biševa. U gradu Komiži na ostrvu Visu postoje dva glasačka mesta na pedeset metara jedno od drugog, a na našem se ostrvu zadnji put glasalo 1991. godine. Od tada - niti je organizovan prevoz do biračkog mesta na Komiži niti mi na Biševu imamo svoju glasačku kutiju - svedoči Tafra.

Formalno, ostrvo Biševo vodi se kao naselje u sklopu grada Komiže, koji je odmah pored grada Visa. Jedno ostrvo, dva grada i 3.000 stanovnika.

- Dobar dan, dobili smo informaciju da stanovnici Biševa ni za ove izbore nisu mogli glasati. Je li tačno da nije bio organizovan prevoz do izbornog mesta? - upitali su iz 24sata.

- Da, da. Ali mislim da biste trebali da kontaktirate DIP jer jedinice lokalne samouprave ne organizuju izbore. Od nas se ništa nije tražilo. Da jeste, mi bismo odreagovali - odgovorila je Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

- A kako je to do sada bilo rešeno? Kako Bišovjori inače dođu za izbore na Vis? - upitali su dalje.

- Iskreno... Ne znam. Ali uvek se glasa u Komiži. Zadnji popis iz 2011. govori da je na Biševu 16 registrovanih birača, a stvarno ih živi negde 11... - dodaje.

24sata poslao je upit Državnoj izbornoj komisiji da objasne situaciju na Biševu, ali nisu još odgovorili.

Popis stanovništva na koji se gradonačelnica Ivčević poziva star je skoro deset godina.

Stanovnik Stjepan Tafra kaže da je sad na Biševu više sveta.

- Štab civilne zaštite pobrojao je da na ostrvu živi preko 40 ljudi. To su podaci od pre par meseci - objašnjava Bišovjorin.

Izborna praksa je na njegovoj strani. Uzmimo za primer ostrvo Brač: u naselju Murvica imaju 27 glasača pa opet imaju svoju kutiju i biračko mesto. Na Hvaru, u Poljicima, prema popisu ih je 59, pa i oni dobiju uslove da glasaju. U Dragljanima kod Vrgorca imaju 44 birača, u Vlaci 33, pa opet glasaju u svojim naseljima.

Video: Slavlje HDZ u Hrvatskoj bez maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA