≫ 

Vozač na pešačkom ubio devojčicu (6), pa otišao da mokri? "Kajem se, lečim se kod psihijatra"

Prednjim delom auta naleteo je na devojčicu koja je s ocem i sestrom bliznakinjom po zebri prelazila put

  • 1
Saobracajna nesreca, saobracajka, udes, zgazen pesak, trotoar, ulica, auto, pesacki Foto: Shutterstock

Zagorac David K. (33) seo je na optuženičku klupu Opštinskog suda u Novom Zagrebu jer je prošlog maja vožnjom kroz zagrebačko naselje Blato na pešačkom prelazu ugasio život šestogodišnje Grete M, piše Jutarnji list.

- Razumeo sam optužbu. Kriv sam. Pre svega još bih jednom želeo da izrazim saučešće porodici. Teško mi je zbog toga. I sam sam oboleo te se od tada lečim kod psihijatra. Ne mogu se setiti kako je do nesreće došlo. Razmišljam stalno o svemu i kako nisam to mogao da vidim. Kajem se - rekao je u svoju obranu David K. dok su roditelji malene Grete jedva suzdržali emocije.

S obzirom na to da je Rafael Krešić, advokat okrivljenog u spis dostavio medicinsku dokumentaciju iz KB Sestre Milosrdnice i Sv. Ivana gde je David K. lečen, sud je naložio njegovo veštačenje kako bi se utvrdila sposobnost.

Prema optužnici, David K. je 23. maja 2019. u 21.05 sati vozio BMW 3 krapinskih oznaka po Karlovačkom putu pa je, nakon što je prošao saobračajni znak opasnosti kojim je obeležen pešački prelaz i olako smatrajući da neće ugroziti druge učesnike u saobraćaju, približio se zebri brzinom većom od dopuštene.

Prednjim delom automobila naleteo je na devojčicu koja je s ocem i sestrom bliznakinjom po zebri prelazila put. Devojčica je odbačena na haubuosam godina starog BMW-a a potom i 30-ak metra dalje. Zadobila je stravične povrede celog tela od kojih je preminula sat vremena kasnije.

Iz nalaza i mišljenja sudskog veštaka iščitava se da se nesreća dogodila na kolovozu s dve trake na kojima je brzina ograničena na 40km/h te da je u vreme nesreće bila noć, a mesto događaja dobro osvetljeno. Na snimcima nadzornih kamera veštak je video da je curica pretrčavala kolovoz, a vozač je u vreme naleta išao brzinom od 67,9 km/h ali s obzirom na to da nema tragova kočenja, brzina BMW-a pre nesreće je nepoznata. Prema veštaku, kad je curica počela da pretrčava zebru od auta je bila udaljena 45,1 m i vozač je mogao da je vidi zbog dobre osvetljenosti puta i da prikoči jer mu je bio potreban zaustavni put od 36,7 metara. Da je vozio dopuštenom brzinom, veštak smatra, vozač je mogao da zaustavi auto bez intenzivnog kočenja.

"Mirisao je na alkohol, otišao je da mokri"

Tužne večeri dok je sa svojim bliznakinjama išao da baci smeće 100-tinjak metara od kuće do reciklažnog zelenog ostrva preko puta kuće na Karlovačkoj cesti, prisetio se u tužilaštvu Gretin tata Vladimir M.

- Išli smo da bacimo smeće i obe curice su se celom putanjom nalazile s moje desne strane kako bi ih imao na oku. Kad smo došli do zebre, tik pre prelaska naišlo je jedno vozilo koje se brzo kretalo, pa sam upozorio curice: "Vidite kako ovaj brzo vozi". Pre nego što smo krenuli da prelazimo, kao i svaki puta do tada, gledao sam levo i desno da se uverim da je prelaz siguran i curama sam rekao: "Evo, možemo sada, idemo'". Greta je malo bržim korakom krenula i već se gotovo nalazila na trotoaru sa zapadne strane kada je s naše desne strane brzinom, prema mojoj proceni od 100 km/h naprosto doleteo jedan auto i bez kočenja naleteo na Gretu. Nabacio je na vozilo pa je letela nekoliko metara pre nego što je naletela na betonski stub kod kolskog prilaza naših komšija – prisetio se Vladimir M. dodavši da se auto zaustavio nekih 10-ak metara od tela. Vozač je, dodaje, izašao iz auta i došao do njega dok je sedeo kraj Grete.

- Ustao sam se i počeo da vičem: "Zovite hitnu". Osetio sam kako se od vozača širi jasan miris alkohola i to sam napomenuo policiji. Posebno me prenerazilo što je vozač zatim otišao da se pomokri kod raskrsnice s Pogačićevom, uz pešački. A kako sam vikao ime svoje kćeri i da se zove hitna, moja supruga je to čula i istrčala je napolje. Nakon nesreće sam od komšije čuo kako je tim vozilom okrivljen i pre prolazio po toj deonici velikom brzinom. Vozač mi se nikada nakon nesreće nije obratio ni na koji način, a ne sećam se ni da je nakon nesreće nudio svoju pomoć oko zbrinjavanja Grete – zaključio je Vladimir M.

Svedok tragedije Petar M. kobne večeri se pripremao za maraton i trčao je po Karlovačkoj cesti, a u vreme naleta, nalazio se 10 metara dalje.

- Ispred sebe na 100 metara sam video mušku osobu kako se kreće prema meni s dve curice. Jedna je bila na metar do dva ispred muškarca a druga uz njega. Odjednom se na zebri stvorio BMW i udario devojčicu. Nabacio ju je na haubu i bacio dalje u vis. Auto je počeo da koči tek nakon udarca, gume su škripale i brzo je stao. Moram napomenuti da je vozač 5 minuta nakon naleta preparkirao auto i ostavio ga odmah do devojčice uz desnu stranu kolovoza. Otac devojčice je odmah otišao do nje i pokušava da joj pruži pomoć, a vozač auta je takođe pomoć ponudio – opisao je Petar M.

Drugi svedok Željka S. koja je tom deonicom prolazila autom, nije videla sam nalet već je opisala trenutke koji su usledili, te da je preko okrivljenikovog mobilnog razgovarala s Hitnom.

- Čula sam vriske devojčice i tate pa sam zaustavila auto. Došla sam do čoveka koji je vikao: 'Ubio mi je dete'. Dete je ležalo na podu bez svesti. Jedan muškarac je bio kraj njih, kasnije sam saznala da je vozač. Telefonirao je a s obzirom na to da je bio vidno potresen dao je meni da nazovem tj. on je već pričao s hitnom pomoći pa sam ja nastavila razgovor s njima. Na mesto događaja pristigla je jedna žena koja je počela da reanimira dete i govorila: "Ćerko moja moja probudi se!". Ja sam razgovarala na telefon s Hitnom davajući majci upute kako da detetu pruži prvu pomoć – prisetila se Željka S.

Odmah nakon nesreće napuhao je 0,34 promila, ali analiza krvi je pokazala nulu tako da je bio trezan.

Video: Video stravične nesreće iz Zemuna u kojoj je poginuo Ernad Bakan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA