Gimnazijalci iz Crne Gore se žale zbog pitanja na maturi iz udžbenika za gimnaziju

U otvorenom pismu 90 maturanata koji nisu položili prijemni ispit tvrde da su “razočarani i da je u vodu pao njihov višemesečni trud i učenje jer su se spremali iz knjige “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita”, Beograd 2009”, a pitanja i zadaci na testu su bili iz udžbenika za gimnaziju

  • 4
Studenti, amfiteatar

Foto-ilustracija: Pixabay

Većina razočaranih maturanata, kandidata za upis na Medicinski fakultet, koje je ta ustanova navodno prevarila, pa promenila ispitna pitanja i dala zadatke iz udžbenika za gimnaziju, su svršeni gimnazijalci, pišu “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", 59 kandidata za upis na jedan od dva smera (medicina i stomatologija), maturanti su crnogorskih gimnazija, dok su ostali kandidati završili neku od srednjih stručnih medicinskih škola.

U otvorenom pismu 90 maturanata koji nisu položili prijemni ispit tvrde da su “razočarani i da je u vodu pao njihov višemesečni trud i učenje jer su se spremali iz knjige “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita”, Beograd 2009”, a pitanja i zadaci na testu su bili iz udžbenika za gimnaziju.

- Kao što znate, od 102 kandidata za upis na Medicinski fakultet, nas 90 nije položilo prijemni ispit. Još strašnije je što niko od nekoliko onih koji su prošli nije postigao odličan uspeh. I najstrašnije, većina nas koji smo ‘pali’ ima Luče dokaz da smo tokom 12 godina školovanja imali sve petice - istakli su maturanti u otvorenom pismu.

Pravila i bodovanje

 

Prema Pravilniku Univerziteta Crne Gore za upis na prvu godinu osnovnih studija, na Medicinski fakultet se mogu upisati isključivo đaci sa završenom gimnazijom ili stručnom medicinskom školom.

Pre prijemnog ispita, boduje se uspeh tokom školovanja iz te dve srednje škole, ali i ocene iz predmeta od značaja - biologija i hemija. Boduje se i uspeh na eksternom maturskom ispitu, tokom kojeg, pored opštih predmeta, radi upisa na fakultet đaci treba da polože i dva predmeta od značaja - u ovom slučaju to su opet biologija i hemija.

Ministarstvo prosvete juče nije želelo da komentariše dešavanja na Medicinskom fakultetu.

Radunović: Sve smo na vreme predočili kandidatima

 

Sudent, studenti, predavanje, maske, razmak, odstojanje, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Dekan Medicinskog fakulteta Miodrag Radunović kazao je “Vijestima” da je ta ustanova, radi blagovremenog informisanja srednjoškolaca zainteresovanih za upis, već 8. maja na svom sajtu istaknuto obaveštenje o literaturi koju treba da koriste.

- Saopšteno je da su literatura za pripremu prijemnog ispita udžbenici iz kojih su kandidati učili tokom srednjoškolskog obrazovanja, a po modelu oblasti, do sada korišćene brošure “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009”, što verujem da je neupitno bilo jasno svim zainteresovanim kandidatima - kazao je Radunović dostavljajući novinarki link sa sajta fakulteta, ali i zvanične Fejsbuk stranice ustanove, gde je svršenim maturantima saopšteno sve u vezi sa pitanjem literature.

Dekan Radunović još ističe da su profesori biologije i hemije sa Prirodno-matematičkog i Metalurško-tehnološkog fakulteta UCG MF i MTF, koji su predavači na tim predmetima na Medicinskom fakultetu, koncipirali pitanja iz udžbenika biologije i hemije od prvog do četvrtog razreda srednje škole, u skladu sa nastavnim programom.

- Iz ovih istih udžbenika kandidati su učili tokom školovanja, većina njih zavredila petice, a neki i diplome Luča. Takođe, svi su oni u ukupnom bodovanju dobili po pet bodova za svaku peticu iz tih predmeta i pet bodova za diplomu Luča. Pitanja su urađena po sličnom modelu brošure “Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009”, ali očekivano nisu mogla biti u slovo ista kao u brošuri - poručio je Radunović.

Kazao je i da Medicinski fakultet za 22 godine postojanja nikada nije organizovao pripremu prijemnih ispita, niti mu je to u nadležnosti.

- Smatram da kandidatima treba omogućiti da u miru uvide propuste, da čitaju i da spremni izađu na drugi ispitni rok - zaključio je Radunović.

Kaluđerović: Posledice sistema u kojem je važnija diploma od znanja

 

Viša pravna savetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović smatra da “sada vidimo posledice sistema koji je kreirao generacije kojima je važnija formalna diploma nego da li iza te diplome stoji znanje, kakvo bi moralo postojati za one koji su lučonoše.

- Svaki fakultet ima pravo da kreira prijemni ispit za koji ceni da može obezbediti najbolji filter za one koji zaslužuju da ga upišu. Ovi maturanti su, uz potpuno razumevanje njihovog razočarenja, morali da pokažu minimum prolaznog znanja na prijemnom ispitu, jer se radi o najboljim učenicima i to dominantno o onima koji dolaze iz gimnazija, koje važe za ustanove srednjeg obrazovanja sa najstrožim kriterijumima. Uostalom, oni bi morali biti spremni da taj prijemni ispit polažu i u nekoj drugoj državi na bazi one literature koja se koristi u njihovom obrazovnom sistemu - poručila je Kaluđerovićeva.

Možda su oni što su prošli prava mera realnih Luča

 

Kaluđerovićeva još ističe i da je činjenica da je 10 odsto kandidata uspelo da postigne neki rezultat na takvom prijemnom ispitu, što je “možda prava mera broja stvarno validnih Luča iza kojih stoji znanje”.

- Ova situacija naglašava problem na koji smo mi i ranije ukazivali, a odnosi se na hiperprodukciju Luča koja je u disproporciji sa rezultatima naših učenika na PISA testiranjima. Više je uzroka za to, od ambicija roditelja koje projektuju kroz decu, gubitka integriteta škola, a posebno od kad je promenjen način izbora direktora koje su sad pod raznim uticajima pod kojima ne bi smeo da bude, do samih učenika koji ne vide u društvu uspostavljen sistem na zaslugama pa rano počnu tražiti prečice. Rezultat je drastičan pad znanja - smatra Kaluđerovićeva.

I ona veruje da će maturanti pametno iskoristiti vreme do drugog roka i napraviti bolji rezultat na prijemnom.

- Lično bih im savetovala da predano uče, jer će ih mnogo puta u životu sačekati nenadana pitanja i drugi životni izazovi sa kojima se moraju suočiti i razumno nositi sa problemom. Na kraju, možda neki razmisle i o drugim profesionalnim izborima, jer ne isključujem mogućnost da je jedan broj njih birajući Medicinski fakultet išao više ambicijama svojih roditelja nego ličnim afinitetima - zaključila je Kaluđerovićeva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    12. jul 2020 | 11:17

    Stižu nam te generacije koje smo mi stariji, dozvolili da tako odrastu i dali im takav primer. Sada neka nam je Bog na pomoći sa tupavom decom u svim sferama društva. Mada takvi su odlični svakoj vlasti, glup čovek se lakše vuče za nos...

  • Nenad

    12. jul 2020 | 11:43

    Ne zanima me ta informacija o kome se to radi nekim komsijama nemamo o cemu pisati?🇷🇸

  • Rojka

    12. jul 2020 | 10:49

    ŠTA DA KAŽEMO ONDA MI?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA