≫ 

Korona kosi i susede: Današnji podaci brinu, u BiH kritično, u Rumuniji krenula poplava virusa

Mnoge zemlje se odlučuju na rigoroznije mere kako bi kontrolisale broj zaraženih korona virusom

  • 14
Korona virus Foto: Tanjug/AP

U regionu korona virus ne posustaje, a mnoge zemlje odlučile su da uvode dodatne mere kako bi se lakše izborile sa talasom zaraze. Danas nam je stigla informacija da od srede ni u Mađarsku nećemo moći kako smo mogli dosad, a nova pravila postavila je i Crna Gora.

Ni u Mađarsku nećemo moći slobodno: Od srede srpski državljani na pregled i u karantin

U Hrvatskoj 50 novih slučajeva korona virusa

U protekla 24 časa u Hrvatskoj je potvrđeno 50 novih slučajeva krona virusa na osnovu 763 testirana uzorka, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Time je ukupan broj aktivnih slučajeva u toj zemlji porastao na 1.117, navodi se u saopštenju.

Na bolničkom lečenju su 132 pacijenta, od kojih su tri na respiratoru, prenosi Jutarnji.hr.

Od 25. februara, kada je zabeležen prvi slučaj u Hrvatskoj, do danas su ukupno zaražena 3.722 osobe, od kojih je 119 preminulo, a 2.486 se oporavilo.

Od početka epidemije ukupno je testirana 93.571 osoba.

Bosna i Hercegovina - 124 

U poslednja 24 časa u Federaciji BiH od posledica korona virusa preminule su još dve osobe, testirano je 890 uzoraka, od kojih su 124 pozitivna na Covid-19, podaci su Zavoda za javno zdravlje FBiH.

Reč je o jednoj ženskoj osobi iz Goražda (74) i jednoj iz Kalesije (74), podaci su Zavoda za javno zdravlje FBiH.

U Federaciji BiHa do sada je zabeleženo 78 smrtnih slučajeva.

Od početka epidemije, ukupno su testirana 67.634 uzorka, a Covid-19 je potvrđen kod 3.641 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1.463 pacijenta, a u protekla 24 časa oporavilo se deset pacijenata. Trenutno je aktivno 2.100 slučajeva obolelih od Covid-19.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsećaju građane na dalji oprez i neophodnost pridržavanja mera lične zaštite – držanje distance i izbegavanje rukovanja i grljenja, izbegavanje većih okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštovanje distance od jednog metra.

– Maske treba nositi i na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba, često i temeljno pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, a sve kako bi se sprečilo širenje infekcije i izbegao dalji porast broja obolelih – poručuju iz ovog štaba.

Crna Gora pooštrila mere: Ovo su novi uslovi za putnike iz Srbije

Slovenija - 14 zaraženih, nema mrtvih 

U Sloveniji je u toku prethodna 24 sata korona virus potvrđen kod još 14 osoba, dok novih smrtnih slučajeva i dalje nema.

Od početka pandemije u ovoj zemlji od COVID-19 obolelo je 1.841 ljudi, a preminulo 111, prenosi novinska agencija STA.

Broj novoobolelih kakav je zabeležen u toku jučerašnjeg dana predstavlja značajan pad u odnosu 34 nova slučaja koja su potvrđena u petak, što predstavlja rekord u poslednjih 12 sedmica. To je, međutim, razumljivo, s obzirom na to da se tokom vikenda sprovede upola manje testiranja na korona virus nego radnim danima, a juče je taj broj iznosio 560.

U bolnicama se i dalje nalazi 16 pacijenata, a niko među njima nije u kritičnom stanju.

Crna Gora se drži, ali...

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da je u Klinici za infektivne bolesti smešteno 14 kovid pacijenata, Internoj klinici 15 i jedan u Klinici za ortopediju i traumatologiju.

U Crnoj Gori je ukupno hospitalizovano 79 pacijenata sa virusom korona.

Aktivnih slučajeva infekcije je 816, dok su od početka epidemije u martu umrle 23 osobe od posledica Kovida-19.

Video: Miki Mećava pozitivan na korona virus, više od nedelju dana je u bolnici

U Rumuniji 1.154 novoobolelih, preminulo još 37 osoba

U Rumuniji je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo 37 osoba, čime je broj žrtava te bolesti od početka pandemije dostigao 1.884.

Kako navodi Grupa za stratešku komunikaciju, 24 osobe su umrle u subotu a 13 u nedelju ujutru, a reč je o 26 muškaraca i 11 žena.

Od poslednjeg izveštaja potvrđena su 1.154 nova slučaja, čime je ukupan broj zaraženih u Rumuniji dostigao 32.535, prenosi Ađerpres.

Takođe, u inostranstvu je zaraženo 5.104 rumunskih državljana, najviše u Italiji i Francuskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Savo

    12. jul 2020 | 15:24

    Sve zemlje oko nas i šire su postavile uslove za ulazak, samo Srbija nije ništa, mi smo stvarno najgori prema sebi, i kurta i murta ulaze vez ikakvog uslova u nasu zemlju, i eto Korone koliko hoces, najvise kod nas

  • Banja Luka

    12. jul 2020 | 15:43

    Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 265 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 34 osobe u Republici Srpskoj, poručili su iz Instituta. Evo da imate i iz Republike Srpske...jer ste dali podatke samo iz FBiH..ima jos jedan dio BiH.

  • M48

    12. jul 2020 | 16:35

    Pa otkud kod njih tolika zaraza kada kod njih nisu bili izbori? I šta sada rade, jel' i oni lome noge policiji i gađaju ih kamenjem zbog porasta zaraženih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA