Korona virus bukti u regionu, opet vraćaju restriktivne mere: Za 48 sati promenilo se sve

I region se suočava sa novim udarom korona virusa, a veći deo zemalja zabeležio je porast zaraženih u periodu od 10. do 11. jula

  • 21
Koronavirus mapa regiona, EX YU

Ilustracija: Nikola Jovanović

Korona virus i dalje ne posustaje. Iako su zemlje širom sveta u jednom trenutku popustile mere, u većem delu njih došlo je do novog talasa korona virusa, koji je pogodio i države regiona.

Naime, usled povećanja broja novozaraženih na dnevnom nivou, države u našem komšiluku primorane su da uvedu nove mere kako bi obuzdale novi talas ove smrtnosne infekcije

Hrvatska

 

Ova zemlja u poslednjih nekoliko dana beleži rast slučajeva korona virusa, a najveći broj u jednom danu od početka pandemije registrovan 11. jula, kada je u 24 sata otkriveno 140 novozaraženih. Hrvati su posle sredine aprila držali virus pod kontrolom, ali je krajem juna usledio novi snažan udar zaraze.

korona virus, koronavirus

Broj novozaraženih po danima u Hrvatskoj, Foto: Printscreen/Worldometers.info

Da bi se širenju zaraze “stalo na rep”, nove mere stupile su danas na snagu, prema kojima je obavezno nošenje maski u prodavnicama, javnom prevozu, medicinskim ustanovama... Maske će morati da nose i zaposleni u kafićima i restoranima.

Prema poslednjim podacima, 3.722 je zaraženo koronavirusom od početka epidemije, a 119 osoba je preminulo.

Severna Makedonija

 

I ova zemlja u poslednjem periodu beleži nagli skok broja zaraženih korona virusom. Najgori dan od kada je krenulo širenje ove infekcije zabeležen je 10. jula, pošto je tada u periodu od 24 sata otkriveno 205 novozaraženih.

Delovalo je posle polovine aprila da su vlasti u toj zemlji uspele da se izbore sa korona virusom, ali je početkom juna krenuo novi talas koji je dosegao kulminaciju upravo 10. jula.

korona virus, koronavirus

Brojke u Severnoj Makedoniji po danu, Foto: Printscreen/Worldometers.info

Sudeći po informacijama sa sajta Worldometers.info, u Severnoj Makedoniji, 8.111 je inficirano, a do sada su 382 osobe izgubile život zbog koronavirusa.

Crna Gora

 

Premijer Crne Gore Duško Marković je 25. maja simbolično sklonio masku sa lica, rekavši tada da je ta država postala prva "corona free" zemlja, odnosno aktivnih bez slučajeva korona virusa. Međutim, situacija se drastično promenila krajem juna, kada je krenuo novi nalet korona virusa.

korona virus, koronavirus

Brojke u Crnoj Gori po danu, Foto: Printscreen/Worldometers.info

Epilog toga je najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije, te je 11. jula u 24 sata detektovano čak 145 slučajeva koronavirusa, stoji na sajtu Worldometers. U borbi sa novim talasom, Crna Gora je uvela nove mere kako bi sprečila dalje širenje smrtnosne zaraze i stavila situaciju pod kontrolu.

Slovenija

 

Ova zemlja je 27. marta zabeležila najveći broj zaraženih u danu, odnosno 70 novozaraženih. Od tada, brojke su padale, te je delovalo da su vlasti u Sloveniji uspele da obuzdaju koronavirus. Međutim, 11. jula u toj zemlji otkriveno je 34 novih slučajeva korona virusa, što je najviše još od 17. aprila kada ih je bilo 36.

korona virus, koronavirus

Brojke u Sloveniji po danu, Foto: Printscreen/Worldometers.info

U skladu sa time, slovenske vlasti su reagovale uvođenjem novih mera, te je od nedavno zabranjeno okupljanje više od 10 osoba. Prema poslednjim podacima, u toj zemlji zaražena je 1.841 osoba, a preminulo je 111.

BiH

 

Bosna i Hercegovina se takođe susreće sa novim udarom korona virusa. Vlasti u toj zemlji držale su infekciju pod kontrolom, pa je 29. aprila zabeležen do tada najveći broj novoinficiranih u danu odnosno 92.

korona virus, koronavirus

Cifre u BiH po danu, Foto: Printscreen/Worldometers.info

Međutim, krajem juna i početkom jula, situacija se otrgla kontroli, te je u BiH 6. jula zabeležen najveći broj zaraženih korona virusom još od početka pandemije - 496 novozareženih prema podacima sa sajta Worldometers.

Prema najnovijim podacima, 6.877 je zaraženo korona virusom u Bosni Hercegovini, dok je 221 osoba preminula.

Srbija

 

I u Srbiji se situacija pogoršala krajem juna kada je broj obolelih počeo da premašuje 90. Najviše novoobolelih zabeležili smo 10. jula, čak 386 slučajeva.

Srbija, korona virus, broj obolelih

Printscreen/Worldometers

Istog dana zabeležen je i rekordan broj preminulih od početka epidemije. Tog dana registrovano je 18 smrtnih slučajeva.

U više gradova u Srbiji uvedena je vanredna situacija, a na snazi su brojne mere.

U našoj zemlji je od početka epidemije zabeleženo 18.360 slučajeva, a 393 osobe su preminule.

Video: Brnabić: 18 preminulih, najgori dan od početka epidemije

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    13. jul 2020 | 12:06

    Virus je nepredvidiv niko nije odgovoran za prognoze!!ceo svet je u problemu

  • Sofronije

    13. jul 2020 | 11:49

    Jedino ako je nosenje maski vanredna situacija.Nista se drugo nije promenilo.

  • zac

    13. jul 2020 | 14:13

    Mi u Srbiji smo mislili da ce slaninica i beli luk biti nas najbolji lek, kao i obicno to je nase glupiranje i svi nam se smeju. Srpska posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA