≫ 

"Mogao sam da odustanem, ali sam odlučio da živim": Hrabri dečak iz Gračanice pobedio smrt

Malom Mehu, kojem je 70 odsto tela izgorelo u požaru, lekari nisu davali šanse, ali se ovaj hrabri dečak izborio za život

  • 0
Bolnica, bolesno dete u bolnici, ranjeno, koma Foto-ilustracija: Shutterstock

Gotovo je potpuno izgoreo. Prošao je 18 teških operacija, 99 anestezija. Ali dečak Mehmed Šabić (15) zvani Beton iz Gračanice u BiH nije se predao, piše 24sata.hr.

Pre tri godine preživeo je strašnu nesreću. A sve se dogodilo u dečjoj igri i znatiželji. Meho je uzeo očev benzin s namerom da zapali drvo, ali zapalio je sebe. Mehu je spasao prvi komšija Osman Adžemović, koji je, sreća u nesreći, radio kao vatrogasac.

- Imao sam mnogo puta opciju da se predam, ali ja sam ipak odlučio da živim. Želim da poručim svoj deci da budu uporna, ustraju i idu do kraja - rekao je nedavno Meho.

Veruje kako mu je snagu da gura dalje kroz život i da se oporavi dao Bog.

U požaru mu je izgorelo 70 odsto tela. Dečak je završio u indukovanoj komi. Njegov otac Nedim, majka Albinka i sestra Jasmina bili su šokirani. Lekarske prognoze bile su samo jedan posto da će dečak preživeti. U UKC-u Tuzla su se predali, rekli su roditeljima da ne mogu učiniti ništa.

Prošao teške operacije

Ali, oni nisu to prihvatili nego su odlučili da dečaka prebace u Zagreb, u bolnicu u Klaićevoj. Njegovi roditelji ističu da su lekari u Tuzli njihovo dete održali u životu, u Zagrebu se izborili da dalje živi, a u Nemačkoj mu je veliku pomoć pružio poznati plastični hirurg dr Milomir Ninković, rođeni Sarajlija, koji već godinu dana vodi bitku da mu vrati funkciju oštećenih delova tela.

- Bori se i veoma uspeva u tome da Mehmed izgleda sve bolje i bolje i da mu život koliko-toliko bude olakšan. Bogu i lekarima nikad nije moguće dovoljno zahvaliti. Ono što je nas fasciniralo i u Zagrebu i u Nemačkoj, evo, već godinu dana unatrag, jeste mentalitet. Pristup lekara druge vere, govornog područja... zaista nije moguće opisati rečima, a posebno čovečnost dr Ninkovića, koja se zaista retko viđa - pričaju dečakovi roditelji i dodaju kako je dr Ninković Mehi uspeo pre svake operacije, a koje nisu bile nimalo lake, da ulije veru u uspešan ishod.

Meho je u Minhenu prošao šest operacija, a imaće ih još.

- Trebalo je u junu da ide, ali ova situacija nam ne dopušta kretanje, tako da ne znamo kad ćemo ponovno moći na pregled i konsultacije - kažu roditelji, koji sina opisuju kao vrlo dobro dete.

Mehmed je učenik OŠ “Hasan Kikić”, a sad je završio osmi razred. Kako kažu njegovi roditelji, trebalo je da završi i deveti, ali mu ministarstvo obrazovanja nije dalo mogućnost polaganja ispita.

- A jeste se razočarao što je izgubio vršnjake s kojima je išao od početka u školu - kaže majka Albinka.

Ne razmišlja o srednjoj školi jer je njegov život još vezan uz bolnice i rehabilitaciju. Međutim, ima mnogo hobija kojima bi hteo i u budućnosti da se bavi. Koliko volje ima dalje da gura kroz život pokazuje i to što je istrčao kratku humanitarnu trku od 200-tinjak metara, na inicijativu svoje sestre.

- Ona je već godinama u sportu, toga smo dana trčali zajedno. Iako nisam ljubitelj sporta, jako sam joj zahvalan što me terala jer sam na kraju bio vrlo ponosan na sebe, pogotovo što je trka bila humanitarnog karaktera - rekao je Mehmed.

Takođe, Meho je ove godine pomagao i migrantima u Tuzli kojima je delio hrnau. Nedavno na dodeli 19. Pečata dobio nagradu Večernjeg lista za Osobu godine, a nagradu mu je uručio Halid Bešlić.

Njih dvojica su poznanici jer su u isto vreme ležali u bolnici kod dr Ninkovića. Ni jedan ni drugi nisu znali da će se sresti opet na pozornici.

- Sudbina je uplela prste... I danas opet srećem Mehmeda - rekao je Halid.

Video: Najmlađi majstor u Srbiji, dečak Danilo, sam je napravio plavu kućicu, a planira još veće objekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA