≫ 

Hrvati ne drže virus pod kontrolom: Brojke skaču, niko maske ne nosi, zaraza se širi među turistima

Nakon otvaranja granica i dolaska turista virus se proširio i među njima, pa su mnogi turisti u Hrvatskoj zaraženi

  • 41
Gde sve možemo da očekujemo poskupljenje? Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

Korona virus danima bukti u regionu, zemlje beleže sve veći broj obolelih zbog čega uvode nove mere. Situacija nije povoljna ni u Hrvatskoj, koja svakog dana ima nekoliko desetina novoobolelih, a nakon otvaranja granica i dolaska turista, zabeleženi su pozitivni slučajevi i među njima.

Takođe, zbog svadbe ćerke generala brojni hrvatski zvaničnici su završili u samoizolaciji.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabeležena 52 nova slučaja zaraze virusom Covid-19, te je broj trenutno obolelih (aktivnih slučajeva) u zemlji danas ukupno 1.183. Među njima je 129 pacijenata na bolničkom lečenju, a 4.930 osoba je u samoizolaciji. Prethodnih dana beleži su stotinu i više slučajeva.

Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabeleženo 3.827 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 120 preminulo.

Hrvatska, Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nakon što je zemlja beležila jednocifrene slučajeve korone, došlo je do otvaranja granica i dolaska turista. Međutim, sa njima je došao i rizik od zaraze, pa je već sada određen broj turista u Hrvatskoj zaražen.

To je potvrdio i epidemiolog Krunoslav Capak i dodao da ima obolelih iz Švedske, Srbije, Velike Britanije, Amerike...

- Kod nas su zaraženi turisti, jedan srpski građanin, odmah je vraćen iz Pule u Srbiju. Iz Švedske su došle tri osobe, zarazile su se u Švedskoj, sad su u Istri. Zaraženo je i dvoje Amerikanaca. Imamo porodicu iz Makedonije, oni će ostati u izolaciji u apartmanu. Imamo u Splitu pozitivnog Britanca, ne znamo kako se zarazio i kada - rekao je Capak.

Sa dolaskom leta i početkom letnjih odmora ljudi su se opustili, retko drže distancu i kao da su zaboravili da je virus još uvek tu. Zbog toga su i maske postale obavezne od ponedeljka, 13. jula u svim zatvorenim javnim prostorima u Hrvatskoj.

Češki turisti "pokupili" koronu u Hrvatskoj

Na koronu je pozitivno devet čeških državljana koji su bili na odmoru u inostranstvu, a od toga je troje zaraženo u Slovačkoj, dvoje u Švedskoj te po jedno u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Srbiji, piše Jutarnji.hr.

Ladislav Dušek, direktor Instituta za zdravstvene podatke i statistiku, kaže da se zasad radi o pojedinačnim slučajevima koji su beznačajni, ali u budućnosti postoji opasnost od izbijanja žarišta zaraze nakon povratka turista iz inostranstva, piše češki portal iDNES.cz.

Za razliku od podataka koje je objavio Institut za zdravstvene podatke i statistiku, češki ministar zdravlja Adam Vojteh izjavio je tokom vikenda da su dve osobe donele bolest iz Hrvatske.

Korona ušla i u hrvatsku vladu, brojni zvaničnici u samoizolaciji

Nakon svadbe korona virus je ušao i u hrvatsku vladu, zbog čega su brojni zvaničnici završili u samoizolaciji.

Naime, hrvatska ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak danas je u konsultacijama s epidemiolozima dobila naređenje o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, a isti nalog dobili su svi radnici u Ministarstvu nakon što je državna sekretarka Ivana Franić pozitivna na koronavirus.

Pozdrav svima i hvala vam na porukama podrške! Testirala sam se oko podne i do sutra ujutro ćemo najkasnije znati...Posted by Blaženka Divjak on Tuesday, July 14, 2020

Jutarnji piše da je Ivana Franić bila jedna od zvanica na svadbi u Zadru, ali je prošle nedelje uredno dolazila na posao u Ministarstvo i bila je u kontaktu s određenim brojem ljudi, kao i samom ministarkom Divjak koja je to i potvrdila. Ministarka je potvrdila da se danas testirala na korona virus i da sada čeka rezultate.

Zbog toga i svi zaposleni u Ministarstvu nauke i obrazovanja, uključujući državne sekretare i pomoćnike, moraju u samoizolaciju do 22. jula. Svi oni su takođe obavili testiranje na koronavirus.

List 24sata.hr piše da se Franićeva 3. jula našla na svadbi ćerke hrvatskog generala u Zadru, na kojoj je obolelo više ljudi. Taj list navodi i da je suprug Franićeve šef kabineta pomenutog generala. Njen suprug, inače pukovnik hrvatske vojske nije želeo da komentariše da li je prisustvovao venčanju.

Video: Slavlje HDZ u Hrvatskoj bez maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Al 011

    14. jul 2020 | 17:57

    Ma da važno da smo mi ovde prosvetljeni! Pa od nas ovde nema neodgovornijih i to mogu odgovorno da kažem pošto sam veoma često u inostranstvu. Samo kod nas u marketima i trgovinama ti za vrat dišu, samo ovde sam video ljude po centima bez maski, samo ovde sam video da na pijaci prodavci sve do jednog ne nose maske i da ne nabrajam više jer kraja bilo ne bi.

  • Mare

    14. jul 2020 | 19:05

    Au hrvati kako ste naporni u komentarima? Sustina je da su ustase Srbe nazvali zaraznima' da sire zarazu',Noleta pljuvali.... pa vi ste dno dna...A istina je da kod vas virus kulja nego se ne testirate ali i ne morate nisu ni Italijani

  • ????

    14. jul 2020 | 16:07

    Gledajmo mi sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA