≫ 

Stigli rezultati izbora u Severnoj Makedoniji: Tesna pobeda SDSM nad VMRO-DMPNE

Glasanje je završeno u 21 časova, ali do sada nisu objavljeni prvi zvanični rezultati

  • 4
Severna Makedonija izbori Foto: Tanjug/AP//Boris Grdanoski

Prema prvim zvaničnim rezultatima, koje je kasno večeras objavila Državna izborna komisija u Severne Makedonije, vladajuća koalicija na čelu sa SDSM vodi sa 36,78 odsto glasova, dok je opozicioni VMRO-DPMNE osvojio 35,77 odsto glasova birača.

Na današnjim parlamentarnim izborima, albanska vladajuća DUI je osvojila 10,3 odsto glasova, dok opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance 8,13 odsto glasova.

Sajt Državne izborne komisije (DIK)  bio je meta spoljnog hakerskog napada i to je razlog što sukasno objavljeni rezultate sa današnjeg glasanja na parlamentarnim izborima, javila je večeras televizija Kanal 5.

Glasanje je završeno u 21 časova, ali su rezultati objavljeni nešto pre ponoći.

Državna izborna komisija u Severnoj Makedoniji saopštila je da je izlaznost na parlamentarnim izborima u toj zemlji večeras do 20.45 sati, odnosno 15 minuta pre zatvaranje biračkih mesta, iznosila 50,86 odsto.

U Severnoj Makedoniji pravo glasa imalo je 1.814.263 birači, a izašlo je na glasanje 922.678, što je 50,86 posto. Ti podaci se odnose na obrađenih 3.466, od 3.480 biračkih mesta.

Severna Makedonija izbori Foto: Tanjug/AP//Boris Grdanoski

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupco Nikolovski čestitao je makedonskim građanima pobedu na ovim izborima i rekao da njihova koalicija vodi sa dva mandata više u makedonskom Sobranju.

Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobednik na ovim izborima.

- Kada se SDSM oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobednik - rekao je Gjorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.

Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je "pobedio koncept za Albanca premijera".

S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance predvođena Zijadinom Selom saopštila je da su oni pobednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti deo nove vladajuće koalicije u toj zemlji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA