≫ 

Bosna i Hercegovina (ponovo) proglasila epidemiju korona virusa

Odluku je doneo Federalno ministarstvo zdravlja, nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i vladine Kancelarije za zakonodavstvo i usklađenosti sa propisima EU

  • 7
katedrala u Sarajevu, protest misa za Bleiburg Ilustracija, Foto: Klix.ba/D.S.

Federacija BiH ponovo je proglasila stanje epidemije korona virusa, a ta odluka je stupila na snagu danas nakon objavljivanja u Službenim novinama.

Odluku je doneo Federalno ministarstvo zdravlja, nakon pribavljenih mišljenja Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde i vladine Kancelarije za zakonodavstvo i usklađenosti sa propisima EU, prenosi banjalučki portal Nezavisne.

Proglašavanje epidemije koronavirusa na celoj teritoriji FBiH podrazumeva operativnije delovanje svih merodavnih institucija koje postupaju u datoj situaciji, te sprovode mere za sprečavanje širenja COVID-19 na teritoriji FBiH.

U naredbi stoji da se za vreme epidemije korona virusa preduzimaju mere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, gde je između ostalog navedeno vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prelazima koji se nalaze na teritoriji FBiH, kao i sprovođenje mera.

Propisi uključuju:

* vršenje sanitarnog nadzora na graničnim prelazima BiH

* uvođenje karantina

* osiguranje potrebnih rezervi vakcina

* imunizacija stanovništva kada vakcine budu dostupne

* sprovođenje drugih mera koje naredi ministar zdravstva, odnosno Vlada BiH.

Ove naredbe će biti finansirane iz budžeta BiH “shodno finanskijskim mogućnostima u fiskalnoj godini”.

Nošenje maski

Podsećanja radi, juče je na teritoriji kantona Sarajevo doneta odluka da je obavezno nošenje maski. Kako javlja agencija Srna, navedenom naredbom se nalaže svim pacijentima i njihovoj pratnji da prilikom ulaska i boravka u zdravstvenim ustanovama na području Kantona Sarajevo, obavezno i kontinuirano nose zaštitne maske, što se ne odnosi na hospitalizovane pacijente.

Nalaže se svim zaposlenim u javnim i privatnim gerontološkim centrima, kao i drugih socijalnih ustanova koje zbrinjavaju osobe kojima je potrebna stalna briga i pomoć, da kontinuirano nose zaštitne maske tokom rada.

Nošenje zaštitne maske je obavezno i svim zaposlenima u javnom-gradskom saobraćaju na području Kantona Sarajevo, taksi vozilima, kao i putnicima tokom vožnje, prenosi N1.

Nalaže se svim prodavcima na otvorenim pijacama da tokom rada obavezno nose zaštitne maske, kao i kupcima tokom posete i kupovine na pijacama, zatim zaposlenima u objektima trgovačke i uslužne delatnosti, kao i posetiocima, da za vreme boravka u njima nose zaštitne maske.

Maske su obavezne i za radnike u ugostiteljstvu koji dolaze u kontakt sa gostima ili učestvuju u posluživanju pripreme hrane i pića, zaposlenima na fakultetima i akademijama, kao i studentima tokom trajanja ispita i drugih aktivnosti u ovim obrazovnim ustanovama.

Posetioci javnih skupova na otvorenom u Kantonu Sarajevo, ukoliko nije moguće obezbediti propisanu distancu od najmanje dva metra, obavezno moraju da nose zaštitne maske. Na javnim skupovima u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje zaštitnih maski sve vreme trajanja okupljanja.

Postupanje u suprotnosti sa merama iz ove naredbe, kako se navodi, predstavlja kršenje odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH i povlači sve zakonom propisane sankcije protiv prekršilaca.

Naredba će biti na snazi do donošenja nove naredbe ili do prestanka njenog važenja.

Video: Od danas nove mere u borbi protiv širenja korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA