30.000 nevažećih listića: Opoziciona VMRO-DPMNE traži ručno brojanje glasova

Kako je rekao portparol te stranke Dimče Arsovski, to je neuobičajeno za izbore sa takvim procentom izlaznosti

  • 0
Severna Makedonija izbori Foto: Tanjug/AP//Boris Grdanoski

Opoziciona stranka u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE poručila je danas, dva dana nakon izbora u toj zemlji, da će tražiti ručno prebrojavanje glasačkih lističa zbog velikog broja, navodno 30.000 nevažečih listića, prenosi portal Plusinfo.

Kako je rekao portparol te stranke Dimče Arsovski, to je neuobičajeno za izbore sa takvim procentom izlaznosti, s obzirom da je na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji održanim 15. jula glasalo oko 50,8 odsto birača, odnosno nešto više od 900.000 građana.

- Imamo ogroman broj nevažečih listića, preko 30.000 što je neuobičajeno za takvu izlaznost. Veliki deo tih lističa su glasovi za VMRO-DPMNE koji se sada računaju kao nevažeči. To znači poništavanje volje građana. Zato ćemo mi kao politička stranka tražiti ručno prebrojavanje glasačkih lističa. Potrebno je sada da zaštitimo volju građana. Da se zaštiti demokratije u Republici Makedoniji. Institucije duguju to građanima i zato mora to i da realizuju. VMRO-DPMNE i dalje ostaje najveći partner građana koji štiti njihovu volju i prava", rekao je Arsovski.

Kako je kazao, i pored falsifikata i masovnog potkupljivanja od strane Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Zorana Zaeva, sa svim pritiscima, pretnjama, VMRO-DPMNE je pobedio u 41 opštiiu, a SDSM samo u dvadesetak.

To znači, ocenjuje Arsovski, da VMRO-DPMNE ostaje najsnažna politička partija u Republici Makedoniji, te da je narod poslao poruku da niko ne sme protiv njegove volje i da se opredelio za obnovu Makedonije, a protiv kriminala Zorana Zaeva i SDSM-a.

Državna izborna komisija Severne Makedonije skoro 24 sata nakon izbora je saopštila nezvanične konačne rezultate prema kojima je SDSM osvojio 46 mandata, VMRO-DPMNE 44, albanska DUI 15, Alijansa za Albance 12, Levica dva i Demokratska partija Albanaca jedno poslaničko mesto.

Lider Levice, univerzitetski profesor Dimitar Apasijev, takođe je optužio da su njegovoj stranci ukradena poslanička mesta, i da su oni osvojili više od dva mandata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA