≫ 

Hrvatski đaci se vraćaju u klupe 7. septembra: Objavljeni novi detalji kako će izgledati nastava

Iako škole još nisu dobile nikakav zvanični dopis o povratku svih učenika na nastavu, direktor najbrojnije riječke škole, OŠ Srdoči Ivan Vukić kao jednu od mogućnosti vidi prelazak rada škole s jednosmenskog na dvosmenski rad

  • 5
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić
Polaganje, mala matura, škola Foto: Nikola Tomić

Od 7. septembra počinje nova školska godina u Hrvatskoj, a učenici će, po svemu sudeći, nastavu pohađati u učionicama.

U izuzetnim situacijama u saradnji s CARNET-om nastojaće se osigurati online nastava, u pravilu prema unapred određenom rasporedu za učioničku nastavu, za sve učenike koji zbog epidemioloških razloga neće moći da učestvuju u nastavi u učionicama, kažu iz Ministarstva obrazovanja, a prenosi Novi list.

Novi ministar Radovan Fuchs od prvog dana je davao do znanja da se zalaže za povratak dece u školske klube bez obzira na to što je trenutna epidemiološka situacija nepovoljnija nego ona na proleće.

- Kako je za očekivati da će većina učenika učestvovati na nastavi u učionicama te da će se za izuzetne slučajeve osigurati alternativna online nastava, procenjujemo da neće biti potrebe za Školom na Trećem koja se odvijala u zaista vanrednim okolnostima - naglasili su u Ministarstvu.

Još nisu poznate mere

S detaljima epidemioloških mera koje će se u školama morati poštovati iz Ministarstva još ne izlaze, međutim iskustvo povratka nižih razreda osnovnih škola na nastavu daje naslutiti stroga higijenska pravila te poštovanje fizičke distance, a upravo bi ta distanca mogla biti problem, prenosi Index.hr.

Iako škole još nisu dobile nikakav zvanični dopis o povratku svih učenika na nastavu, direktor najbrojnije riječke škole, OŠ Srdoči Ivan Vukić kao jednu od mogućnosti vidi prelazak rada škole s jednosmenskog na dvosmenski rad.

- Svaka škola je specifična. Mi smo imali tu sreću da imamo puno prostora i mogli smo organizirati nastavu nižih razreda tako da je svaki uzrast boravio na svom spratu. Takav socijalni razmak u jednoj smeni s gotovo 800 učenika ne možemo postići od jeseni. Kao jedna od mogućnosti nameće se dvosmenski rad, ali to treba usuglasiti s Većem roditelja, Školskim odborom, osnivačem i Ministarstvom. Na svoju ruku ništa ne možemo preduzimati. Trenutno to vidim kao jedini način smanjenja gužve u školama. Međutim, mi na sreću možemo to priuštiti, a ostaje pitanje šta će one škole koje već rade u dve smene i koje su pune. Male škole, s 200 do 300 učenika, elegantno mogu rešiti problem organizacije nastave za sve učenike uz distancu, a kod škola s mnogo većim brojem učenika, to će biti puno teže - kaže Vukić.

Učenici, osnovna škola, đaci Foto: Shutterstock

Svaka škola je različita pa je sasvim jasno da za svaku školu neće vrediti jednaka pravila niti će moći biti moguć jednak pristup.

Dogovori s roditeljima

Ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuchs održao je u utorak u Ministarstvu sastanak s predstavnicima nastavničkih Fejsbuk grupa koji su mu preneli pitanja i probleme s kojima se učitelji susreću u svakidašnjem radu, izvestio je Forum školska zbornica.

Aktualno pitanje, koje su ministru preneli Tamara Šoić iz grupe 45 minuta i Josip Matković iz grupe Školska zbornica, jeste nova školska godina i hoće li se učenici s početkom nastave u septembru vratiti u školske klupe, napominje Forum.

Ministar Fuchs izrazio je spremnost da se uspostavi novi način komunikacije s učiteljima, ističe Forum i dodaje kako će predstavnici Facebook grupa prikupljati i sortirati ideje učitelja koje će se poslati ministru.

Prvi zadatak koji očekuje učitelje, dodaje Forum, jeste konkretizovanje ideja i rešenja za uspešno sprovođenje nastave u školama u uslovima epidemije.

Napominje kako su, uz goruće pitanje otvaranja škola na jesen, na dugotrajnom sastanku raspravljali i o mnogim drugim problemima s kojima se susreću učitelji.

Prema saopštenju Foruma, ministar Fuchs izrazio je spremnost za revidiranje dopunskog rada u školama, anonimnih prijava, testiranja pri zapošljavanju i uloge Agencije za vaspitanje i obrazovanje u obrazovnom sistemz te spremnost da bude ministar koji će u slučaju pregovora s vladom o materijalnim pravima stajati na strani učitelja.

Forum se nada da će novouspostavljena aradnja nastavničkih grupa s Ministarstvom biti temelj uspešne buduće saradnje.

Video: Škola budućnosti u Tel Avivu: Ovako će posle korona virusa izgledati obrazovne ustanove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mišo

    2. avgust 2020 | 08:23

    Ma dosta sa tom hrvatskom pišite o srbiji dosta onjima

  • Salko

    2. avgust 2020 | 08:47

    Ne interesuju nas uopste pisite o rumunima I madjarima bolji su nam prijatelji

  • Rakovica

    2. avgust 2020 | 15:40

    Kakvi hrvati bre koga briga za njih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA