≫ 

Korona virus hara u regionu: Crna Gora promenila jednu meru, Hrvati nam produžili zabranu ulaska

Zemlje se i dalje bore da obuzdaju širenje virusa

  • 4
Koronavirus mapa regiona, EX YU Ilustracija: Nikola Jovanović

Korona virus nastavlja da bukti u regionu, a zemlje svakog dana beleže po nekoliko desetina pa i stotina novoobolelih. Kako bi obuzdale epidemiju, zemlje uvode nove mere.

Bosna i Hercegovina

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je na korona virus analizirano 1.213 briseva, od kojih je 165 bilo pozitivno, a preminulo je 10 pacijenata.

U Federaciji BiH je potvrđeno 125 novozaraženih korona virusom, dok je u Republici Srpskoj bilo njih 40.

U protekom danu je u Federaciji BiH testirano 627 uzoraka, od kojih je 125 pozitivno na SARS-CoV-2.

U Federaciji BiH do sada je testirano 88.577 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 7.216 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavio se 3.601 pacijent, dok je trenutno aktivno 3.447 slučajeva COVID-19.

U Federaciji BiH preminulo je 168 osoba, a u poslednja 24 sata umrle su četiri osobe iz Tuzlanskog kantona.

U poslednja 24 sata je kod 40 osoba u Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo korona virusa, a analizirano je 586 laboratorijskih uzoraka.

Institutu za javno zdravlje Republike Srpske prijavljeno je još šest smrtnih slučajeva od korona virusa.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.060 slučajeva korona virusa, a preminule su ukupno 182 osobe.

U Republici Srpskoj od početka epidemije do sada se oporavilo ukupno 2.711 osoba.

Mere koje važe u BiH

U Federaciji BiH je na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako nije moguće držati fizičku distancu. Propisana je distanca od dva metra.

Rad ugostiteljskih objekata ograničen je do ponoći, a kriznim štabovima u kantonima i opštinama omogućeno je da zabrane održavanje skupova koji bi mogli omogućiti širenje virusa i ugroziti zdravlje ljudi.

Naložen je i pojačan inspekcijski nadzor sprovođenja mera doneti radi sprečavanja širenja korona virusa.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mera u skladu s procenom epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obaveštavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Hrvatska

U protekla 24 sata zabeležena su 34 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno obolelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 703.

Među njima je 130 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata. Četiri su osobe preminule.

Od 25. februara 2020., kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabeležene 5.294 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 153 preminulo, a 4.438 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2.520 osoba.

Do danas su ukupno testirane 122.083 osobe, od toga 763 u poslednja 24 sata.

Mere koje važe u Hrvatskoj

Hrvatska je produžila zabranu ulaska iz grupe, takozvanih trećih država, uključujući i Srbiju.

U Hrvatskoj su oboleli povezani sa održavanjem svadbi i sahrana, zbog čega su svadbe u nekim delovima zemlje ograničene samo na užu rodbinu.

Slovenija

U Sloveniji je danas potvrđen jedan novi slučaj virusa kovid-19, a dve osobe su preminule u poslednja 24 sata, pokazali su najnoviji zvanični podaci.

U toj zemlji trenutno su hospitalizovane 22 osobe, od kojih je dvoje na odeljenju intenzivne nede, prenosi STA.

Od početka epidemije u Sloveniji je preminulo ukupno 122 osoba, a 2.181 je ukupno obolelo.

Trenutno su aktivna 272 slučaja.

Vakcina, test, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Mere koje važe u Sloveniji

U Sloveniji su uvedene restrikcije za veća okupljanja ljudi, pa je maksimalni broj dopuštenih zajedničkih druženja smanjen na deset, s tim da uz posebne uslove i dozvolu epidemiologa u nekim slučajevima ta brojka može biti najviše 50, uz obavezu prijavljivanja učesnika.

Sportski i kulturni događaji do 500 ljudi i dalje su dozvoljeni, ali uz sve propisane epidemiološke mere vezano za fizički razmak i numeraciju sedišta.

Crna Gora

Prema podacima od juče, laboratorije Instituta za javno zdravlje su od poslednjeg preseka završile PCR analizu 431 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 60 novopozitivnih slučajeva infekcije.

Institutu je prijavljen još jedan smrtni ishod kod pacijenata iz Podgorice koji je lečen u KCCG. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 od početka juna meseca je 42 a od početka godine: 51.

Prijavljen je oporavak 152 pacijenta tako da je ukupan broj oporavljenih od 14. juna: 1130.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1762.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 3258.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) u Crnoj Gori odlučilo je da skrati vreme samoizolacije i institucionalne izolacije sa sada propisanih 21 dan na 14 dana.

Odluka je doneta na predlog Instituta za javno zdravlje u skladu sa međunarodnim preporukama i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, u Velikoj Britaniji, SAD, Japanu, prenose Vijesti.

Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost obolelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo te da su pacijenti zarazni dan ili dva pre pojave simptoma, da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana prisustva simptoma da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih deset dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome - navodi se u saopštenju NKT.

Mere koje važe u Crnoj Gori

Mere podrazumevaju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući decu stariju od sedam godina.

Maske su obavezne i u vozilima javnog prevoza i vozilima kojima se obavlja prevoz zaposlenih za sopstvene potrebe, kao i u putničkim automobilima, osim za članove istog domaćinstva, prenose podgoričke Vijesti.

Okupljanje građana na otvorenim javnim mestima ograničeno je do 40 osoba, a u zatvorenim do 20 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski.

Nova mera: Karantin i izolacija u Crnoj Gori skraćeni sa 21 na 14 dana

Severna Makedonija

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji testirana su 689 uzoraka, od kojih je 74 pozitivno na korona virus, dok su tri osobe preminule.

Do sada je testirano 106.047 ljudi, a ukupan broj obolelih od početka pandemije do sada je 11.128, broj oporavljenih pacijenata je 6.972, a trenutni broj aktivnih slučajeva je 3.656.

Do sada je umrlo ukupno 500 ljudi.

Rumunija

Još 19 osoba preminulo je od posledica kovida-19 u Rumuniji, a ukupan broj obolelih je sa juče otkrivenih 819 sada skoro dostigao brojku od 55.000.

Agencija Agerpres prenosi saopštenje Strateške grupe za komunikacije (GCS) koja je navela da je do sada izlečeno 27.750 kovid pacijenata, kao i da je 4.807 asimptomatskih slučajeva otpušteno iz bolnica 10 dana nakon otkrivanja virusa.

Prema podacima GCS do sada je izvršeno 1.248.318 testiranja u Rumuniji, a 8.045 u poslednja 24 sata.

U Rumuniji je od posledica kovida-19 do sada preminulo ukupno 2.432 ljudi.

Mere koje važe u Rumuniji

Među merama koje su uvedene u Rumuniji je obavezno nošenje zaštitnih maski u nekim otvorenim prostorima i smanjene aktivnosti kafića i restorana.

Nošenje maski je već bilo obavezno u zatvorenim prostorima. Gosti u kafićima i restoranima mogu da borave samo na terasama, a za stolom smeju da sede najviše četiri osobe.

Bugarska

U Bugarskoj je danas potvrđeno 119 novozaraženih kovidom 19, od 1.491 testiranog u protekla 24 sata.

Agencija BTA izveštava da je trenutno 5.147 aktivnih slučajeva, od kojih je 814 hospitalizovano, a 46 u intenzivnoj nezi.

U poslednja 24 sata oporavila su se 24 pacijenta, pa ukupan broj izlečenih, na današnji dan, iznosi 6.420, dok je ukupan broj preminulih 388.

Ukupni broj slučajeva kovida-19 je 11.955.

Da li ste videli koliko je opasno ako stavite masku pod bradu kad izađete iz prodavnice:

Video: Struka ne zna šta će se desiti ako se u epidemiju korona virusa umeša i epidemija gripa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    3. avgust 2020 | 15:17

    A vidim nasih kolko ocete u HR kako zabrana

  • Dr

    3. avgust 2020 | 18:34

    Sve pohvale sto ste nam ubacili i ranije nepravedno izostavljene Bugarsku i Rumuniju.

  • streptomicin

    3. avgust 2020 | 19:58

    Došla su nekakva zla vremena gdje komšija komšiji jedva čeka da uvali klipaču u točkove i čim čuju za bilo kakva ograničenja pod okriljem navodnih mijera odma revanšizam koji je toliko providan da više nije ni bitno pravdati se!,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA