Hrvatski mediji o Oluji: "Veličanstvena vojno-policijska akcija", bez spominjanja žrtava, proteranih

Mediji podsećaju da je tom akcijom Knin oslobođen od "srpskih pobunjenika"

  • 22
Izbeglice iz Knina, Operacija Oluja, 1995 Foto: Profimedia

Sutrašnje obeležavanje 25. godišnjice "Oluje" u Kninu i danas je u fokusu hrvatske javnosti, a ako bi se sudilo samo prema pisanju medija - bila je to "veličanstvena vojno-policijska akcija", a ne vojna operacija koja je za posledicu imala najveći egzodus naroda u posleratnoj Evropi.

Nijedan medij, naime, ni jednom rečju ne pominje da je tokom te vojno policijske akcije iz tadašnje Republike Srpske Krajine proterano između 200.000 i 250.000 Srba, a da je nešto manje od 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Mediji podsećaju da je tom akcijom Knin oslobođen od “srpskih pobunjenika” i istovremeno podržavaju odluku predstavnika SDS S Borisa Miloševića da ode u Knin.

- Oluja nam je oproštena, makar formalno - konstatuje se u analizi u Jutarnjem listu.

Operacija Oluja, rat u Hrvatskoj 1995. Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Agencija Hina u nosećem tekstu o Oluji piše kao najvećem uspehu Hrvatske vojske, i ističe da su najavljeno učešće "predstavnika Srba, potpredsednika vlade iz redova SDS S-a, Borisa Miloševića" na proslavi mnogi prepoznali kao hvale vredan korak napred, koji je, kako navode, 30 godina nakon rata "nužan Hrvatskoj".

Da li je nužan i za Srbe u Hrvatskoj - to pitanje se u tekstu ne postavlja, a u opširnom tekstu takođe se ne spominju srpske žrtve i proterani.

Portal hrvatskog nedeljnika Novosti, zvanično jedino glasilo Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Hrvatskoj, koji se delom finansira iz državnog budžeta, danas nema nijedan tekst posvećen sutrašnjem obeležavanju godišnjice Oluje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA